UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Karate

2018-11-25 08:29

Érmekért ütöttek, rúgtak

A teljes erejű ütéseket és rúgásokat megengedő full contact szabályai szerint küzdöttek egy teljes napon át Budapesten az egyik legkeményebb karatestílus, a kyokushin hívei, hogy korosztályos Európa-bajnokság keretében döntsék el, ki a legjobb kategóriájában. A huszonöt ország kiválóságait felvonultató kontinensviadalon a mieink is ott voltak, s remekeltek: összesen 26 érmet, közte hét aranyat tartottak itthon.

Jancsó Kornél  utanpotlassport.hu  Reggeltől estig csépelték egymást az egyformán fehér ruházatot viselő fiatalok pénteken a káposztásmegyeri Vasas Jégcentrumban, ahol  a kyokushin karate Eb első napján, megelőzve a szombati programban szereplő felnőtteket, az U16-os és U21-es korosztályok harcművészei mutatták meg, hol tartanak a japán eredetű küzdősport „kiós” tudományának elsajátításában. Sokan már nagyon is kiérlelt tudás birtokában vannak, és a kontinentális vizsgán – amelyet négy tatamin, a döntőket pedig egy elegáns, látványosan megvilágított pódiumon bonyolítottak le – a huszonöt nemzetet képviselő csaknem fél ezres mezőnyben a magyarok sem vallottak szégyent.

Sólyom Anna
Sólyom Anna
Olyannyira nem, hogy a péntek esti eredményhirdetéskor  huszonhat honfitársunk nyakába akasztottak érmet, hétnek aranyat, nyolcnak ezüstöt, tizenegynek pedig bronzot. Hangulatalapozás gyanánt a 15-16 éveseknél rögtön biztosra mehettünk, hiszen a plusz 65 kilogrammos súlycsoportban két magyar, Makk Sára és Straubinger Tiara  esett egymásnak. A kétpercnyi csatát követően az először említett ifjú hölgyet látták jobbnak a bírák. A 15 esztendős Sólyom Annához elsőként kishúga rohant oda a 60 kilósok fináléja után, s könnyes szemmel ölelgette Európa-bajnokká előlépett nővérét, aki szintén honfitársnő, Boka Viktória ellen győzött. A lányok után a fiúk is remekeltek: 50 kg-ban Jerkó Dominik ukrán, 55-ben Gál Barnabás litván, 60-ban pedig Szalai Sámuel román rivális felett diadalmaskodva lett Eb-győztes. Jerkónak három, Gálnak és Szalainak pedig egyformán négy-négy meccset kellett megnyernie a végső elsőséghez. Ugyancsak 60 kg-ban, de már eggyel fentebbi korosztályban, az U21-eseknél a 18 éves Mező Lili ifi és junior Eb-elsőségek birtokosaként, tehát már nagyon is komoly szakmai múlttal a háta mögött vágott neki a döntőnek, ahol parányi esélyt sem hagyott spanyol ellenfelének, ötödik korosztályos Eb-aranyát is bezsebelve. Éltette is harsányan és hosszan a jászberényiek kitűnőségét a publikum.  Ahogy egyértelmű győzelmet aratott litván kihívójával szemben az U21-esek plusz 65 kilogrammos kategóriájában döntős Tóth Csenge is. A 18 és 21 esztendő közötti fiúknál viszont nem jött össze a magyar arany, mindkét honi érdekeltségű fináléban ezüst jutott a piros-fehér-zöld színek reprezentánsának. Így a 75 kg-ban nyertesnek látszó Fekete Farkas Mórnak, a TF-en tanuló 21 éves versenyzőnek is, aki két percig egyértelműen jobb volt bolgár vetélytársánál, az ítészek „felemás” állásfoglalása miatt azonban hosszabbítás következett, a „túlórában” pedig már kevésbé volt meggyőző a mi harcosunk. „Elfogyott az erő a végére, nem bírtam kondival” – ismerte el sportszerűen a „kiózást” jelentős szünet után, csak nem oly régen újrakezdő fiatalember. A küzdelmi kategóriákon kívül – 5-5 volt a lányoknál, s 7-7 a fiúknál – mindkét nemnél Európa-bajnokot hirdettek formagyakorlatban is.  Arany itt nem jutott a mieinknek, U16-ban egy ezüst és egy bronz,  U21-ben pedig egy ezüst volt a mieink jutalma. Ami az éremtáblázatot illeti, az U16-osoknál Magyarország végzett az élen az 5 arannyal, 4 ezüsttel és 7 bronzzal, míg az U21-eseknél a harmadik helyhez volt elegendő a 2, 4, 4-es magyar medálmérleg.

Az Eb-érmes magyarok U16. Leányok. Küzdelem: 60 kg: 1. Sólyom Anna, 2. Boka Viktória 65 kg: 3. Hajnóci Réka plusz 65 kg: 1. Makk Sára, 2.  Straubinger Tiara Formagyakorlat:  2. Dvéri Maja U16. Fiúk. Küzdelem: 50 kg: 1. Jerkó Dominik 55 kg: 1. Gál Barnabás 60 kg: 1. Szalai Sámuel, 3. Kiss László Mátyás 65 kg: 2. Szajka Bendegúz, 3. Kozma Levente 70 kg: 3. Lendvai László Erik és Fekete Attila plusz 75 kg: 3. Lajtos Patrik Formagyakorlat: 3. Fehérvári Ádám U21. Nők. Küzdelem: 55 kg: 2. Dezső Kata Rita 60 kg: 1. Mező Lili 65 kg: 3. Görög Bettina plusz 65 kg: 1. Tóth Csenge U21. Fiúk.  Küzdelem: 70 kg: 2. Pantelics Bence 75 kg: 2. Fekete Farkas Mór 80 kg: 3. Kovács Ádám 90 kg: 3. Molnár Tibor plusz 90 kg: 3. Gulyás Gyula Dávid Formagyakorlat: 2. Kránitz Mátyás

További korosztályos híreink KARATÉBAN a sportági aloldalunkon.