UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2018-09-05 08:08

Frissen, kipihenten

Alig van hátra egy hónap a Buenos Aires-i ifjúsági olimpia startjáig, az idei helsinki junior Európa-bajnokságon két aranyérmet nyerő Kalmár Ákos is már gőzerővel készül. A 18 éves esztendős bajai gyorsúszó eredményes szereplésre készül élete utolsó korosztályos eseményén, ennek érdekében még a glasgow-i felnőtt Európa-bajnokságot is kihagyta.

B. V. – utanpotlassport.huHa minden így marad, már akkor is parádés évet zár a Bajai Spartacus 18 éves úszója, Kalmár Ákos. A júliusi, helsinki junior Európa-bajnokságon két aranyérmet szerzett, 800 és 1500 m gyorson is elsőként csapott célba.

Kalmár Ákos százszázalékos állapotban készül az ifjúsági olimpiára, miután a junior Eb után kihagyta a felnőtt Európa-bajnokságot Fotó: Pass Ferenc
Kalmár Ákos százszázalékos állapotban készül az ifjúsági olimpiára, miután a junior Eb után kihagyta a felnőtt Európa-bajnokságot Fotó: Pass Ferenc
„Aranyéremért utaztunk Finnországba, szerencsére sikerült is megszerezni, ennek nagyon örülök. Pláne, hogy két számban is győztem. Négyszáz méteren – amelyen egy évvel ezelőtt győztem – ezúttal nem volt esély, nagyon felgyorsult azóta ez a szám. Éppen ezért most a hosszabb távokra koncentráltunk.” Az utolsó korosztályos Európa-bajnokság a jövőre már felnőttkorú versenyzőnek jól sikerült. De még hátra van a legeslegutolsó utánpótlás-viadal, az októberi, Buenos Aires-i ifjúsági olimpia, amelyen szintén nagyot úszna a bajai fiú. Ennek érdekében nem akármilyen áldozatot hozott. „A tavalyi év hibáiból tanulva edzőmmel, Pass Ferenccel közösen úgy döntöttünk, hogy kihagyjuk a glasgow-i felnőtt Európa-bajnokságot. Egy évvel ezelőtt úsztam a vébén, aztán sajnos a legfontosabb versenyre junior-világbajnokságra elfogytam. Nem volt könnyű döntés lemondani a skóciai szereplésről, de úgy gondolom, ez kell ahhoz, hogy százszázalékos legyek Argentínában.” De mire lehet képes a „friss” Kalmár Ákos az ifjúsági olimpián? „Nem szeretnék előre jósolgatni, megvannak a terveim. Ahogyan az Európa-bajnokságon is, a hosszabb távon, nyolcszáz méteren várom magamtól a legtöbbet. A többit meglátjuk októberben.” Annyi biztos, hogy Ákos négy számban 200, 400 és 800 m gyorson, valamint a fiú vegyes váltó tagjaként ugrik medencébe Buenos Aires-ben.

passÁkos, az álomtanítvány Kalmár Ákos hosszú évek óta Pass Ferenccel, Hosszú Katinka nevelőedzőjével dolgozik együtt Baján. A tréner, amikor háromszoros junior Európa-bajnok versenyzőjéről kérdeztük, szuperlatívuszokban beszélt: „Ákos igazi álomtanítvány. Szorgalmas, tehetséges, kitűnő adottságai vannak, de igazán a munkabírása és a munkához való hozzállása kimagasló. Gyakorlatilag nincs olyan feladat, amit ne végezne el. Nem vitatkozik, nem magyaráz, nem kérdez, maximum annyit, hogy mennyi volt az ideje, ha nem hallotta jól… Rendesen dolgozik, és halad előre.”

További korosztályos híreink ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.