UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Triatlon

2018-09-05 20:25

Karolina, Karolina…

A tavaly akadályfutásban EYOF-győztes Horváth Karolina ezúttal triatlonban alkotott nagyot: a görögországi ifjúsági Európa-bajnokságon ezüstérmet nyert. A Budaörsi Triatlon Klub 16 éves versenyzője beszélt a sportágválasztás nehézségeiről, a céljairól és a példaképét is megnevezte.

Mihók Richárd – utanpotlassport.hu A 16 éves triatlonos, Horváth Karolina nagyszerű teljesítménnyel a második helyen zárt a görögországi Lutrakiban rendezett ifjúsági Európa-bajnokságon. Nem ez volt az első komolyabb sikere a Budaörsi Triatlon Klubot erősítő „Karolnak”, hiszen tavaly aranyérmes lett a győri európai ifjúsági olimpiai fesztiválon. Ráadásul egy másik sportágban, atlétikában: a 2000 m-es akadályfutásban aratott rajt-cél győzelmet.

Horváth Karolina (balra) ezüstérmes lett az ifjúsági Európa-bajnokságon Forrás: Magyar Triatlon Szövetség
Horváth Karolina (balra) ezüstérmes lett az ifjúsági Európa-bajnokságon Forrás: Magyar Triatlon Szövetség
Adódik az első kérdés: miért váltott triatlonra? „Már tavaly is eljutottam Litvániába, a triatlon Eb-re, de egy atlétikai verseny miatt nem tudtam ott lenni. Szerencsére az idén semmi sem gátolta a részvételemet. Korábban párhuzamosan űztem a két sportágat, és csak a múlt évben döntöttem el, hogy melyiket szeretném komolyabban folytatni. Az edzőimmel közösen arra jutottunk, hogy triatlonban nagyobb esélyem lehet nemzetközi szinten, mint az akadályfutásban, ezért az előbbit helyeztük előtérbe.” A triatlon összetett sportág, úszni, kerékpározni és futni is kiválóan kell tudni ahhoz, hogy valaki komolyabb eredményeket érjen el. Az atlétika révén Karolnál a futásban adottak voltak az alapok. De vajon mi a helyzet az úszással és a kerékpározással? „Az úszás megy kevésbé, az a legszenvedősebb, annak ellenére, hogy jók az eredményeim. A legkeményebb pontja a versenynek mégis az, amikor húsz kilométer bringázás után még hátra van az öt kilométeres futás…” Mindenkinek vannak álmai és példaképei, Karol sem kivétel. S mi más lehetne motiválóbb, mint az olimpiai arany? „A példaképem az amerikai Gwen Jorgensen triatlonista, aki Rióban lett ötkarikás bajnok. A legnagyobb célom, hogy egyszer én is jól szerepeljek az olimpián! Persze a sporton kívül is van ami foglalkoztat, a sportdietetika például kifejezetten érdekel, és szívesen foglalkoznék ezzel a területtel a jövőben.” További korosztályos hírek TRIATLONBAN a sportági aloldalunkon.