UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2018-09-03 18:54

Nagyobb fegyelem, több szerénység kell

Hatodik helyen zárta a magyar ifjúsági leányválogatott a belgrádi korosztályos vízilabda-világbajnokságot. Faragó Tamás, a csapat szakmai munkájáért felelős utánpótlás-igazgató elsősorban a taktikai fegyelmet és a szerénységet hiányolta játékosaiból, véleménye szerint előrébb is végezhettek volna. Mindettől függetlenül még mindig úgy tartja: ez egy ígéretes korosztály.

M. Sz.utanpoltassport.hu „Fejben gyorsabb gondolkodást, játékban gyorsabb és hatékonyabb passzokat várok a lányoktól, mint egy éve tették. Hogy ez mire lehet elég? Nem szeretnék konkrét helyezésekről beszélni. Az a minimum, hogy a negyeddöntőig el kell jutnunk. Az lesz mindennek a kulcsa. Ugyanakkor mentálisan nagyon nehéz feladat. El kell tudni viselni azt a nyomást, hogy ha nyersz, két lépésre kerülsz a döntőtől, akár első is lehetsz, de ha veszítesz, lehet csak nyolcadikként mész haza”‒ nyilatkozott Faragó Tamás, a belgrádi ifjúsági vízilabda-világbajnokságon szereplő magyar leányválogatott szakmai munkájáért felelős utánpótlás-igazgató az eseményt megelőzően. Nos, igaza lett, hiszen a negyeddöntő jelentette a kulcsot a mieink számára.

Faragó Tamás, csapat szakmai munkájáért felelős utánpótlás-igazgató
Faragó Tamás, csapat szakmai munkájáért felelős utánpótlás-igazgató
A piros-fehér-zöld alakulat két könnyed ‒ a ráhangolódást szolgáló ‒ győzelemmel indított a viadalon; elverte Argentínát és Kazahsztánt is. Ezután következett az Egyesült Államok elleni csoportrangadó, amelynek már nagy tétje volt. „Egyetlen, de annál fontosabb tétje volt a párharcnak: elkerülni a spanyolokat a negyeddöntőben”‒ mondja Faragó, ugyanis a csoportban diadalmaskodó együttes az olaszok ellen, míg a vesztesnek a hispánokkal kellett megmérkőznie a legjobb nyolc között. ‒ Már a világbajnokság előtt tudtuk, hogy az olaszokat könnyebb megverni, az járhatóbb út, hiszen a spanyolok a torna fő esélyesei. Ez nagy feszültséget okozott, meghatározta a mérkőzés hangulatát, amelyet aztán nem is sikerült megnyernünk.” A csoportjában második helyen záró válogatottra Új-Zéland várt, amely nem okozott nehézséget, aztán következett a már említett spanyolok elleni negyeddöntő. A mieink 13‒10-re kaptak ki a későbbi aranyérmestől, így nem sikerült a legjobb négybe kerülniük. (Érdekesség, hogy a döntő másik résztvevője a már szintén említett Olaszország volt.) „Ha egy mérkőzés előtt vagy alatt megbeszélünk valamit, akkor azt be kell tartani. Most nem így történt, meg is lett az eredménye. Ha nincs egységes gondolkodás, akkor olyan hibák jönnek elő, amiből az ellenfél könnyen profitál”‒ magyarázza a szakvezető.
A vízbe ugrás pillanata a hollandok elleni párharc előtt Forrás: @waterpoloserbia
A vízbe ugrás pillanata a hollandok elleni párharc előtt Forrás: @waterpoloserbia
A fiatalok ezután legyőzték az oroszokat, az utolsó napon pedig kikaptak Hollandiától, így hatodik helyen fejezték be a belgrádi küzdelmeket. „Bármennyire is szerettünk volna érmet szerezni, rengeteg dologban elmaradtunk a legjobbaktól. Legfőképp taktikai fegyelemben és szerénységben. Furcsa megállapítás, de így van sajnos. Ha a vízilabda kreatív oldalát nézzük, abban abszolút partiban voltunk mindenkivel. Egyáltalán nem vagyok elégedett a lányokkal, mert még mindig tartom, hogy ez egy rendkívül ígéretes korosztály, és nagyon sokat beletettünk a felkészülésbe, ismertük az ellenfeleket is. Könnyebb lett volna most vébét nyerni, mint később.” A montreali olimpiai bajnok végezetül arról beszél, hogyan látja a jelenkor vízilabdáját. „Az utóbbi időben többen rájöttek már ‒ a felnőtteknél is ‒, hogy nem a sportág fizikális oldalára kell a hangsúlyt helyezni, hanem a mentális, taktikai részére. Elég csak megnézni az elithez tartozó válogatottakat: spanyol, olasz, görög. Mind olyan együttesek, amelyek a játékintelligenciájukkal dominálnak. Hajdan mi tettük ezt, és nem is találtunk legyőzőre.”

A hatodik helyezett magyar válogatott Kapusok: Magyari Alda  (POLO SC), Pápai Barbara (UVSE). Mezőnyjátékosok: Ármai Zita (FTC), Dömsödi Dalma (Szentes), Faragó Berta (BVSC), Huszti Vanda (Dunaújváros), Kudella Panna (Szentes), Muzsnay Fanni (FTC), Pap Mónika (UVSE), Peresztegi Nagy Kinga (POLO SC), Petőváry Luca (BVSC), Rybanska Natasa (Szentes), Utassy Kata (BVSC ). Női utánpótlás-igazgató: dr. Faragó Tamás. Edző: Petőváry Zsolt.

További korosztályos híreink VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.