UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2019-02-27 08:00

Tiszta lappal előre

Valóban, az előző esztendőben voltak hullámvölgyek bőven, de a legfontosabb, hogy tudom, mi nem működött, és tanultam belőle – mondja a BVSC-Zugló mindössze 15 éves úszója, Nagy Réka. A kétszeres EYOF-aranyérmes versenyző tavaly visszafogottabban szerepelt, de – miközben jelenleg is az amerikai edzőtáborban készül – célja, hogy az idén újra nagyot alakítson.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu A 2017-es győri EYOF-on – amelyen két arany-, két ezüst- és két bronzérmet nyert – gyakorlatilag berobbant a köztudatba, és egy csapása a magyar úszósport egyik legnagyobb ígéretévé vált a BVSC-Zugló még mindig csak 15 éves versenyzője, Nagy Réka. Aztán a tavalyi éve nem úgy sikerült, ahogyan eltervezte, de a legkevésbé sem tett le álmai eléréséről. – Az alapozás közepén jártok. Hol tartasz most? Milyen formában érzed magad? – Frissnek érzem magamat, szerintem kifejezetten jó passzban vagyok. Az idei felkészülésben voltunk magaslati edzőtáborban, az biztosan sokat segített és jelenleg is az Egyesült Államokban készülünk. Most már lassan a célegyenesbe érünk, közelednek a versenyek.

Az EYOF-győztes Nagy Réka 2019-ben visszatérne a sikeres útra Fotó: Pass Ferenc
Az EYOF-győztes Nagy Réka 2019-ben visszatérne a sikeres útra Fotó: Pass Ferenc
– Március végén már jön is a felnőtt országos bajnokság. Milyen teljesítményt vársz magadtól azon a versenyen? – Sosem szoktam helyezésekben gondolkodni, szeretek ilyenkor magamra koncentrálni. Maradjunk abban, hogy mindenképpen egyéni csúcsokat akarok úszni, s ezzel biztosítanám a helyemet az utazó csapatban a nyári korosztályos világversenyekre. – Az EYOF-szerepléssel magasra tetted a lécet, ezt követően a tavalyi éved visszafogottabbra sikerült. Mennyire voltál csalódott? – Valóban, az előző esztendőben voltak hullámvölgyek bőven. Talán a májusi ifjúsági országos bajnokság sikerült a legkevésbé, utána én magam is meglepődtem, hogy negyedik hellyel jöhettem haza a helsinki junior Európa-bajnokságról. De a legfontosabb, hogy tudom, mi nem működött, és tanultam belőle. Szeptemberben újrakezdtük a munkát, és az idei évet pedig teljesen tiszta lappal indítottam. – Lesz is feladatod bőven. A tavaszi országos bajnokságok után két világversenyen is bizonyíthatsz. Először a kazanyi junior Eb-n? – Már egy évvel ezelőtt is, Finnországban is érmet szerettem volna nyerni, nincs ez másképpen most sem. Nagyon bízom benne, hogy az idén összejön. Ami a fő számokat illeti, a vegyesek biztosan elsőbbséget élveznek, hogy amellett mit választunk még, azt nem tudjuk pontosan, ezt közösen döntjük el edzőimmel. – És utána jön csak az igazi jutalomjáték, hazai rendezésű junior vb-n úszhattok a Duna Arénában. Kell ennél több egy tizenéves sportolónak? – Óriási örömöt jelent valamennyiünknek ez a lehetőség. Már két éve, Győrben is csodás közönség előtt úsztam, azt gondolom, a világbajnokságon még nagyobb lesz az érdeklődés. És ha valóban megtelik a lelátó, akkor fantasztikus lesz magyar úszóként a medencébe ugrani. Én pedig azon leszek, hogy ne csak a kvalifikációt vívjam ki, hanem jól is szerepeljek a nagyközönség előtt. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.