UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Evezés

2019-02-02 14:47

Hosszú távon gondolkodnak

Győrben nemcsak az evezés, hanem az utánpótlásképzés története is hosszú időre nyúlik vissza. Kihasználva a földrajzi adottságokat, a város nagy hangsúlyt fektet a kitűnő erőnlétet igénylő sportág népszerűsítésére, és magas szinten űzésére. Az evezős egyesület életébe Alföldi Zoltán edző vezetett be minket.

Márványkövi Ferenc − utanpotlassport.huA városban a klub és a szakosztály megalakulása, azaz 1888 óta létezik utánpótlásképzés. Alföldi Zoltán öt éve foglakozik – többek között – gyerekek képzésével. Ebben az időszakban meg tudták duplázni az utánpótláskorúak létszámát, ami jelenleg százhatvan-százhetven főt jelent. Ebből a létszámból az országos versenyekre mintegy százhúsz versenyzőt tudnak nevezni a különböző korcsoportokban, ami egyedülállónak mondható. Az idei év színfoltja, hogy a női szakágban számos lány került fel a serdülő korosztályból az ifik közé, feltöltve ezzel a korcsoport hiányos létszámát. A szakember hozzátette, hogy 2019-ben mindkét szakágban, minden korosztályban számos jól felkészített versenyzőt tudnak a válogatottak rendelkezésére bocsátani.

Tavaly az oxfordiakat is legyőzték Forrás: uni.sze.hu
Tavaly az oxfordiakat is legyőzték Forrás: uni.sze.hu
Adódik a kérdés, hogy mindez minek köszönhető? Alföldi Zoltán a következőképpen foglalta össze a siker hátterét. „Nem titok, bevezettük a Hosszútávú Fejlesztési Programot, amelyet évről évre fejlesztünk tovább. Ez röviden annyit jelent, hogy mindig az adott életkornak megfelelő képzést és fejlesztést kapják a nálunk nevelkedők. Ennek köszönhetően a felnőttkorba lépve a lehető legtöbbet tudunk kihozni a gyerekekből. Mindehhez nagyon sok támogatást kapunk a várostól, és ennek köszönhetően az országban nálunk a legjobbak a körülmények” – magyarázta a szakember. Az egyesület kiterjedt kapcsolatrendszere révén nemcsak a hazai, hanem a sportág nemzetközi vérkeringésének is része. Klubokon kívül külföldi egyetemekkel, többek között a híres oxfordival is szoros kapcsolatot ápolnak, aminek köszönhetően a tavaly sikerült megszervezni egy Győr-Oxford evezősversenyt is. Az esemény megrendezésével azt is meg akarták mutatni a szervezők, hogy az evezést az egyetemen is érdemes folytatni. A klubban folyó szakmai munka magas színvonalát támasztja alá, hogy az elmúlt évben  a győriek adták a legtöbb versenyzőt, szám szerint huszonegyet a különböző korosztályos válogatottakba. „Külön nevesíteni nem szeretnék senkit, de azt el kell mondanom, hogy kivétel nélkül miden egyes nemzetközi utánpótlásversenyen indult versenyzőnk, legyen szó az Olimpiai Reménységek Versenyéről, a Jeunesse-kupáról, Európa-bajnokságról vagy ifjúsági világbajnokságról. A tavalyi Eb-n és a vébén minden egyes versenyszámban volt versenyzőnk a döntőben, ami a sportág hazai helyzetét ismerve szép teljesítmény.” Az egyesület rengeteg időt és figyelmet fordít a sportág bázisának biztosítására. Jelen vannak minden egyes nagy sportágválasztón, ergométerekkel, projektorokkal és szórólapokkal. Mindezen túl a városban és környékén végigjárnak minden egyes iskolát, és folyamatosan népszerűsítik az evezést. E roadshow nélkül ugyanis bajban lenne nemcsak az egyesület, de a sportág is. „Sajnos az a felfogás, ami húsz-huszonöt éve létezett, miszerint a gyerekek lejönnek maguktól az egyesülethez, már nem állja meg a helyét. Nekünk kell elmennünk a gyerekekhez, felkeltenünk érdeklődésüket és felhívni a figyelmüket az evezésre. Ez az egyetlen járható út, amivel a sportág utánpótlásbázisát biztosítani lehet. A létszámfenntartás tekintetében pedig csak azt mondhatom, hogy sok munkával és jó menedzsmenttel lehet eredményeket elérni.” Úgy tűnik, Győrben jó úton járnak. További korosztályos hírek EVEZÉSBEN a sportági aloldalunkon.