UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2018-09-29 19:53

Kettős siker

A magyar leányválogatott megnyerte első találkozóját a Budapesten zajló U16-os csapat-világbajnokságon, így vasárnap a 13. helyért mérkőzhet. A fiúk ezzel szemben harmadik sikerüket könyvelhették el, számukra a 9. hely megszerzése a cél.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu Az elődöntők napján, szombaton, az MTSZ Nemzeti Edzésközpontjában alaposan felforrósodott a hangulat. Nem mintha a teniszezők Budapesten zajló U16-os csapat-világbajnokságán eddig nem lettek volna jó mérkőzések, ám a tét emelkedésével az izgalmak is egyenes arányban fokozódtak. Bár ez legkevésbé a magyar csapatokat érintette, ami a nap egyik legjobb híre volt. A fiú- és a leánycsapat egyaránt magabiztosan, 3−0-ra győzte le ellenfelét, így előbbiek vasárnap a 9., utóbbiak pedig a 13. helyért játszhatnak. A legnagyobb érdeklődést a fiúk, Spanyolország−Olaszország elődöntőjét kísérte. A torna előrehaladtával a végső győzelemre is egyre esélyesebbé váló, 6. helyen kiemelt ibériai gárda, a favoritnak számító olaszok ellen hozta is az első egyest, igaz, hatalmas, 2 óra 36 perces csatában. Ezt követte a sorozat két sztárja, az idei U16-os egyes Európa-bajnok Carlos Alcaraz Garfia és a junior US Open-döntős, Wimbledon-negyeddöntős Lorenzo Musetti összecsapása. Miután a 15 éves spanyol fiú 6:2-re megnyerte az ITF junior-világranglista 5. helyén álló olasz fiú ellen az első szettet, már csak a második, harmadik sorban lehetett a pálya szélén helyet találni. Nem véletlenül. A második szettben ugyanis korukat meghazudtoló, magas színvonalú labdamenteket produkáltak a „jövő bajnokai”, majd egy izgalmakban bővelkedő tie-breaket követően, Carlos Alcaraz Garfia emelhette kezét győztesként a magasba.

Szabanin Natália (balról) és Drahota-Szabó Dorka szombaton ismét mosolyogva játszhatta a párost Fotó:MTSZ/Facebook
Szabanin Natália (balról) és Drahota-Szabó Dorka szombaton ismét mosolyogva játszhatta a párost Fotó:MTSZ/Facebook
A magyar fiúgárda edzője, Gulyás István tehát nem tévedett, amikor a spanyolok ellen elveszített csoportmérkőzésünket követően azt mondta: ezek a fiúk messzire juthatnak az idei sorozatban. De nemcsak ők jutottak messzire, hanem a magyar csapat legelső ellenfele, Argentína is, hiszen vasárnap a bronzéremért mérkőzhet az első kiemelt Olaszország ellen. S ha már a csoportmeccseknél tartunk, Velcz Zsombor is annak tudatában figyelte a spanyol és az olasz csapat legjobbjának meccsét, hogy Garfia ellen 7:5-ös második szettben veszített. A magyar fiúcsapat szombati, Üzbegisztán elleni találkozója nem ígért, és nem is hozott hasonlóan nagy izgalmakat. Fajta Péter mindössze egyetlen játékot veszített: − Ma már nagyon jól ment a játék. Mindkét szettben már az elején sikerült elvennem ellenfelem önbizalmát, ezért a végjátékban már könnyű dolgom volt – mondta a találkozó után Fajta Péter, akinek mindössze 50 percre volt szüksége ahhoz, hogy megszerezze második egyes győzelmét. Velcz Zsombor is jó érzékkel rombolta le ellenfele önbizalmát már az első szettben, s még játékost sem hagyott üzbég ellenfelének. A második játékrészben azonban nagyot változott a játék képe. A közép-ázsiai fiú váratlanabbnál váratlanabb húzásokkal állt elő, amivel alaposan meglepte magyar ellenfelét. − Nem tudom mi történt, nagyon furcsán kezdett el játszani, amivel kibillentett addigi egyensúlyomból – kereste a választ maga Velcz Zsombor is a találkozó után. – Volt néhány teljesen váratlan szervája, de végül visszavettem az irányítást, és nyertem. Gulyás István szakvezető szerint, az üzbég teniszező vélhetően minden mindegy alapon próbálkozott ezekkel a kiismerhetetlen ütésekkel. A találkozót záró párost Buzonics Dominik és Fajta Péter kerek 50 perc alatt nyerte, így az egész csapat alig harminc perccel töltött több időt a pályán, mint a vasárnapi ellenfél, az Egyesült Államok első játékosa, akinek 2 óra 22 percre volt szüksége a győzelemre kanadai ellenfelével szemben. Frisseség tekintetében így mindenképpen a magyar csapat van lépéselőnyben. A magyar leánycsapat pénteki mosolygós első páros-győzelme úgy látszik szerencsét hozott. Szombaton Marokkó ellen már igazi győzelmet ünnepelhetett a csapat. Mindkét egyest, s a párost is megnyerte Szabanin Natália és Drahota-Szabó Dorka. Az együttes harmadik tagja, Petrova Anasztázia viszont a sorozat végére komolyan megbetegedett, így nem állhatott a csapat rendelkezésére. − Nem játszottunk kiugróan jól, de a lényeg a győzelem, aminek nagyon örülünk – mondta mosolyogva és elégedetten a két magyar leány a páros után, amelynek második szettjében azért akadt némi izgalom. A néhány perces hullámvölgynek szerencsére nem lett komoly következménye, ha rövidítésben is, de Drahota-Szabó és Szabanin azt is nyerte. A vasárnapi utolsó, Brazília elleni meccsre a tökéletes hajrá mindenképpen kellő önbizalmat adhat nekik.

Junior Davis-kupa. A 9−12. helyért: Magyarország−Üzbegisztán 3−0. Fajta Péter−Ibrokhimjon Urinov 6:1, 6:0; Velcz Zsombor−Olimjon Nabiev 6:0, 6:4; Buzonics Dominik, Fajta Péter−Azizbek Dadabaev, Ibrokhimjon Urinov 6:4, 6:1. Vasárnapi ellenfél a 9. helyért: Amerikai Egyesült Államok. Junior Fed-kupa. A 13−16. helyért: Magyarország−Marokkó 3−0. Szabanin Natália, Drahota-Szabó Dorka−Hind Szemlali 6:4, 6:4; Drahota-Szabó Dorka−Szalma Ludili 6:3, 6:1; Drahota-Szabó Dorka, Szabanin Natália−Szara Akid, Hind Szemlali 6:3, 7:6(6). Vasárnapi ellenfél a 13. helyért: Brazília.

Az U16-os csapat-világbajnokság 1. napjáról itt olvashatnak. Az U16-os csapat-világbajnokság 2. napjáról itt olvashatnak. Az U16-os csapat-világbajnokság 3. napjáról itt olvashatnak. Az U16-os csapat-világbajnokság 4. napjáról itt olvashatnak. További korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon.