UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2019-01-21 19:53

Ez a kihívások éve lesz!

Sikeres évet tudhat maga mögött Bőhm Csaba. A tizennyolc esztendős öttusázó mind a hazai, mind a nemzetközi versenyeken dobogós helyeken végzett 2018-ban, leszámítva ifjúsági olimpiai eredményét. A céltudatos fiatalt ez az utóbbi arra motiválja, hogy tanuljon és építkezzen egy-egy gyengébb szereplést követően. A Mol Alapítvány által támogatott versenyző az idei évben már a junior korosztályban, Martinek János felnőtt szövetségi kapitány kezei alatt pallérozódhat.

Kovács Gyöngyike – utanpotlassport.hu Nem volt könnyű éve Bőhm Csabának a tavalyi, több sérülés tarkította ugyanis a világversenyek közötti időszakot, ráadásul olyan lehetőség adatott meg számára, amely egyszerre volt áldás és nehézség. Az ifjúsági olimpiára versenytársa, Tamás József helyett a Kőbánya SC öttusázója utazhatott el.

Bőhm Csaba magabiztosan tekint előre, korosztályt lépve idén is jó eredményeket vár magától Fotó: MOB
Bőhm Csaba magabiztosan tekint előre, korosztályt lépve idén is jó eredményeket vár magától Fotó: MOB
„Jó formában voltam tavasszal, az ifjúsági világbajnokságon második helyezést értünk el csapatban, az azt követő Európa-bajnokságon pedig egyéniben ezüstérmet szereztem, s a váltóval  szintén a dobogó második fokára állhattunk fel. Csapatban diadalmaskodtunk, miénk lett az aranyérem. Mégis kettőség jellemezte a versenyzésemet, sérülések miatt mintegy két hónapot kellett pihennem, amit egy váratlan esemény követett: Tamás Joci súlyos sérülést szenvedett, helyette pedig én utaztam ki Buenos Airesbe.” Nagy meglepetés, de még nagyobb megtiszteltetés volt a fiatal versenyző számára, hogy korosztályának legrangosabb világeseményén szerepelhetett. Hasonló esetekben számos sportolót feldob a lehetőség, míg másnál pont az ellenkezője történik: a vártnál rosszabb formát mutat. Az ifjúsági olimpián Bőhm csak úszásban remekelt, végeredményben pedig a 20. helyen végzett. „Egyáltalán nem vagyok elégedett a huszadik hellyel. Sokkal többet várok magamtól, fontos számomra, hogy a maximumot nyújtsam az edzéseken és a versenyeken is. Az olimpián azt vártam magamtól, hogy az első ötben végezzek. Sajnos nem így sikerült. Az eredmény viszont arra sarkall, hogy még jobban teljesítsek. Sohasem tűzök ki magam elé nagy célokat, de szeretem feszegetni a határaimat, és tudom, hogy jobban is teljesíthettem volna. Megyek előre, nagyon motivált vagyok. Idén is szeretnék úgy versenyezni, ahogy tavaly a nemzetközi versenyeken.” Bőhm Csabát 2018-ban az év öttusázójának választották az utánpótlás-korosztályban, s 2019 is számos lehetőséget rejt magában: válogatóversenyek következnek, ha ezeken jól teljesít, junior Európa- és világbajnokság vár rá. Szloboda József, az utánpótlás-válogatott kapitánya úgy véli, hogy Bőhm jól szerepelhet elsőéves juniorként, hisz akaratereje és küzdőszelleme hatalmas. Ráadásul alig várja, hogy kipróbálja magát az idősebbek között. „Jelenleg alapozás zajlik, több és nehezebb edzéssel. Nagyon várom már a szezont, hisz három évvel idősebbek között szerepelhetek. Ugyanakkor megoszlik a figyelmem, idén érettségizem, az iskolában és a sportban is szeretnék jó eredményeket felmutatni. A legfontosabbak a válogatók lesznek, ott mindenképpen a lehető legjobbat kell nyújtanom, hogy elindulhassak a nemzetközi junior versenyeken. Ez mindenképpen a kihívások éve lesz!” Az öttusázó számára külön nagy segítség, hogy a Mol Alapítvány által támogatott sporttehetségek között szerepelhet 2017 óta. „Nagy öröm és elismerés, de még nagyobb segítség ez. Az öttusa drága sportág, és a sportszerek gyorsan kopnak, a vívópengék sokszor törnek. Több pengét, illetve vívóruhát, futócipőt és lovas csizmát, pálcát is beszereztem. Szerencsés helyzetben vagyok így, s bízom benne, hogy ezzel a segítséggel idén is sikeresen versenyzek.”     További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN  a sportági aloldalunkon.