UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2018-08-05 20:47

Milák-csoda kétszázon

A futamot az első métertől az utolsóig kézben tartva, elképesztő fölénnyel győzött Milák Kristóf 200 m pillangón a Glasgow-ban zajló felnőtt úszó Európa-bajnokságon. Az érdiek 18 esztendős klasszisa kilenc századmásodperccel maradt el az Európa-csúcstól, győzelmét azonban egy pillanatig sem veszélyeztette senki.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huKorán kiderült, elsöprő formában érkezett a 18 esztendős Milák Kristóf a glasgow-i felnőtt úszó Eb-re. Láthatóan az érettségi és a számára négy aranyéremmel végződő helsinki junior Európa-bajnokság fáradalmait kipihenve állt oda élete első felnőtt kontinensviadalának rajtjához.

Milák Kristóf megint megmutatta: ő a 200 méter pillangó királya Európában Fotó: Mudra László/Origo
Milák Kristóf megint megmutatta: ő a 200 méter pillangó királya Európában Fotó: Mudra László/Origo
A 200 m pillangó szombat reggeli futamában az egész mezőnyt állva hagyta, 1:54.17-es idejét megközelíteni sem tudta senki. Ezután nem is lehetett kérdés – ha egyáltalán a rajt előtt ez bárkiben felmerült ennek ellenkezője –, hogy az egyike a két magyar továbbjutónak Cseh Lászlót és Biczó Bencét megelőzve. A középdöntőben aztán lazább tempók következtek, több, mint egy másodperccel lassabb volt, mint reggel (1:55.38), így „csak” a második helyen, a másik magyar, Kenderesi Tamás mögött került a fináléba. De már akkor is érezni lehetett, hogy nem elfáradt, hanem csak tartalékolt másnapra, az igazán nagy dobásra. A döntőben pedig az első méterek után kiderült, hogy ez valóban így volt. Azonnal elhúzott a mezőnytől, ötven méter után már több, mint egy testhossz előnye volt, egyedül az olasz – egyébként 17 éves – Federico Burdisso tartotta vele valamelyest a lépést. De Kristóf előnye csak nőtt és nőtt, bőven az Európa-csúcson belül úszott (100 méterig Michael Phelps 2009-es világcsúcsát is verte!). Így volt ez még az utolsó huszonöt méteren is, a végén azonban éppen csak elcsúszott a rekord, Miláknak be kellett érnie az Európa-bajnoki rekorddal és a szintén parádés 1:52.79-es eredménnyel. De az aranyéremre és az elképesztően magabiztos, fölényes versenyzésre – Európa-csúcs ide vagy oda – nem lehet szavakat találni. Tizennyolc évesen úgy iskolázta le a mezőnyt, ahogyan arra tényleg csak a legnagyobb versenyzők képesek. És hogy teljes legyen a magyar boldogság, Kenderesi Tamás állhatott fel a dobogó második fokára. Hétfőn az utánpótláskorú versenyzőink szempontjából csendesebb nap következik. Milák az 50 m pillangó, Késely Ajna az 1500 m gyors előfutamában ugrik medencébe. Milák Kristóf aranyérmet érő úszása itt nézhető vissza: További korosztályos híreink ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.