UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2018-06-06 10:02

Hiányzókkal négy közé?

Egy hónap van hátra a női U20-as A divíziós Európa-bajnokságig, amelyet Sopronban rendeznek. A magyar válogatott vezetőedzőjével, Cziczás Lászlóval beszélgettünk a felkészülésről és az esélyekről.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Megkezdte felkészülését a női U20-as kosárlabda-válogatott az egy hónap múlva, Sopronban kezdődő A divíziós Európa-bajnokságra. Cziczás László együttesétől mindenki kiemelkedő teljesítményt vár, viszont az igazság az, hogy valójában ez a csapat – szerencsétlen okok miatt – soha nem jutott még el az elődöntőig a korábbi korosztályos kontinensviadalokon.

Lelik Réka sérülés miatt nem vesz részt az U20-as A divíziós Európa-bajnokságon
Lelik Réka sérülés miatt nem vesz részt az U20-as A divíziós Európa-bajnokságon
A vezetőedző elmondása szerint most is gondokkal küzdenek, ugyanis Juhász Dorka és Lelik Réka sem vesz részt a viadalon. Dorka nemrégiben fogadta el az amerikai NCAA-ben szereplő Ohio State University ajánlatát, s az utóbbi 9 hónapban sérüléssel bajlódott. Teljes felépülését nem szeretné kockáztatni az Eb-vel. Lelik Rékát 2016-ban beválogatták az U18-as A divíziós kontinensviadal All Star-csapatába, s azóta is remek formában van. Nemrégiben azonban klubja, a Csata DSE e-mailben tudatta a szövetséggel, hogy sérülés miatt nem számíthat rá Sopronban. „Gyakorlatilag új csapatot kell építenünk, teljesen más taktikai formációval. Gyorsabban, több támadásvezetéssel és kiemelkedő védekezéssel kell játszanunk. Felkészülésünket hétfőn kezdtük meg Székesfehérváron, az MKOSZ Edzőközpontban. Itt remek környezetben, nyugodtan gyakorolhatunk. Sajnos, egyelőre hiányos a keretünk az iskola miatt, de a hét végén már teljes létszámmal dolgozhatunk” – vélekedik Cziczás. A mester elmondta, hogy nemsokára Szlovénia válogatottja ellen vívnak oda-visszavágós mérkőzést. „Remek lehetőség lesz felvenni velük a ritmust, hiszen ez az együttes ezüstérmet szerzett a 2017-es U20-as Eb-n.” Rá egy hétre a magyar lányok Spanyolországba utaznak nemzetközi tornára, amelyen a házigazdák mellett a holland és a szerb korosztályos gárdával is összemérik tudásukat. A szakember kiemelte: természetesen minden mérkőzésen nyerni szeretnének, de a felkészülési meccseken csak másodlagos lesz a végeredmény. A fő cél az, hogy tökéletesen összeálljon a taktika, az alakulat és kialakuljon az összetartó erő. A lányok Horvátországgal, Lettországgal és Lengyelországgal kerültek egy csoportba az Európa-bajnokságon. A vezetőedző úgy véli, hogy a lettek elleni találkozó lesz a legnehezebb. Leszögezte: amennyiben a csapat bejutna a legjobb négy közé, az már óriási siker lenne. Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.