UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2018-08-02 21:31

Szekér Szimonetta ötödik

Az 55 kilogrammos kadét Európa-bajnoki második és harmadik Szekér Szimonetta ötödik lett a Rómában zajló junior kontinensviadalon. A 65 kilogrammosok elődöntőjében az idei kadét kontinensviadal fináléja játszódott le újra Szabados Noémi és az ukrán Okaszana Csudik között, s ismét Okszana bizonyult jobbnak 7−2-re, így a magyar pénteken a bronzéremért léphet szőnyegre.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu  Az 55 kilogrammos Szekér Szimonetta révén egy ötödik hellyel lett gazdagabb a női szakág a Rómában zajló junior Európa-bajnokságon. A kadét kontinensbajnoki második és harmadik helyezettünk szerdán úgy jutott be az elődöntőbe, hogy technikai tussal legyőzte a svájci Loetschert, majd nagyon szoros mérkőzésen múlta felül a német Nürnbergert. A négy között viszont már nem bírt az orosz Nicsenkóval, így csütörtökön bizonyíthatott a török Edan Tekin ellen a bronzmeccsen.

Szekér Szimonetta ötödik lett a junior Eb-n Forrás: birkozoszov.hu
Szekér Szimonetta ötödik lett a junior Eb-n Forrás: birkozoszov.hu
Szimonetta jól kezdte a meccset, vezetett is egy ponttal, s ezt az előnyét meg is tudta tartani az első menet végéig. A török azonban nem törődött bele, s kettőért a földre vitte Szekért. A magyarnak erre egylábfogás volt a válasza, viszont csupán egy kitolás volt, így 2−2 lett az állás, s továbbra is a török vezetett, ugyanis ő hajtotta végre a nagyobb értékű akciót. De ez mit sem számított, hiszen Tekin 15 másodperccel a vége előtt még egyszer a magyar mögé került, így 4−2-es sikerrel övé lett a bronz, Szimonettáé pedig a nagyon értékes ötödik hely. A vezetőedző, Gyurasits Csaba tökéletesen elégedett versenyzője teljesítményével: „Fantasztikusan birkózott, s csupán egy hajszálon múlott a döntő és az érem is. Ennek ellenére elsőévesként tisztesen helyt állt, a cél is egy pontszerző hely volt. Figyelembe véve, hogy a felkészülési időszak alatt másfél hétig sérült volt, még szebb ez a siker.” A 65 kilogrammosok mezőnyében bizonyíthatott a még kadétkorú Szabados Noémi. Sorsolása alapján rögtön a negyeddöntőben léphetett szőnyegre a svéd Elin Forsberg ellen, s Noémi egyáltalán nem kezdte jól a csatát. Mi több, hajszálra került a technikai tustól, mivel a svéd 6−0-ra vezetett. Ekkor Szabados beindította a rakétákat, malmot dobott, bokára támadott, végül fejlefogásból dobott, s tusolta az ellenfelét. Így tulajdonképpen újra lejátszódhatott az idei kadét Európa-bajnokság döntője, hiszen Noémi akkor, s most is az ukrán Okszana Csudikkal találta szemben magát. Szkopjéban 10−0-ra kapott ki, most azonban némiképp szorosabb volt a párharc: 7−2-re nyert az ukrán. Szabados a bronzért a török Asli Demirrel mérkőzik meg. A 62 kilós Felhő Viktória egyből a negyeddöntőben kezdhette a versenyt, de ott kikapott a bolgár Juliana Janevától, aki később bejutott a fináléba. Ez pedig azt jelentette Felhőnek, hogy rögtön a harmadik helyért birkózhat pénteken a svéd Linnea Svenssonnal szemben. Gyurasits szerint abszolút verhető a svéd lány.

JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, RÓMA Női szakág, 2. programcsomag A magyar szereplők 53 kg (13 induló): Faragó Nikolett (Községi SE Földes), 57 kg (12 induló): Dollák Tamara (Újpesti TE), 62 kg (12 induló): Felhő Viktória (Kiskunhalasi BC), 65 kg (12 induló): Szabados Noémi (FTC), 72 kg (8 induló): Kardos Zsófia (FTC) Selejtező. 57 kg: Alina Akobija (ukrán)−Dollák Tamara tus 6−2-nél Nyolcaddöntő. 53 kg: Jevgenija Pavlova (ukrán)−Faragó Nikolett tus 6−0-nál Negyeddöntő. 62 kg: Juliana Janeva (bolgár)−Felhő Viktória tus 6−0-nál, 65 kg: Szabados Noémi−Elin Forsberg (svéd) tus 14−6-nál, 72 kg: Tugba Kilic (török)−Kardos Zsófia tus 10−0-nál Elődöntő. 65 kg: Okszana Csudik (ukrán)−Szabados Noémi 7−2 Bronzmérkőzés. 55 kg: Edan Tekin (török)−Szekér Szimonetta 4−2 A női szakág 1. programcsomagjának a bajnokai és magyar helyezései 50 kg: Veronika Gurszkaja (Oroszország), ...15. Kiss Krisztina 55 kg: Alekszandra Nitszenko (Oroszország), ...5. Szekér Szimonetta (Magyarország) 59 kg: Anasztaszija Nicsita (Moldova), ...8. Bognár Erika 68 kg: Kanum Veljeva (Oroszország), magyar induló nem volt. 76 kg: Denise Makota Sodem (Svédország), ...7. Nagy Bernadett

Amit eddig az Európa-bajnokságról írtunk Rómát látni, és… Szőke a döntőben! Ezüst- és bronzérem Bronz a kötött végére  Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.