UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2018-10-10 09:06

Újabb vizes csodák

A negyedik aranyérmüket is megszerezték az úszók a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián. Ezúttal a Kőbánya SC 17 éves versenyzője, Késely Ajna állhatott a dobogó tetejére, miután 800 m gyorson nagy fölénnyel győzte le a szám hazai környezetben szereplő junior-világbajnokát, Delfina Narella Pignatiellót. A másik magyar dobogós helyezés Milák Kristóf nevéhez fűzödik, ő 100 m pillangón ezüstérmes lett.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Az első két nap után sem volt okunk panaszkodni a magyar korosztályos úszóválogatott eredményeire a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián. Milák Krsitóf duplája és Berecz Blanka 200 m pillangón szerzett aranya révén az úszók az öt magyar aranyból hármat vállaltak Argentínában.

Az utanpotlassport.hu folyamatosan frissülő hírfolyamát itt találják a magyar vonatkozású ifjúsági olimpiai eseményekről és eredményekről!

Késely Ajna nagy fölénnyel nyert 800 m-en Forrás: MÚSZ
Késely Ajna nagy fölénnyel nyert 800 m-en Forrás: MÚSZ
Kedden is hasonló sikerekre számíthattunk. A program a lányok 800 m gyorsúszásának úgynevezett leggyorsabb futamával kezdődött (az ifjúsági olimpián nem rendeznek döntőt 800 m-en, egy futam alapján rangsorolják a versenyzőket), amelyben Késely Ajna érmes reményekkel ugrott medencébe. A Kőbánya SC 17 éves kiválósága elég gyorsan egyértelművé tette, ő bizony az aranyért fog harcolni. Az első négyszáz méteren végig fej-fej mellett – a mezőny előtt több testhossznyi előnnyel – haladt legnagyobb riválisával, a szám junior-világbajnokával, Delfina Narella Pignatiellóval. A táv második feléhez érve azonban robbantott, és a hazai környezetben úszó argentint is kezdte leszakítani. A végére kényelmesnek látszó nagy fölénnyel, 8:27.60-as idővel nyerte meg első olimpiai érmét Buenos Airesben, a második helyezettet csaknem öt másodperccel maga mögött hagyva. Utána következett az érdiek 18 éves klasszisa. Milák Kristóf egyik fő számán, 100 m pillangón hajtott a harmadik aranyérmére. Az első két napon bizonyította, hogy kitűnő formában van, hiszen a „gyengébb” számaiban is győzni tudott, 100 m pillangón azonban nem jött össze a triplázás. A 16 esztendős orosz Andrej Minakov a második ötven méteren egyszerűen verhetetlen volt, az egész mezőnyt állva hagyta (51.12), Milák így a két elsősége mellé egy ezüstérmet gyűjtött (51.50), amellyel továbbra is a magyar küldöttség legeredményesebb tagja. A nap harmadik magyar finalistája, a 17 éves Ilyés Laura a hetedik helyen jutott a döntőbe 200 m háton. Este egy hellyel javítani tudott, s olimpiai hatodikként zárta a versenyszámot. A 16 esztendős Zombori Gábor harmadszor is döntőbe jutott Buenos Airesben: 50 m háton kisebb meglepetésre a hatodik legjobb idővel lépett tovább a középdöntőből. Szerdán talán valamelyest csendesebb nap következik az uszodában, persze ki tudja… Ami biztos: 200 m gyorson ismét medencében lesz Késely Ajna, és harcba száll a fiú 4x100 m-es vegyes váltó is.

IFJÚSÁGI OLIMPIA, BUENOS AIRES (ARGENTÍNA) Harmadik nap Döntők. 100 m pillangó: 1. Andrej Minakov (Oroszország) 51.12, 2. MILÁK KRISTÓF 51.50, 3. Federico Burdisso (Olaszország) 52.42; 4x100 m gyorsváltó: 1. Oroszország 3:18.11, 2. Brazília, 3. Olaszország. Középdöntő. 50 m hát: Zombori Gábor 26.10 – a döntőbe jutott. Leányok. Döntők. 100 m gyors: 1. Barbora Seemanova (Csehország), 2. Yang Juanxuan (Kína), 3. Neza Klancar (Szlovénia); 800 m gyors: 1. KÉSELY AJNA 8:27.60, 2. Delfina Narella Pignatiello (Argentína), 3. Marlene Kahler (Ausztria); 200 m hát: 1. Tatiana Salcutan (Moldova) 2:10.13, 2. Madison Broad (Kanada), 3. Kaylee McKeown (Ausztrália) …6. Ilyés Laura 2:13.05.

Az úszóversenyeken eddig történt: 1. nap – Gyorson is klasszis 2. nap – Mesterhármas a medencében

Az utanpotlassport.hu folyamatosan frissülő hírfolyamát itt találják a magyar vonatkozású ifjúsági olimpiai eseményekről és eredményekről!