UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2019-01-27 17:05

„Vajkezű” ígéret

„A kölyökligában is a csapata vezére volt, már akkor lehetett látni, hogy kivételes képességű játékos” – mondja a felnőtt kézilabda-világbajnokságon berobbanó Máthé Dominik nevelőedzője, Ungvári Sándor. A balatonfüredi átlövő mellett az év férfi kézilabdázójának választott Bodó Richárd pályafutását is elindító nyíregyházi tréner szerint a 19 éves játékos akár példaképét, Nagy Lászlót is túlszárnyalhatja karrierje során.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Kevés pozitívumot lehet említeni a felnőtt férfi kézilabda-válogatott világbajnoki szereplése kapcsán, ám azok egyike feltétlenül a fiatal játékosok debütálása és helytállása a nemzetközi porondon a világelithez tartozó svéd, illetve dán csapat ellen.

Máthé Dominik (kettessel) még Nyíregyházán U12-es bajnoki címet ünnepelhetett Fotó: Ungvári Sándor
Máthé Dominik (kettessel) még Nyíregyházán U12-es bajnoki címet ünnepelhetett Fotó: Ungvári Sándor
A legmarkánsabb bemutatkozás talán a Balatonfüredi KSE 19 éves átlövője, Máthé Dominik nevéhez fűződik, aki élete első felnőtt vb-mérkőzésén hat gólt szórt a csoportfavorit svédeknek. Vagány játékkal, elsöprő lendülettel szállt be a megsérült Balogh Zsolt helyett. Persze, aki figyelemmel követte eddigi NB I-es karrierjét, az nem különösebben csodálkozott ezen. A jobbátlövő Nyíregyházáról indult, tízéves korában Ungvári Sándor indította el kézilabdás-pályafutását; az a tréner, akinek az iránymutatásával egykoron a 2018-as év férfi-kézilabdázójának megválasztott Bodó Richárd is kezdett. „Mindketten korosztályos bajnokcsapat tagjai voltak, de természetesen nem tudtuk őket megtartani, hiszen Nyíregyházán nincs élvonalbeli felnőttcsapat. Pedig, ha belegondolok, hány tehetséges játékost engedtünk el az évek során, könnyen lehet, hogy velük az NB I-ben is helyt tudnánk állni. Dominiken látszott, hogy kivételes képességű játékos, rendre vezére volt a csapatnak. Ricsivel kapcsolatban nem volt ennyire egyértelmű, hogy klasszis lesz – bár elszántsága, akarata, miközben folyamatosan ingázott Mátészalka és Nyíregyháza között, már akkor is kiemelkedő volt. De azt gondolom, ő Szegeden vált igazán azzá a balátlövővé, akit mostanában látunk.”
Máthé Dominik (balra) és Bodó Richárd is a Nyírsuli Bem „Sasok” együtteséből indult, ma már mindketten a felnőttválogatottban játszanak
Máthé Dominik (balra) és Bodó Richárd is a Nyírsuli Bem „Sasok” együtteséből indult, ma már mindketten a felnőttválogatottban játszanak
A Nyíregyházi Sportcentrum utánpótlástrénereként dolgozó, 52 éves szakember elmondta, a magyar kézilabdasport egyik legnagyobb ígéretével kapcsolatban már az első labdaérintésekor megfigyelhető volt, hogy „vajkeze” van. Tarthatatlan volt már az U12-es bajnokságban is, szerette, amikor küzdenie kellett, és bármikor a csapat élére állt. S bár Ungvári fájó szívvel engedte el Máthét Nyíregyházáról, azt mondja, őt az motiválja, ha új tehetségeket fedezhet fel. „Az az egyik legszebb dolog az életben, amikor a tízéves gyerek először, csillogó szemmel a kezébe veszi a labdát, és látszik rajta, hogy élvezi, amit csinál. Sokszor kérdezték tőlem, hogy miért nem megyek idősebb korosztályhoz, esetleg az utánpótlás-válogatotthoz, de én mindig ebben a szerepben éreztem jól magam. Már a sokadik, és egyben utolsó generációt viszem tíztől tizennégy éves korig. Azt szokták mondani, hogy az a jó utánpótlás-nevelő műhely, amely képes legalább egy játékost adni a felnőttcsapatnak. Mi ezen filozófia alapján dolgozunk.” Noha Ungvári Sándor hamarosan visszavonul az edzősködéstől, a mostani alakulatában is lát még két Máthé Dominikot és egy Mikler Rolandot. Az „igazi” Máthéról pedig azt mondja, egyértelműen a jövő nagy játékosa lehet. Úgy véli, az ifjú átlövő egy napon még példaképénél, Nagy Lászlónál is többre viheti. A mester természetesen roppant büszke volt, amikor két tanítványát is a felnőtt nemzeti csapatban látta. „Jóleső érzés és egyfajta visszaigazolás is volt számomra, hogy mindkét fiú jól játszik a válogatottban. Bár igazság szerint én sokkal hamarabb bevetettem volna Dominiket. De ő a legerősebb ellenféllel szemben is bizonyította, hogy semmitől nem ijed meg, és bármikor lehet rá számítani. Ahogyan egészen kicsiként, ezúttal is: tarthatatlan volt...” További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.