UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2018-09-16 22:06

Robbantottak a fiatalok

Bár vasárnap Valkusz Máté és Piros Zsombor egyaránt vereséget szenvedett a Magyarország−Csehország Davis-kupa mérkőzésen, összességében remekül helytállt a két fiatal. Meccset ugyan csak Piros tudott nyerni pénteken, ám a mutatott játék képe alapján nyugodtan állítható, hogy a csapat bármikor és bárhol számíthat rájuk.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.huPiros Zsombor nyitotta és Piros Zsombor zárta a Magyarország−Csehország Davis-kupa világcsoport rájátszását vasárnap este a Lurdy háznál felépített arénában. Az MTK 18 éves játékosa mindkét mérkőzésén módszeresen szabdalta miszlikre a papírformát, s bár nyernie csak pénteken sikerült Jiry Vesely ellen, a zárómérkőzésen Lukász Rosol ellen bemutatott produkciója is felért egy győzelemmel.

Valkusz remekül menetelt mindaddig, amíg teste meg nem állította Fotó: MTSZ-facebook
Valkusz remekül menetelt mindaddig, amíg teste meg nem állította Fotó: MTSZ-facebook

A csapat másik fiataljának, Valkusz Máténak már kicsit felemásabb a mérlege, a nyitónapon ugyanis egyáltalán nem kapta el a fonalat. Igaz, ebben ellenfelének, Lukász Rosolnak is hatalmas része volt. A 33 éves cseh játékos a folytatásban – különösen vasárnap, Piros Zsombor ellen – megmutatta, nem véletlenül volt ő négy évvel ezelőtt az ATP 26. helyezettje.  A 20 éves Valkusz vasárnap a legnagyobb elszántsággal vágott neki a Vesely elleni találkozónak. Nagyszerű csatában, 7:4-es tiebreakben nyerte meg az első szettet, s ő is bizonyította, idén nem véletlenül küzdötte fel magát a világranglista 271. helyére.  S bár a Davis-kupa találkozó előtt a szakemberek a három győztes szettig játszandó mérkőzések hosszától óvták a két fiatalt, valójában Veselynek kellett gyorsítani a játékot, hiszen pénteken Zsomborral szemben sem bírta a végjátékot. Máté a második szettben breakkel nyitott, úgy tűnt minden rendben, ám a játékrész közepétől fogyni kezdett az ereje, s 6:3-ra elveszítette a másodikat, illetve 6:2-re a harmadikat is.

„Úgy éreztem, mintha lekapcsolták volna a villanyt, egyre rosszabbul éreztem magam – emlékezett vissza Valkusz a találkozó fordulópontjára a mérkőzés után. – Nyerhető meccs lett volna, hogyha ez nem történik meg. Sajnos a testem sok mindent rosszul tolerál, fél éve vizsgálják, hogy mi lehet a baj, s az utóbbi időben már minden rendben volt. Egy olyan új vitamin lehet a ludas, amelyet azért vettem be, mert féltem, hogy nem fogom bírni a hosszú meccset. Pedig simán bírtam volna az ötödiket is,  a negyedik végén úgy éreztem, csak most kezdődik a mérkőzés. A közönség, a csapat és saját magam miatt is sajnálom, hogy nem tudtam élni a lehetőséggel.”

S hogy Valkusz nem a levegőbe beszél, azt az első szettben mutatott remek játéka és a negyedik szett vége is mutatja. Ellenfele már 5:1-re vezetett, amikor visszanyerte fizikuma nagy részét, és zsinórban három játékot hozott. Vesely nagy nehezen és még éppen idejében – nem mellesleg a Tour-on szerzett rutinjának is köszönhetően – a feltámadó Valkusz ellen 6:4-re hozta a szettet, és ezzel a mérkőzést is. Ha lett volna ötödik, ott nagy valószínűséggel fordult volna a kocka.

Sokan bíztak abban, hogy a Borsos Gábor, Nagy Péter duó bravúros szombati győzelme után Valkusz felteszi az i-re a pontot, és Piros Zsombornak már nem kell tétmeccset játszania. De nem így történt, s a pénteki hős ismét szorítóba lépett. S bár ellenfele, Lukász Rosol Roman Jebavy oldalán szombaton is játszott, ez a korábbi Top50-es játékoson meg sem látszott.  Hiábavaló volt Piros minden lendülete, akarata, tudása, a cseh alig hibázott. Ezt persze Zsombor is érezte, s a következő szavakkal búcsúzott el 6:4, 7:6, 6:3-as vereségét követően, az őt és a csapatot éltető közönségtől:

„Bár kikaptam, egy életre szóló élmény marad számomra, hogy ezen a hétvégén a magyar csapatban játszhattam. Remélem nem vagytok szomorúak, mert én egyáltalán nem. Csak fáradt. Az viszont nagyon.”

A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón a fiatal játékos elmondta, bár a nézőtérről is egyértelmű volt, hogy minden tőle telhetőt megtett a győzelemért, de a pénteki négy óra húsz perces találkozó fáradtsága még mindig az izmaiban volt. Szerinte azonban ha száz százalékos lett volna is a zárómeccsen, akkor is szükség lett volna arra, hogy ellenfele kicsit rosszabbul játsszon, s ne hibátlan formáját hozza. S bár az első mérkőzése küzdelmesebb volt, azon nem kapott olyan atomerejű ütéseket, mint Rosoltól.

„Sem Máté, sem én nem tudtunk szettet nyerni Lukász ellen. Csak annyit mondhatok, hogy kiváló játékos ellen veszítettünk.”

A hétvége egyik legfontosabb tanulsága Köves Gábor, a Davis-kupa kapitánya szerint az volt, hogy bármikor és bárhol bevethető fiatalok állnak Fucsovics Márton és Balázs Attila mögött. Egy szakvezető pedig nem kívánhat magának jobb helyzetet annál, ha válogathat – jók és még jobbak között.

További korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon.