UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2018-12-17 18:10

Az Eb-dobogóig meg sem állna

A világbajnokság előtt összeszedett sérülése sem szegte kedvét a Szombathelyi Dobó SE ifjú kalapácsvetőjének, Varga Donátnak, aki 2019-ben újult erővel a junior Európa-bajnoki dobogóra küzdené magát.

UP-info - utanpotlassport.huÚj egyéni csúcsok, a világbajnokság előtt összeszedett kisebb sérülés, döntős vb-szereplés és az év legjobb U20-as magyar atlétájának járó díj. Röviden így lehetne összegezni Varga Donát 2018-as esztendejét, aki úgy érzi, ha nem is lehet maradéktalanul elégedett, de hasznára válik minden, ami idén történt vele.

Varga Donát junior-vb-7. hellyel zárta a 2018-as esztendőt Forrás: atletika.hu
Varga Donát junior-vb-7. hellyel zárta a 2018-as esztendőt Forrás: atletika.hu
„Edzőimmel úgy véljük,  elég erős mezőny gyűlhet össze a junior világbajnokságra, ami azt jelenti, hogy ha dobogóra szeretnék állni, ahhoz legalább a 77-78 métert kell megcéloznom.  Nagyon jól kezdődött a felkészülési időszak, próbáltam ez idő  alatt nem megsérülni, mert ilyenkor egy hét kihagyás is nagyon sokat számít. Kicsit nehézkesen ment a súlyemelés, mert új technikát tanultam, és megmondom őszintén nem ment könnyen, de mindig úgy álltam hozzá, hogy megcsinálom, sikerülni fog, nincs akadály” – mesélte az atletika.hu-nak az idény elején céljairól Varga Donát. Az év legjobb U20-as atlétájának választott kalapácsvető az új edzésmódszerrel márciusban már egyéni csúcsot dobott. „Ez adott lendületet, hogy jó úton járok, jó munkát végzek, és száz százalékig ezt kell folytatnom. A következő dél-afrikai edzőtábor is a lehető legjobban alakult. Fizikailag is kezdtem megerősödni, és ez meglátszódott a dobásaimon is.” A tamperei junior világbajnokság mégsem a tervek szerint alakult. „Ezt az évet úgy értékeljük edzőimmel együtt, hogy lehetett volna jobb is, ha nem jön közbe egy sérülés. Sajnos a junior-világbajnokság előtt két héttel egy sprint közben megsérült a jobb combhajlító izmom, ami miatt egy hét kényszerpihenő következett. De ennek ellenére pozitívan álltunk a helyzethez, és megpróbáltuk belőle kihozni a legjobbat. Ehhez nagy segítséget nyújtott kiváló masszőröm, Venczel Milán, aki mindent megtett, hogy a világversenyen jól tudjak szerepelni, egyáltalán versenyképes legyek. Az idei évemmel nem vagyok teljesen megelégedve, sem amit a világbajnokságon értem el, sem pedig az idei legjobb eredményemmel.” Donát edzői ugyanakkor pozitívan értékelték a világbajnoki hetedik helyet. „Minden tőlem telhetőt próbáltam magamból kihozni. Korábban már említettem, nem vagyok elégedett a teljesítményemmel, de ettől függetlenül ez a verseny nagyon jó tanulópénz volt számomra. Tudom, miben kell sokkal többet fejlődnöm, hogy jobb eredményt érjek el” – tekintett vissza a szombathelyi dobóatléta, aki már javában készül a 2019-es idényre, ahol a junior Európa-bajnokságon a dobogós helyezés a célja. „Nemrég kezdtük el az alapozást, most főleg az erőfejlesztésen, a termi edzéseken van a hangsúly. Eddig minden rendben halad, a hónap vége felé lesz felmérés dobásokból, súlyemelésből, szökdelésekből. Kiderül majd, hogy jelenleg hol tartunk a felkészülésben. Remélem sérülésmentesen tudom végigcsinálni a felkészülési időszakot” – tekintett előre Varga Donát. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.