UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2018-05-22 13:02

Tizenéves trónkövetelők

Az idén is nagy céljaik vannak a korosztályos válogatott úszóknak. Júliusban lesz a junior Eb, októberben pedig az ifjúsági olimpia. A nagy események előtt biztató, hogy Milák Kristóf, Kalmár Ákos és Késely Ajna is vezeti a hazai felnőttranglistát a fő számában, mellettük pedig számos fiatal szerepel a legjobb háromban a különböző úszásnemekben.

B. V. – utanpotlassport.huA parádés tavalyi esztendő után az idén is komoly céljaik lehetnek az utánpótláskorú úszóknak az év fő eseményein. Július elején lesz Helsinkiben a junior Európa-bajnokság, aztán a legjobbaknak az augusztusi, glasgow-i felnőtt Eb és végül októberben a Buenos Aires-i ifjúsági olimpia. Kérdés, kik lehetnek azok a versenyzők, akik az idén is szenzációs eredményeket érhetnek az év legfontosabb viadalain. Utánanéztünk, kik úszták az idén a legjobb időeredményeket, és hogyan állnak a fiatalok a hazai felnőttranglistákon.

Késely Ajna három számban is vezeti a hazai felnőttranglistát
Késely Ajna három számban is vezeti a hazai felnőttranglistát
A fiúk közül egyértelműen az érdiek 18 esztendős versenyzője, Milák Kristóf emelkedik ki. Három versenyszámban is vezeti a hazai rangsort, 100 m pillangón, 200 m pillangón és 50 m háton, de az élmezőnyhöz tartozik 100, 200 és 400 m gyorson is. Rajta kívül még gyorsúszókat találunk a legjobb hármak között: Kalmár Ákos (18) 1500-on vezet, míg 800-on Rasovszky Kristóf mögött a második, a Darnyi Tamás SC fiatalja, Huszti Dávid pedig jelenleg a harmadik helyen áll a hosszabbik távon. A lányok mezőnyéből minden kétséget kizáróan a Kőbánya SC úszója, Késely Ajna magaslik ki. A 17 éves versenyző Milákhoz hasonlóan három számban 200, 400 és 1500 m gyorson is listavezető, 800-on pedig Kapás Boglárka mögött „csak” a második. Szintén jól szerepel a hosszabb távokon a szegedi Vas Luca (18), aki 400-on a második, 1500-on pedig a harmadik legjobbnak számít. 100 m gyorson pedig a győri Gyurinovics Fanni (17) tartozik az elitbe, a harmadik legjobb időt úszta 2018-ban. A pillangózók között kevés a fiatal, egyedül a kőbányai Berecz Blanka szerepel az első háromban, méghozzá 200 méteren. Háton eddig valamennyi számban Burián Katalin a legjobb, mögötte viszont sorakoznak az utánpótláskorú úszók. A győri Dobos Dorottya 50-en és 100-on második, 200-on pedig harmadik. A mellúszók mezőnyéből két fiatal, az egri Békési Eszter (16) és a miskolci Vécsei Réka (16) emelkedik ki. Előbbi a második helyen áll 200-on, utóbbi pedig 100-on és 200-on is „bronzérmes”. Ahogyan az országos bajnokság eredményei és a felnőttranglisták is bizonyítják az utánpótláskorúak közül többen már a nagyok között is az élmezőnybe tartoznak, ami mindenképpen biztató a közelgő világesemények előtt. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.