UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2018-10-19 13:37

A nagyok szőnyegén

Szombaton kezdődik a budapesti Papp László Sportarénában a felnőtt birkózó világbajnokság, amelyen nyolc, még utánpótláskorú magyar fiatal is szőnyegre lép.

Krasznai Bence − utanpotlassport.hu A felnőtt-világbajnokságon induló nyolc hazai versenyző közül a legesélyesebb talán a 22 esztendős, 55 kilogrammos Galambos Ramóna. Volt már kadét Európa- és világbajnok, ezüst- és bronzérmes junior Eb-n és vb-n, háromszor U23-as kontinensbajnoki harmadik, de a felnőtt Eb-n is felállt már a dobogó harmadik fokára, valamint a világbajnokságon ötödik volt 2016-ban. Emellett idén nyáron egyetemi vb-t is nyert.

Galambos Ramóna (pirosban) dobogóra szeretne állni a budapesti felnőtt-világbajnokságon Forrás: Ellenfelem.hu
Galambos Ramóna (pirosban) dobogóra szeretne állni a budapesti felnőtt-világbajnokságon Forrás: Ellenfelem.hu
A kaposvári lánynak nem úgy indult az idei szezonja, ahogyan azt eltervezte: a klippani nemzetközi versenyen eltörött a kézközépcsontja, s a sérüléssel négy hónapot bajlódott. A női szakág szövetségi kapitánya, a kétszeres Európa-bajnok Ritter Árpád elmondta, emiatt már nem kell aggódnunk, hiszen Ramóna kiváló állapotban és formában van. „Négy-öt olyan lány van, aki komolyabb veszélyt jelenthet rá. Rengeteg múlik a sorsoláson, és azon, hogy hányadik fordulóban kerül össze a nagy vetélytársakkal – vélekedik Ritter. – Mivel rendkívül jó az erőnléte, így minél később találkozik a hasonló képességű ellenfeleivel, annál több esélye lesz. Nagyon bízom benne, hogy dobogóra állhat.” A szintén 22 éves Torba Erik már bekopogtatott a kötöttfogásúak élvonalába a felnőttek között, hiszen volt már Európa-bajnoki ötödik és világbajnoki hetedik is. Úgy gondolja, hogy a Papp László Sportarénában – ha minden jól megy – érmet szerezhet a 60 kilogrammosok között. „A hazai rendezésű világversenyek olyan élményt adnak, amit máshol nem kaphatsz meg. Szinte felfoghatatlan, hogy már én is a válogatott tagja vagyok, és azok mellett birkózhatok, akik a példaképeim. Sajnos még túl fiatal vagyok ahhoz, hogy folyamatosan stabilan teljesítsek, de úgy vélem, ha jó napot fogok ki és a sorsolás is kedvező, akkor meglepetést okozhatok, s akár a dobogóra is állhatok” – foglalja össze Erik.
Váncza István (kékben) a junior-világbajnokságon Fotó: United World Wrestling
Váncza István (kékben) a junior-világbajnokságon Fotó: United World Wrestling
A 20 éven aluliak közül a legnagyobb reményeket talán a 63 kilogrammos kötöttfogású Váncza István szerepléséhez lehet fűzni a Papp László Budapest Sportarénában, hiszen – mint ahogyan arról korábban már írtunk – parádés évet tudhat maga mögött. Az FTC birkózója a felnőtt Magyar Nagydíjon, a junior Európa- és világbajnokságon egyaránt a dobogó harmadik fokára állhatott fel, a győri Nagydíjon ráadásul legyőzte a 2017-es felnőtt vb-ezüstérmes kazah Mirambek Ajnagulovot. A fogásnem 1988-as olimpiai bajnoka, Sike András szövetségi kapitány ugyanakkor nem tenne nagy terhet Vánczára, akinek rengeteget kell még fejlődnie erőnlétben, illetve a technikai tudásán is akad még csiszolni való. „Annyi várható el tőle, hogy tisztesen álljon helyt” – mondta a mester. A 23 esztendős Andrási József a kötöttfogásúak legkisebb kategóriájában (55 kg) szeretne bizonyítani. Volt már kétszer is junior Európa-bajnoki ötödik, azonban elmondása szerint fejben nem volt rendben ez idő alatt – mivel nem bírta elviselni azt a nyomást, hogy tényleg a birkózás jelenti az életét.
Andrási József (kékben) úgy érzi, hogy már megérett Forrás: birkozoszov.hu
Andrási József (kékben) úgy érzi, hogy már megérett Forrás: birkozoszov.hu
