UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2018-07-30 18:29

Elviselni a nehéz éveket

A korosztályos világversenyek nem hoztak dobóatlétikában érmet Magyarországnak, de van remény. A dobogóhoz a legközelebb a kalapácsvető Doma Benedek járt, az ifjúsági Eb-n szerzett negyedik hellyel. Edzője szerint a majdani eredménytelen években a kitartás lesz a kulcs ahhoz, hogy a felnőttek között sokra vigye.

Arday Attila –utanpotlassport.hu Július folyamán  megünnepeltük az ifjúsági Eb-n futószámokban szerzett érmeket, a junior-vb-n távolugrásban elért értékes helyezéseket, ugyanakkor árnyalja a nyári korosztályos világversenyek összképét, hogy a dobószámok nem hoztak dobogós helyeket. Pedig a magyar atlétika húzóágazata továbbra is a dobó szakág, legalábbis felnőtt szinten, különösen a kalapácsvetés. Mielőtt temetnénk magunkat, tudni kell, hogy lesz még világverseny a nyáron a sportágban, mégpedig a felnőtteknél, és a huszonegy éves – így már U23-as korú – Halász Bence már ott is éremesélyes, az augusztus 7-én kezdődő berlini felnőtt Eb-n kalapáccsal a világot uraló lengyeleket is megszorongathatja. Ő jelenti a jelent és a közeljövőt, de a távolabbi jövő sem reménytelen. A korosztályos világversenyeken a dobók közül Doma Benedek járt a legközelebb a dobogóhoz, a győri ifjúsági Eb-n 74.94-gyel negyedik lett kalapácsvetésben. A tizenhét éves fiatalember Halász Bencéhez hasonlóan a szombathelyi Dobó SE versenyzője, edzőjét, Németh Zsoltot kérdeztük arról, mire viheti?

Doma Benedek alkata alkalmas arra, hogy felnőttként is nagyot dobjon  Forrás: vaol.hu
Doma Benedek alkata alkalmas arra, hogy felnőttként is nagyot dobjon Forrás: vaol.hu
„A klub története során a tíz legjobb közé tartozik. Testfelépítése alkalmas arra, hogy felnőtt mezőnyben az élmezőnybe tartozzon, a legfontosabb az, hogy a pályán tartsuk – válaszolta a tréner, aki 2012-ben Pars Krisztiánt olimpiai győzelemhez segítette. – Ehhez az kell, hogy huszonöt-huszonhat éves koráig akkor is kitartson, ha majd nem jönnek az eredmények, csinálja végig az edzésmunkát. Azok a versenyzők, akik az U23-as korosztályból már kinőnek, a felnőttek között sokszor még nem tudnak eredményeket elérni egy ideig, ezeket a nehéz éveket kell elviselni.” Amikor a szakembert Doma Benedek hozzáállásáról kérdeztük, kiderült, nem megfelelő mentalitással meg sem maradhatna a klubban. „Itt mindenki száz százalékkal edz, ebben a rendszerben nincs más út. Inkább azért kell időnként szólni egy versenyzőnek, hogy nagyobb súlyra már ne menjen rá az edzésen. Könnyebbség nekünk ilyen  közegben dolgozni a fiatalokkal, a gyerekek kivetik maguk közül azt, akinek nem megfelelő a hozzáállása. Szigorúak vagyunk, a lötyögést nem engedjük meg, így jutnak el tizenhat-tizennyolc éves korig, amikor megvilágosodik számukra, hogy mit miért csinálunk, és felteszik maguknak a kérdést, miért járnak ide. A jó eredményekkel aztán húzzák egymást előre.” Mint Németh Zsolt hozzátette, mindig van olyan sportoló, akinek nincs jó napja, de aztán látja az edzésen, hogy a társa ezerrel pörög, a hatására pedig mégiscsak képes elvégezni az aznapi feladatokat, így jó érzésekkel mehet haza, holott alig tudott eljönni otthonról. A csapatban edzés nagy segítséget jelent az atlétáknak, egyedül ezt általában nem tudnák kihozni magukból. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.