UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2018-11-16 10:31

Skandináv segítség

Az újraindult felnőttcsapat mögött svéd tréner vezetésével készül a Debreceni Hoki Klub juniorcsapata, amely a magyar és az osztrák ligában is a negyedik helyen áll a csoportjában. A vezetőedzőt, Jan Bylesjőt új állomáshelyéről és a magyar jégkorong helyzetéről kérdeztük.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huNehéz időszakon van túl a debreceni jégkorongsport, ugyanis egy évig nem volt élvonalbeli felnőttegyüttes a városban, a Debreceni Hoki Klub a 2016–17-es évad végén jelentette be, hogy csak az utánpótlás-együttesekkel folytatja a munkát. A szünet azonban nem tartott sokáig, ugyanis a város az egyetemmel karöltve a 2018–19-es idényre újra beindította az Erste Ligában szereplő csapatot, immár DEAC néven.

Jan Bylejsö vezeti a Debreceni Hoki Klub U20-as játékosait Forrás: Debreceni Hoki Klub
Jan Bylejsö vezeti a Debreceni Hoki Klub U20-as játékosait Forrás: Debreceni Hoki Klub
A felnőttgárda komoly perspektívát jelenthet az utánpótláskorú játékosoknak, leginkább a junioroknak, akik nemsokára kiöregednek a korosztályos sportból, és a „nagyok” között kell, hogy megállják a helyüket. A legmagasabb lépcsőfok elérésében svéd szakember is segít a fiataloknak, ugyanis a nyár óta a 30 esztendős – korábban a MAC Budapest utánpótlásában is dolgozó – Jan Bylesjö irányítja a hajdúságiak U20-as alakulatát. Bár nem dolgozik régóta a klubnál, remekül érzi magát Debrecenben. „Már most nagyon szeretem a klubot, örülök a lehetőségnek, hogy itt lehetek. Gyönyörű a város is. Kisebb, mint Budapest, de Debrecen is fantasztikus hely, nagyszerű kultúrával, remek környezettel. Büszke vagyok rá, hogy jobban kezdtük a szezont, mint ahogyan azt a legtöbben várták. Úgy gondolom, a klubunk növekszik, megfelelő terveink vannak a jövőre nézve, jó a játékosok hozzáállása, remekül tudunk együtt dolgozni, tehát eddig minden rendben, boldog vagyok.” A DHK juniorcsapata – csakúgy, mint a korosztályban a legtöbb hazai élcsapat – a magyar és az osztrák bajnokságban párhuzamosan szerepel. A debreceniek eddig nem is teljesítenek rosszul, itthon és az EBYSL-ben is a negyedik helyen állnak a csoportjukban, csak a Fehérvár, a MAC és az UTE előzi meg őket. Bylesjö elmondta, mindkét csapat esetében az a cél, hogy bejussanak a rájátszásba. „Amikor egy U20-as csapathoz kerülsz, nagyon keményen kell dolgoznod, napról napra jobbá kell válnod. Minden erőddel azon kell lenned, hogy ha megkapod a lehetőséget, készen állj rá.” A svéd tréner nem először dolgozik Magyarországon, így komolyabb rálátása van a magyar jégkorong helyzetére. Többnyire pozitívnak látja a magyar hokiélet változásait, bár úgy véli, van még miben előrelépni. „Játékosról játékosra változó a helyzet. Nálunk is akadnak olyan hokisok, akik nagyon közel vannak a világ legjobbjaihoz, és akadnak olyanok is, akik még nem tartanak ott. Úgy látom, hasonló a kép a magyar jégkorongban is. Azt gondolom, hogy a mi klubunk és a többi magyarországi egyesület esetében is a struktúrában, szervezettségben lehetne a leginkább előrelépni, egy-két dolgot talán újra kellene tervezni. De kétségkívül jó irányba halad a sportág. Ha visszatekintek néhány évvel ezelőttre és a mostani állapotokra, sokat léptünk előre.” De miben lehet a svéd szakvezető leginkább a debreceniek segítségére? „A svéd és a magyar hoki egészen más. Különböző kultúra, különböző hozzáállás, másfajta oktatási szokások, más stílusú jégkorong. Itt Debrecenben és Magyarországon inkább az észak-amerikai stílus uralkodik, mi Svédországban más módszerek szerint dolgozunk. Amiben a legtöbbet tudok segíteni az egyesületnek, az az, hogy megismertetem őket bizonyos skandináv sajátosságokkal, módszerekkel.” További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.