„Az évek csak pörögtek, én pedig egyre jobban éreztem, hogy mekkora teher is az, amikor tudom, ebből kell megélnem – kezdi Andrási. – Most jutottam el arra a szintre, hogy mentálisan teljesen rendben vagyok. Biztos vagyok benne, hogy a kétesélyes mérkőzéseken a közönség át tud lendíteni a holtponton, és végül az én kezemet emelik a magasba. Ha pedig az ellenfelem jobb nálam? Akkor is nyernem kell! Amennyiben minden jól alakul, akár a legjobb öt közé is be tudok kerülni.” A szabadfogású válogatottat erősíti a 21 éves, 65 kilós Asarin Roman, aki két és fél éve Ukrajnából költözött Magyarországra. Mivel a világszövetség két évvel ezelőtt elfogadta, hogy tartózkodási engedéllyel is képviselhessen egy birkózó egy adott országot, így Asarin szőnyegre léphet magyar színekben. A szabadfogásúak szövetségi kapitánya, Gulyás István csak jót tud mondani a fiúról: „Nagyon motivált, és szeretné bebizonyítani, hogy érdemes a bizalomra. A cél az, hogy mihamarabb állampolgár legyen. Ő már most az éremért szeretne küzdeni, de úgy vélem, hogy ehhez még túl fiatal. Szerintem már az is hatalmas bravúr lenne, ha bejutna az első tízbe. Fantasztikusan támad lábra és védi is azt, ám a birkózása még egy kicsit éretlen. Ugyanakkor, ha így halad tovább, akkor erre néhány éven belül reális esélye lesz.” A 19 esztendős szabadfogású Farkas Rajmund a fogásnem legkisebb súlycsoportjában, az 57 kilogrammosok között szeretne bizonyítani, miután az idei junior Európa-bajnokságon ötödik lett. „Bőven van még időm, minden álmom az, hogy egyszer felálljak a dobogóra világversenyen – így a Kecskeméti TE versenyzője. – Azonban ennek még biztosan nem jött el az ideje. Óriási dolognak tartom azt, hogy itthon, a családom és a barátaim előtt mutathatom meg, mire vagyok képes, ez rengeteg erőt ad. Nagyon szeretnék mérkőzést nyerni, és azt megígérhetem, hogy ezért mindent megteszek.” A juniorok vezetőedzője, az Európa-bajnok Bánkuti Zsolt is kiemelte, milyen keményen dolgozott a fiú az elmúlt időszakban. De minek köszönhető az, hogy motiváltabb lett?
Dollák Tamara (pirosban) taktikusan szeretne szőnyegre lépni Budapesten Forrás: birkozoszov.hu
Dollák Tamara (pirosban) taktikusan szeretne szőnyegre lépni Budapesten Forrás: birkozoszov.hu
„Mentálisan kellett összeszednem magam, mert eddig kapkodtam a versenyeken, és az edzéseken sem összpontosítottam eléggé. Több edző is beszélt velem arról, hogy sokkal komolyabban kellene vennem a birkózást, mert szerintük odaérhetek a legjobbak közé néhány év múlva; megfogadtam a tanácsukat” – foglalja össze Farkas. Az biztos volt, hogy a nők között is lesz juniorkorú magyar a budapesti vb-n, hiszen az 59 kilogrammosok válogatott mezéért a kadét Európa-bajnoki bronzérmes, 19 esztendős Dollák Tamara, valamint a kadét Európa-bajnok, 18 éves Bognár Erika mérkőzött meg. Kettejük csatájából Dollák került ki győztesen. „Mindenképpen szerettem volna, hogy egy junior is megtapasztalhassa, milyen érzés hazai közönség előtt bizonyítani világbajnokságon, mivel ez nagy lökést adhat a karrierjéhez – kezdi a női szakág szövetségi kapitánya. – Hiába van Erikának több nemzetközi eredménye, sejtettem, hogy Tamara nyeri a válogatót, mert rendkívül motivált volt az idén, sokkal keményebben dolgozott, mint eddig.” Dollák azt említette: „Az edzők azt mondják, hogy túl sok a bűvészkedés a birkózásomban.” Az UTE sportolója szerint – az erőnlét mellett – ez az, amiben a leginkább fejlődnie kell ahhoz, hogy komolyan fel tudja venni a versenyt a felnőttekkel. Még sokszor túlgondolja a helyzeteket, vagy „játékosan” reagál a szituációkra meccs közben. „Minél idősebb a birkózó, annál taktikusabban, megfontoltabban kell versenyeznie. Szerencsére Budapesten nem nehezedik rám semmiféle teher, mivel nagyobb súlycsoportban és idősebbekkel kell szembenéznem. A célom az, hogy a lehető legtöbbet kihozzam magamból. Az, hogy ez mire lesz elég, már nem rajtam múlik” – mondja ki a zárszót Dollák Tamara. A 23 esztendős Szmolka Nikoletta a 72 kilósok versenyében indul. A pécsi lány csupán három éve űzi a sportágat, így egyelőre alapvető hiányosságai vannak, amiket – Ritter szerint – mihamarabb pótolnia kell, amennyiben nemzetközi szinten is ütőképes versenyző szeretne lenni. A küzdősportok azonban nem ismeretlenek a számára, hiszen grappling-világbajnok is volt. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.