UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2018-12-12 23:15

Elúszott esély, élő remény

Háromgólos előnyben is volt az U20-as jégkorong-válogatott a szlovénok elleni mérkőzésen a lengyelországi divízió I/B csoportos világbajnokságon, mégsem tudta kiharcolni a feljutást. A találkozót szétlövés után megnyerő rivális így az élre ugrott, a döntés azonban az utolsó napra maradt.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huEgyszerű volt a képlet a szlovénok elleni mérkőzés előtt a lengyelországi Tychyben zajló U20-as divízió I/B csoportos jégkorong-világbajnokságon: a magyar válogatott győzelem esetén feljuthatott a világ legjobb tizenhat csapata közé.

Nagyon mélyről kapaszkodott vissza, s az élre ugrott a szlovén csapat a magyarok legyőzése után a lengyelországi vb-n Forrás: MJSZ/TSH Fotó
Nagyon mélyről kapaszkodott vissza, s az élre ugrott a szlovén csapat a magyarok legyőzése után a lengyelországi vb-n Forrás: MJSZ/TSH Fotó
A szintén veretlen, ám a lengyelek ellen pontot vesztő rivális elleni találkozó álomszerűen indult. Madácsi nagy szólója után már a hatodik percben meg volt a vezetés, nem sokkal később pedig Papp Kristóf duplázta meg az előnyt, egyéni akciója végén fonákkal emelt a kapuba. A játékrész hajrájában aztán kettős emberhátrányba kerültek a mieink, amelyet majdnem meg is úsztak: már éppen kiegészült volna Vas Márton együttese, amikor Jan Drozg révén jött a szépítés (2–1). A folytatásban azonban újra „magyar” percek következtek. A harmad nyolcadik percében Mihály Ákos remek passza után a tornán már sok fontos gólt szerző Császár Hunor talált be, majd Papp Kristóf második góljával, a kapus mellett gyönyörűen elhúzta a pakkot, s még mélyebb szakadékba lökte a szlovénokat (4–1). A záró etapra viszont kissé szétesett a társaság. Hat percen belül háromszor mattolta az ellenfél a magyar védelmet. Sorban Predan, Kapel és Sodja volt eredményes. Azaz pillanatok alatt elfogyott az előny. Sőt: kevesebb, mint két perccel a dudaszó előtt Vas Márk kiállítása után emberhátrányba kerültek a mieink, Kovács Dávidnak még az utolsó percben is óriásit kellett védenie. Az ötperces hosszabbítás gól nélkül pergett le, így következhetett a szétlövés: az első körben Császár Hunor és a szlovén Predan is betalált. Utánuk viszont négy gólmentes forduló következett. Aztán egyesével folytatták a csapatok: Predan újra gólt szerzett, Császárnak ugyanez nem sikerült. A meccset így hosszabbításban a szlovénok nyerték, s egymás elleni jobb eredményüknek köszönhetően megelőzték a magyarokat. Persze, a feljutás reménye így sem veszett el: az utolsó fordulóban előbb az ukránoknak kell szurkolni a szlovénok ellen, majd Papp Kristóféknak kell legyőzniük a házigazda lengyeleket. Ugyanakkor az is igaz, az óriási esély után immár nem a saját kezében van a csapat sorsa.

U20-AS DIVÍZIÓ I/B CSOPORTOS VILÁGBAJNOKSÁG, TYCHY (LENGYELORSZÁG) Első forduló: Magyarország–Szlovénia 4–5 – szétlövés után (2–1, 2–0, 0–3, 0–0, 0–1) Gól: Papp K. 2 (8., 35.), Madácsi (6.), Császár (29.) ill. Drozg (13.), Predan (48.), Kapel (51.), Sodja (54.) A másik két mérkőzésen: Ukrajna–Olaszország 2–1 – szétlövés után Lengyelország–Japán 7–4 A vb állása: 1. Szlovénia 10 pont, 2. Magyarország 10, 3. Lengyelország 7, 4. Ukrajna 5,  5. Olaszország 4, 6. Japán 0 Korábban: Magyarország–Japán 3–1 Magyarország–Ukrajna 9–3 Magyarország–Olaszország 6–2 A további program: December 14., péntek: Magyarország–Lengyelország, 16.30.

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.