UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2018-08-16 19:33

Csak stabilan

„Nagyon bízom abban, hogy nem a bent maradásért kell küzdenünk. Úgy vélem, hogy ezen már túl van a magyar női kosárlabda, még akkor is, ha nem minden korosztályunk ugyanolyan erős. Akkor leszek teljesen elégedett a lányokkal, ha meg tudják valósítani mindazt, amit a felkészülés alatt gyakoroltunk, emellett pedig szeretném, ha a legtöbbet kihoznák magukból” - vélekedik az U16-os leány kosárlabda-válogatott vezetőedzője, Mészárosné Kovács Andrea az együttes esélyeiről egy nappal a kaunasi korosztályos Európa-bajnokság előtt.

Krasznai Bence − utánpótlássport.hu  Pénteken kezdődik Kaunasban a leány U16-os Európa-bajnokság. A Mészárosné Kovács Andrea által irányított magyar válogatott nincs egyszerű helyzetben, ugyanis a C csoport, amelyben helyet kapott, első ránézésre igencsak erősnek tűnik. A FIBA az összes világverseny előtt készít egy összeállítást tíz játékosról, akikre a leginkább érdemes odafigyelni az adott tornán. A mieink közül ebben Dombai Réka kapott helyet a litvániai megméretés előtt. Tegyük hozzá: teljesen megérdemelten, ugyanis Réka kulcsembernek számított a minszki U17-es világbajnokságon, amelyen a - tavalyi U16-os Eb- és EYOF-ezüstérmes - magyar csapat negyedik helyen zárt.

A magyar csapat
A magyar csapat
Szó, mi szó: a csoportban van rajtunk kívül Olaszország, Horvátország és Lengyelország is. A nemzetközi szövetség összeállításában pedig szerepel két olasz, egy-egy horvát és lengyel kosaras is, ami sokat elárulhat előzetesen. „Mivel az U16-os korosztályról beszélünk, ezért azt tudni kell, hogy rendkívül nehéz feltérképezni, milyen erős is a mezőny. Szinte senkit nem ismerünk, nehéz felkészülni − így Kovács Andrea. − Annyit azért tudunk, hogy az olaszok elleni nyitómeccsünk kulcsfontosságú lesz péntek este, nagyon kemény ütközet lesz. A horvátok mindig hasonló stílust képviselnek, mint a szerbek, s utóbbival kétszer is találkoztunk a felkészülési időszak alatt, a mérlegünk pedig egy-egy. A lengyelekről van a legkevesebb információnk, meglátjuk, mire számíthatunk velük szemben.” Nem csupán a szerb válogatottal mérte össze tudását a válogatottunk; kicsivel előtte Törökországban járt, ahol négycsapatos nemzetközi tornán vett részt. Egyedül a házigazdától szenvedett vereséget a csapat, Dániát és Szlovákiát ellenben sikerült felülmúlnia. A vezetőedző kifejtette, hogy az alakulatnak nincsen igazi tömege belül, s ezt gyorsasággal, ügyességgel és kreativitással igyekeznek kompenzálni a következő kilenc napon. „Nagyon bízom abban, hogy nem a bent maradásért kell küzdenünk. Úgy vélem, hogy ezen már túl van a magyar női kosárlabda, még akkor is, ha nem minden korosztályunk ugyanolyan erős. Akkor leszek teljesen elégedett a lányokkal, ha meg tudják valósítani mindazt, amit a felkészülés alatt gyakoroltunk, emellett pedig szeretném, ha a legtöbbet kihoznák magukból. Szerintem, ha ez sikerül, akkor rossz szájízzel semmiképpen nem távozhatunk az Európa-bajnokságról” - zárta összegzését a mester.

LEÁNY U16-OS A DIVÍZIÓS EURÓPA-BAJNOKSÁG, KAUNAS A magyar csapat programja Csoportkör, 1. forduló. Péntek: Magyarország−Olaszország, 19 óra Csoportkör, 2. forduló. Szombat: Magyarország−Horvátország, 14.30 óra Csoportkör, 3. forduló. Vasárnap: Magyarország−Lengyelország, 19 óra Nyolcaddöntő. Kedd Negyeddöntő. Szerda Elődöntő. Péntek Helyosztó. Szombat

További korosztályos híreink KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.