UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2019-01-30 19:23

A világ élvonalában

Hazaérkezett a junior korosztály rövid pályás gyorskorcsolya világbajnokságáról a magyar csapat. Egyéniben Talabos Attila az 500 méteren, fiú váltónk pedig a 3000 méteres versenyen egyaránt a hatodik helyen végzett. A válogatott vezetőedzője, Szabó Krisztián vegyes érzésekkel értékelte a Montrealban történteket.

Kovács Gyöngyike – utanpotlassport.hu „Összességében elégedett vagyok, mind a nyolc versenyzőnk kihozta magából a maximumot, viszont vannak olyan dolgok, amik sikerülhettek volna jobban is” – kezdte a vezetőedző. „Komoly felkészülés van mögöttünk, a fiataljaink pedig ennek megfelelően indultak neki a világbajnokságnak. Kint, Kanadában fantasztikus időeredményeket produkáltak mind az edzéseken, mind a versenyszámok során.”

A magyar short trackesek összesen 10 egyéni csúcsot futottak, míg Talabos Attila valamint a fiú váltó 6. helyezést ért el Forrás: HunSkate
A magyar short trackesek összesen 10 egyéni csúcsot futottak, míg Talabos Attila valamint a fiú váltó 6. helyezést ért el Forrás: HunSkate
Szabó Krisztián dicsérte a körülményeket is: jó feltételek között gyakorolhattak az ifjak, akiknek az edzéseken olyan köridőt sikerült futniuk, amely országos szinten és világviszonylatban is elismerésre méltó. Az ötszáz méteres verseny B döntőjében második, így összesítésben a 6. helyen végző Talabos Attila kiemelkedett: egyik legjobb körideje 8.1 másodperc lett. „Attila hihetetlen teljesítményt mutatott a vb során, ez volt az eddigi legjobb ideje. Ennél Liu Shaoang korábbi junior országos csúcsa alig egytized másodperccel kevesebb csak. A többiek is jól mentek, legtöbbjük 8.3-as idővel teljesített, amely azért fontos, mert hazai viszonylatban Liu Shaolin Sándor és testvére sem futott 8 secundumon belül.” Talabossal kapcsolatban Szabó elmondta, már az önmagában is nagyszerű, hogy a legjobb 8 közé jutott a fiatal short trackes. Utólag megítélve viszont az A döntőben is korcsolyázhatott volna, hiszen az időeredményei adottak voltak, mindössze a nagyobb összpontosítást és a vagányságot hiányolta a vezetőedző.
Szabó Krisztián, a rövid pályás gyorskorcsolyázók utánpótlás-vezetőedzője Forrás: moksz.hu
Szabó Krisztián, a rövid pályás gyorskorcsolyázók utánpótlás-vezetőedzője Forrás: moksz.hu
A fiú váltó hatodik helye mellett sem szabad azonban elsuhanni: 3000 méteren szépen helyt állt a kvartett. „A legelső futamot simán vették, viszont a nyolcba bekerülni nem volt egyszerű. Elégedett vagyok velük, mert az idővel itt sem volt probléma, apróságokon múlt a döntő. Az elődöntő során két rossz váltásunk is volt, amely azt eredményezte, hogy néhány méterrel lemaradtunk a többiektől. Ha a váltás jól sikerül, akár érmet is nyerhettek volna, viszont ezekből is tanulunk: látjuk, hogy mi az, amire a későbbiekben jobban oda kell figyelnünk.” Az egyéni számokban viszont elmaradtak a jobb eredmények, egy valami azonban nagy öröm lehet a short trackesek számára: a nyolc magyar versenyző összesen 10 új egyéni csúcsot futott, amely mindenképpen biztató a következőkre nézve. S ha már a továbbiakról szólunk: Somogyi Barbara és Sziklási András a vb után sem pihen. Ők már szerdán elutaztak a drezdai világkupa-versenyre, míg a többiek a hétvégén lépnek újra jégre: junior országos bajnokság lesz a Gyakorló Jégcsarnokban. „Nem most várjuk tőlük a legjobb teljesítményt, viszont arra jó lesz az ob, hogy formában maradjanak és nyugodtan versenyezhessenek, hiszen itt kisebb a tét. Az EYOF-ra készülünk leginkább, négy versenyzőnk is leteszi az esküt, hogy aztán február 9-től ismét bizonyíthassanak. S ami még jobb hír számunkra, hogy a fiúk kiváló szereplésének köszönhetően a következő vb-n kettő helyett hárman indulhatnak majd az ötszázas távon.”   További korosztályos hírek a KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.