UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sakk

2018-06-13 17:00

Villámléptekkel előre

Az idén harmadszor nyerte meg az Európai Unió korosztályos rapidbajnokságát a 14 éves, zsámbéki sakkozó, Persányi Barnabás. A MOL Új Európa Alapítvány által támogatott versenyző álma, hogy FIDE-mesteri címe egyszer nagymesteri címmé változzon.

Sztrik Martinutanpotlassport.hu A 14 éves Persányi Barnabást  édesanyja már kisgyerekként megtanította sakkozni, de csak az általános iskolában kezdett el versenyszerűen játszani, és rövid idő elteltével már jelentős eredményeket ért el. Kilencévesen megnyerte az Európai Unió korosztályos rapidbajnokságát, s a viadalon egy esztendővel később ismét diadalmaskodott. Három éve, 2015-ben az első helyen végzett az U12-es rapid Eb-n, és ugyanebben az évben az országos egyéni diákolimpiát is győztesként zárta. Jelenleg a Zsámbéki SBE-t erősíti, ahol főedzője Mészáros András nemzetközi nagymester.

Persányi Barnabás nyerte az Európai Unió korosztályos rapidsakkversenyét a 14 évesek kategóriájában Forrás: chess.hu
Persányi Barnabás nyerte az Európai Unió korosztályos rapidsakkversenyét a 14 évesek kategóriájában Forrás: chess.hu
„Eleinte főleg azért fogott meg ez a játék, mert a partikban a fiatal és az idősebb játékosok is egyenlő feltételek mellett, azonos esélyekkel mérhetik össze a tudásukat. Kis idő elteltével aztán arra is rádöbbentem, hogy milyen nagy teljesítményt igénylő sportág a sakk”‒ magyarázza a MOL Új Európa Alapítvány által támogatott versenyző, aki legutóbb a szlovákiai Rózsahegyen mérette meg magát az EU korosztályos rapidbajnokságán, több mint 200 ifjú társaságában. „Mindenkinek kilenc mérkőzést kellett játszania, fordulónként kétszer húsz perc és lépésenként tíz másodperc gondolkodási idővel. Mivel a verseny félidejénél vesztettem egy partit, hátrányba kerültem az élbolyhoz képest, de ez nem vetett vissza, és attól kezdve csak győztem. Így sikerült felküzdenem magamat az élre, és megnyerni a bajnokságot, ami azért is marad emlékezetes a számomra, mert itt kaptam sakktrófea-gyűjteményem eddigi legszebb darabját, egy üveglovat”‒ meséli az U14-esek kategóriájában első helyezett tehetség, aki ‒ elmondása szerint ‒ a szovjet klasszisok hegemóniáját megtörő Bobby Fischer amerikai nagymester története miatt kedvelte meg a sportágat. Ám Barnabást nemcsak a sakk, hanem a pingpong és a futball is érdekli, továbbá teniszezett és aikidózott is, újabban pedig nagy kedvencére, a pókerre fordít sok időt. Sportbeli eredményei mellett az iskolai matematikaversenyeken is komoly sikereket könyvelhet el magának: az országos Zrínyi-versenyen több, mint tízezer indulóból első, míg az országos logikaversenyen második lett. „Mivel nem vagyok magántanuló, és az ország egyik legerősebb középiskolájába, a budapesti Toldy Ferenc Gimnáziumba járok, elég későn szoktam hazaérni, ezért nincs kőbe vésve az edzések időpontja. Úgy gyakorolunk, ahogy éppen kijön a lépés, változó az edzések időtartama is, de próbálok minél több energiát a sakkra fordítani. A szabadidőmet a hobbijaim mellett a barátaimmal és a testvéreimmel töltöm.” A MOL Új Európa Alapítvány támogatását a nemzetközi versenyekre utazásra és a szállásköltségek fedezésére fordító fiú arról is beszél, miképpen fejleszti képességeit, és milyen céljai vannak a sakksportban. „A különféle állásokban mindig próbálom megtalálni a legjobb lépéseket, de ez persze nem nagy titok. Amikor rajtam a sor, több lépésvariációt is lejátszom a fejemben, ami agytornának sem utolsó. Szeretnék minél több világversenyre eljutni, és azokon jól szerepelni. A nagy álmom pedig, hogy a mostani FIDE-mesteri címem egyszer nemzetközi nagymesteri címmé változzék.” További korosztályos híreink SAKKBAN a sportági aloldalunkon.