UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2018-10-17 17:36

Az elit kapujában

Nemcsak az élvonalban, hanem az NB I/B-ben is egyre többet szerepelnek a fiatal játékosok, sőt ahogyan az elmúlt években az már megszokott, külön utánpótláscsapatok is elindulnak a bajnokságban. A Nemzeti Kézilabda Akadémia korosztályos együttesei a férfiak és a nők között is az élmezőnyben vannak.

B. V. – utanpotlassport.huGyakran éri kritika az NB I-es klubokat – szinte az összes csapatsportágban –, hogy többnyire a rutinosabb külföldi játékosokat választják a tehetséges magyar fiatalok helyett. Kézilabdában kétségkívül óriási az előrelépés a legutóbbi évadhoz képest, az előző játékhéten például hatvannyolcszor találtak be az élvonalban az utánpótláskorú, vagyis 1998. január 1. után született játékosok.

Bálint Bence remekül kezdte az NB I/B-s szezont Forrás: NEKA
Bálint Bence remekül kezdte az NB I/B-s szezont Forrás: NEKA
De a másodvonalnak megfelelő NB I/B-ben is szép számmal találunk fiatalokat. Kizárólag utánpótláskorú játékosokból álló csapatokat is. A férfiak mezőnyében a Nyugati csoportban egyenesen a Nemzeti Kézilabda Akadémia csapata vezeti a bajnokságot. Sótonyi László ötből öt mérkőzést megnyert csapata egyedüli százszázalékos gárdaként áll a tabella élén. Az együttes balátlövője, a 18 éves Bálint Bence 48 találatával – ami meccsenként több, mint kilenc gólos átlagot jelent (!) – vezeti a góllövőlistát a jelenleg tatai színekben játszó, 172-szeres válogatott Harsányi Gergely előtt. Szintén dicséretet érdemelnek a balatonfüredi fiatalok, akik az ötödik helyen állnak, közülük kiemelkedő teljesítményt nyújt az időnként már az élvonalbeli gárdában is feltűnő Varga Márton (33 gól) és Németh Alex (25). És két veszprémi „csikócsapat” is a mezőnyben szerepel, az U21-es Telekom Veszprémben és a Veszprémi KKFT alakulatában is hétről hétre korosztályos válogatott játékosok kapnak lehetőséget. A nők mezőnyében előkelő helyen áll a balatonboglári együttes. Ifj. Kiss Szilárd csapata egy vereséggel a második pozíciót foglalja el a Szombathely mögött. Figyelemre méltó a 16 éves Kajdon Blanka teljesítménye, aki négy meccsen 22-szer zörgette meg az ellenfelek hálóját. Tele van ifjúsági vb-ezüstérmes játékossal a győriek U19-es gárdája: Afentáler Sára, Kellermann Dóra, Pál Tamara, Szilovics Fanni és Varga Emőke is az ETO NB I/B-s együttesében szerepel. Pál három meccsen huszonháromszor köszönt be felnőtt riválisainak. A dunaújvárosiak hasonló korú csapata két győzelemmel, egy döntetlennel és egy vereséggel az ötödik helyen áll. További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.