UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2018-12-26 09:32

Üt, rúg, nyer

A békéscsabai Vicziánéknál mind a három gyerek kick-boxos. A legidősebb, a 18 esztendős Roland kezdte, aztán a most 13 éves ikrek, Vivien és Dániel is csatlakoztak a bátyhoz. Az ifjú hölgy, aki a Mol Alapítvány támogatottja, jelenleg a család legsikeresebb küzdősportolója.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu Viczián Vivien már kétszer is nyert korosztályos Európa-bajnokságot; 2016-ban – alig 11 évesen – világbajnok lett a 28 kilogrammosok kategóriájában, most szeptemberben, 42 kilósként pedig csak a vb-döntőben állították meg. Az ezüst miatt előbb sírt, most viszont már úgy látja: lehet ennek a második helynek is örülni. „Kicsit megviselt, hogy a döntőben kikaptam olasz ellenfelemtől, mert másodszor is világbajnok akartam lenni, de aztán megvigasztalódtam. Én elsőévesként indultam a kadét 2-ben, az olasz viszont tapasztaltabb, idősebb és magasabb is nálam, úgyhogy nem lehetek csalódott az ezüst miatt…” – idézte vissza a szeptemberi történéseket Vivien, aki már a visszavágáson töri a fejét.

VicziánVivien3_511x365_acf_cropped
VicziánVivien3_511x365_acf_cropped
„Szeretném még megverni ezt az olaszt, mielőtt korosztályt és súlycsoportot vált” – mondta, s a lehetséges reváns időpontját is tudatta: januárban, Milánóban, az Európa-kupán szívesen visszaadná a kölcsönt Federica Mirabellónak.  Addig azonban még akad teendője bőven itthon is, és nem csak a kick-boxban. „A héten vége lett a sulinak – így az Erzsébethelyi Általános Iskola hetedikes tanulója. – Most egy hét pihenő következik, amikor edzés sincs, azért jó lesz kis szünetet tartani. És végre kedvemre ehetek. Most 46 kiló vagyok, de ha a 42 kg-ban akarok indulni, fogyasztanom kell. Akkor pedig már nincs semmi édesség, úgyhogy ki kell használnom a karácsonyt, jöhet anyukám diós bejglije, amely az egyik nagy kedvencem…” Január harmadikától viszont már újfent a Békéscsabai Lakótelepi SE edzőterme várja Vivient, aki a Mol Alapítványtól kapott pénzt a nagyobb nemzetközi versenyek útiköltségeinek fedezésére fordítja. Hogy mi vonzza a kick-boxhoz, amelyet ötéves kora óta űz? „Azt szeretem benne, hogy itt nemcsak ütni, hanem rúgni is lehet, önbizalmat ad” – szögezi le, miként arról is határozottan nyilvánít véleményt, hogy a kick-box november legvégén a NOB elismerése nyomán bekerült az olimpiai családba, s akár még Vivien aktív pályafutása alatt az ötkarikás program részévé válhat. „Nagyon örültem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntésének, ami új kihívást jelent, s mostantól abban a tudatban készülök, hogy egyszer kijuthatok majd az olimpiára is. Jó lenne majd egy olimpiai érem, amely akár arany is lehet!”  – jelentette ki, majd hozzáfűzte: addig is persze szeretne világbajnoki címeket szerezni. „Kitűnő példa van előttem: Debreczeni Dezső, aki a klubedzőm, a testnevelő tanárom és az osztályfőnököm is egy személyben, versenyzőként nagyon magasra jutott, hatszor nyert például világbajnokságot. Én is sokszoros világ- és Európa-bajnok akarok lenni!” Mestere rendkívül jó véleménnyel van a tanítványról. „Vivien nagyon fegyelmezett, terhelhető, kitartó sportoló, amellett kitűnő tanuló, és egy aranyos, kedves, figyelmes, jólelkű kislány.”  Akinek – fűzte hozzá Debreczeni Dezső – a mentalitásához tökéletesen illik a kick-box, igazi harcos, kiváló versenyzőtípus. „Nem kétséges, még nagyon sokra viheti” – szögezte le a szakember, akinél jobban kevesen ismerik az ifjú harcművész képességeit.