UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2018-12-20 08:27

Szintlépésre készen

Az 1500 m gyorson szerzett hetedik helyével üde színfoltja volt a magyar csapatnak Kalmár Ákos a hangcsoui rövid pályás úszó-világbajnokságon. A 18 éves bajai úszóval az utolsó korosztályos sportban töltött évéről, a továbbtanulásról és a felnőttmezőnybe lépésről beszélgettünk.

B. V. – utanpotlassport.huBejelentkezett a felnőttek mezőnyébe Kalmár Ákos a hangcsoui felnőtt rövid pályás úszó-világbajnokságon. A 18 éves bajai versenyző hetedik helyen zárt 1500 m gyorson élete első felnőtt vb-döntőjében, amivel a legkevésbé sem lehetett elégedetlen. Pláne, hogy előtte az előfutamban nyolc másodperccel megjavította az egyéni csúcsát (14:31.94).

Kalmár Ákos a felnőttmezőnyben is bizonyítana Forrás: MÚSZ
Kalmár Ákos a felnőttmezőnyben is bizonyítana Forrás: MÚSZ
„Már a versenyt megelőző edzéseken, a kínai edzőtáborban is remek formában voltam, olyan időket úsztam, amilyeneket korábban soha – kezdte Kalmár. – Ezért tréneremmel, Pass Ferenccel bíztunk a jó eredményben. Azt kicsit sajnáltam, hogy a döntőben nem tudtam tovább javítani az eredményemet, de azt gondolom, így elsőre nem rossz ez a hetedik hely.” Előtte sem kerülték el a sikerek: a helsinki junior Európa-bajnokságon 800 és 1500 m gyorson is a dobogó tetejére állhatott, a glasgow-i felnőtt Eb-t kihagyta, viszont a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián fő számában, 800 m gyorson a negyedik helyen zárt. „Finnországban minden a tervek szerint alakult, az ifi olimpia viszont kisebb csalódás volt számomra, mert nem a negyedik helyért utaztam ki Argentínába. Így alakult, továbbléptem, bízom benne, hogy abból is tudtam tanulni.” Már csak azért is, mert Kalmár jövőre búcsút int az utánpótláséveknek, s már a felnőttek között kell helyt állnia. Azt reméli, hogy ezt a nehéz átmenetet sikerrel veszi. „Szeretném kvalifikálni magam a világbajnokságra, valamint jó lenne már az első évben olyan időket úszni, amelyekkel a felnőttmezőnyben is felhívhatom magamra a figyelmet.” A 18 éves gyorsspecialista a tanulást sem hanyagolja el. Idén érettségizett, egy évet „kihagyott”, de szeptemberben szeretne egyetemre menni, tervei között szerepel, hogy az Egyesült Államokban folytassa tanulmányait és pályafutását.

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.