UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2018-09-06 20:11

Ötágú csillagzat

Tehetséges játékosból elismert sztár? Összeállításunkban bemutatjuk azokat a húsz év alatti labdarúgókat, akik várhatóan rendszeres játéklehetőséghez jutnak Európa legerősebb bajnokságaiban.

Leiner Soma - utanpotlassport.huMinden évben, mint csillag az égen, annyi tehetséges labdarúgó tűnik fel Nyugat-Európában, ám a várt karriert csak kevesen futják be. Most, az új évad kezdetén öt olyan U20-as fiatalt mutatunk be, akikre már az idén kulcsszerep várhat a legerősebb a topligák valamelyikében. Labdarugas_LafontALBAN LAFONT a Fiorentina 19 éves francia kapusa Fiatal „csapatunk” összeállítását érdemes hátulról kezdeni, mégpedig egy Burkina Fasó-i születésű, francia korosztályos-válogatott kapussal. Alban Lafont 2015-ben, 16 esztendősen őrizte először a Toulouse hálóját a francia élvonalban, ezzel ő a valaha volt legfiatalabb „portás” a Ligue 1-ben. Három év alatt majd száz mérkőzésen védett a lila-fehérek együttesében, részt vett a tavalyi U20-as világbajnokságon, mígnem nyáron a Fiorentina 7 millió euróért szerződtette. Az olasz bajnokság első fordulójában ő állt a Violák kapujában, és 6–1-es sikert ünnepelhetett a Chievo ellen. Labdarugas_UpamecanoDAYOT UPAMECANO az RB Leipzig 19 éves francia védője Újabb francia a listán: Upamecano a belga határ melletti Valenciennes akadémiáján nevelkedett, és hamar felkeltette a Manchester United érdeklődését. Nem csoda, hiszen a három évvel ezelőtti U17-es Európa-bajnokságon tagja volt az aranyérmes válogatottnak, sőt a torna álomcsapatába is beválogatták. Végül inkább kelet felé vette az irányt, és a Salzburg együtteséhez igazolt. Szoboszlai Dominikhoz hasonlóan először a második csapatnak megfeleltethető Lieferingben jutott szóhoz, ám egyetlen szezon után már az élvonalban szerepelt. Sok meccs így sem jutott neki Ausztriában, hiszen a lipcsei testvércsapat fél év után lecsapott rá, 10 millió euró ellenében. Az ifjú középhátvéd Németországban alapembernek számít, az előző évadban 28 meccsen jutott szóhoz a Bundesligában, és három gólt is szerzett.

Justin Kluivert (jobbra) már a holland nagyválogatottban is bemutatkozhatott Forrás: Oranje
Justin Kluivert (jobbra) már a holland nagyválogatottban is bemutatkozhatott Forrás: Oranje
JUSTIN KLUIVERT az AS Roma 19 éves holland szélsője Korábbi kiváló labdarúgó fiának lenni óriási teher, ezt a jelenlegi fiatalok közül Timothy Weah és Justin Kluivert biztosan igazolni tudja. Előbbi egyelőre csak bontogatja szárnyait a hihetlenül erős támadósorral büszkélkedő  PSG-ben, míg utóbbit a nyáron 17 millió euróért szerződtette az AS Roma. A legifjabb Kluivert az Ajax akadémiáján nevelkedett, és tavaly januárban mutatkozott be az első csapatban. A mögöttünk hagyott évadban már alapemberként számítottak rá Amszterdamban, a Roda ellen lőtt mesterhármasával pedig apját is lekörözte, hiszen Patrick Kluivert sosem triplázott Eredivisie-találkozón. Persze ez csupán részsiker, de az ifjú támadó jó úton halad, aminek bizonyítéka, hogy Ronald Koeman szövetségi kapitány irányítása alatt bemutatkozhatott a holland felnőttválogatottban. Labdarugas_SessegnonRYAN SESSEGNON a Fulham 18 éves angol szélsője Állandó vitatéma, hogy elég tehetséget nevel-e ki az angol futball, miközben a szigetországi fiatalok jobbnál jobb nemzetközi eredményeket szállítottak az elmúlt években. Marcus Rashford mellett Ryan Sessegnon a legfényesebb brit csillag jelenleg, az ifjú támadó nyolc éves kora óta pallérozódik a Fulhamben. Eredetileg balbekként számítottak rá, ám kvalitásai és gólérzékenysége nyomán hamar egy sorral előbbre tolták. Így nem csoda, hogy sokan párhuzamot vonnak Gareth Bale és közte, s az összehasonlításra rá is szolgál a korosztályos válogatott játékos. Tavaly tizenöt góllal segítette feljutáshoz a londoniakat, megválasztották a másodosztály legjobb játékosának, így minden adott, hogy a Premier League-ben is brillírozzon.
Pietro Pellegri a Bordeaux ellen megszerezte első gólját a Monacóban Forrás: Getty
Pietro Pellegri a Bordeaux ellen megszerezte első gólját a Monacóban Forrás: Getty
PIETRO PELLEGRI a Monaco 17 éves olasz csatára Ha valaki 15 esztendősen debütál az olasz élvonalban, arra mindenki felkapja a fejét. Pietro Pellegri a Genoa támadójaként a legfiatalabb játékos volt, aki valaha pályára lépett a Serie A-ban, holtversenyben a múlt század legjobb itáliai csatárainak egyikével, Amedeo Amadeivel. Noha őt még nem kiáltották ki Róma nyolcadik királyának (ez Amadei beceneve volt), így is hamar tekintélyt szerzett magának, hiszen éppen az AS Roma ellen szerezte meg első bajnoki gólját, míg a Lazio ellen duplázni tudott. Több találat nem jutott neki Genovában, hiszen  idén januárban a Monaco 25 millió euróért szerződtette őt. Az áttörést a mostani szezon hozhatja meg a számára, hiszen néhány nappal ezelőtt a Bordeaux ellen megszerezte első gólját a francia élvonalban. Talán le sem kell írnunk: ezzel újabb rekordot döntött meg, mivel korábban senki nem volt eredményes ilyen fiatalon a Ligue 1-ben... További korosztályos híreink LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.