UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2018-10-31 19:33

Közepes teljesítmény

Nem úgy sikerült a korosztályos magyar sakkozóknak az október 20-tól 30-ig megrendezett görögországi utánpótlás-világbajnokság, mint ahogy tervezték. A kilenc delegált fiatal közül Juhász Ágoston U14-es korosztályban elért 34. helye hozta a legnagyobb sikert, de többen a népes mezőny első felében végeztek. Tizenegy partin vannak túl a versenyzők.

M. Sz.utanpotlassport.hu Október 20-tól 30-ig rendezték meg 79 ország versenyzőinek részvételével az U18-as, U16-os és U14-es sakkvilágbajnokságot a görögországi Halkidikí-félszigeten. A magyarok közül kilencen vettek részt a nívós viadalon: ketten az U18-as, négyen az U16-os és hárman az U14-es korosztály mezőnyében.

A 11 éves Gaál Zsóka a 14 éves fiúk mezőnyében mérette meg magát a görögországi utánpótlás-világbajnokságon Fotó: Niki Riga
A 11 éves Gaál Zsóka a 14 éves fiúk mezőnyében mérette meg magát a görögországi utánpótlás-világbajnokságon Fotó: Niki Riga
Tizenegy fordulót játszottak le a sakkozók, többen a korosztályukban nagynevű ellenfelek ellen. A 11 éves Gaál Zsóka ‒ aki a 14 éves fiúk között indult el ‒ például az első parti során az U14-esek között első helyen rangsorolt Bjerre Jonas Buhl ellen ért el fantasztikus döntetlent, csakúgy, mint az U16-osok mezőnyében versenyző Kozák Ádám és Gombócz Zsófia, akik szintén pattal nyitottak. A 18 esztendős Szabó Márton Mihály és Egyed Judit pedig győzelemmel kezdett. A mieink féltávnál a következőképp álltak: az U18-asok mezőnyében Szabó Márton Mihály a 46., Egyed Judit az 51. volt. Az U16-os korosztály versenyében Öngüt Tamás Günes az 52., Kozák Ádám a 71., Kovácsy Barnabás a 94., míg Gömböcz Zsófia a 35. pozíciót foglalta el. A 14 évesen között Juhász Ágoston az előkelő 16., Gömböcz Ferenc a 28.,  míg Gaál Zsóka a 91. helyről várta a folytatást. Végül a legnagyobb sikert Juhász Ágoston 34. helye jelentette. „Nem úgy jött ki a lépés, ahogy terveztük, többet vártam ‒ értékelt honlapunknak Varga Péter, a Magyar Sakkszövetség ifjúsági bizottságának elnöke. ‒ A versenyt megelőzően a legnagyobb esélye az éremszerzésre Kozák Ádámnak volt, de nem nem játszott a tőle megszokott jó formában, bár kiemelném: a rapid-világbajnokságon bravúros negyedik helyet ért el. Tanulni kell a hibákból, és dolgozni tovább azon, hogy legközelebb nagyobb esélyekkel szálljunk harcba. Ám annak ellenére, hogy most a középmezőnyben végeztünk, továbbra is bizakodva tekintek a hazai sakkutánpótlásra, mert óriási potenciál van többekben is.”

A GÖRÖGORSZÁGI SAKKUTÁNPÓTLÁS-VILÁGBAJNOKSÁGON RÉSZTVEVŐ MAGYAR VERSENYZŐK HELYEZÉSEI Fiúk. U18: Szabó Márton Mihály – 54. U16: Öngüt Tamás Günes – 64. Kozák Ádám – 68. Kovácsy Barnabás – 78. U14: Juhász Ágoston – 34. Gmbócz Ferenc – 35. Gaál Zsóka – 67. Leányok. U18: Egyed Judit – 38. U16: Gömböcz Zsófia – 35.

További korosztályos híreink SAKKBAN a sportági aloldalunkon.