UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2019-03-02 18:05

Bronzból öntött kard

A junior leány kardcsapat bronzérmével folytatódott a magyar fiatalok sikersorozata a foggiai korosztályos vívó Európa-bajnokság szombati, utolsó előtti versenynapján. A vasárnapi záráson – a fiú kard- és a leány tőregyüttes mellett – a világranglista-vezető fiú párbajtőrözők is pástra lépnek.

Munkatársunk, Bruckner Gábor helyszíni jelentése Foggiából – utanpotlassport.hu Minden jóban van valami rossz. A magyar fiatalok olyannyira elkényeztették a nekik szorítókat a foggiai korosztályos vívó Eb addigi nyolc napján, hogy a kilencediken azon kapta magát a pástok mögötti vaskorlátot szorító szemlélődő, hogy csalódottan legyint, ha becsúszik egy-egy vereség. Ilyenkor tehát ildomos elindulni a mosdóba jó hideg vízzel leöblíteni az arcot, és tudatosítani: bizony mások is tudnak vívni. Egyébként is: ha nem tudnának, mit érne az a sok-sok arany-, ezüst- meg bronzérem, amit a mieink már berámoltak a zsákba? Úgyhogy gyorsan rögzítsük, noha a dél-olasz kisváros fölött délelőtt még borús volt az égbolt, szemerkélt is az eső, délutánra egész jó kis nap kerekedett ebből a szombatból, és nem csak azért, mert időközben megérkezett a verőfény. Igaz, a juniorok csapatversenyei közül a fiú tőrözőkében nem sok örömünket lelhettük, mert a Maior Mátyás, Mihály Andor, Nedeljkovic Mateja, Szemes Gergő négyes az első meccsén 45:33-ra kikapott a hollandoktól, így csak a 9–16. helyért folytathatta. Ott két könnyű győzelem (a románok ellen 45:36, a törökökkel szemben 45:25) után újabb vereség következett, s a dánoktól kapott „zakó” (32:45) azt jelentette, hogy a fiatal társasága tizedik helyen fejezte be az Eb-t. A párbajtőröző lányok – élükön a még csak 16 éves, a kadétok között egyéniben és a csapat tagjaként egyaránt győztes Muhari Eszterrel – a britek kiütését (45:29) követően a negyeddöntőben a világranglista-vezető olaszokkal találták szemben magukat. Plásztán Attila, a szakág válogatottedzője – noha nem tartotta esélytelennek a tavalyi vb-14. hely után csupán kilencedikként rangsorolt Büki Lili, Dékány Kinga, Gnám Tamara, Muhari Eszter összetételű társaságot – a bravúr kategóriájába sorolta az esetleges sikert. „Az olaszok mind a négy versenyzője előkelőbb helyen áll a rangsorban, mint a mi legjobbunk, úgyhogy a papírforma mellettük szól” – magyarázta percekkel az első „alléz” elhangzása előtt, s hozzátette, az sem sokat segít, hogy Bükinek fáj a lába, így vigyázni kell a terhelésével. Nos, akadtak a meccsnek szakaszai amikor izgalmunkban fészkelődni kezdhettünk, de összességében a házigazdák magabiztosan nyertek (45:38), így feladatként maradt a helytállás az 5–8. helyért zajló folytatásban, na meg a vigasz, amit szintén a szakvezetőtől hallhattunk: „Mivel jövőre sokan kiöregszenek a riválisok közül, biztos vagyok benne, hogy minden nemzetközi eseményen a négyben leszünk.” Hogy már most sem feltétlenül a középmezőnyben lenne a helye ennek a kvartettnek, azt a következő két mérkőzésen történtek igazolták: a belgák (45:28) és az ukránok (45:31) megizzasztani sem tudták lányainkat, akik ennek nyomán megszerezték az ötödik helyet.

A törökök ellen vívott a harmadik helyért a junior leány kardcsapat, majd felállhatott a dobogóra
A törökök ellen vívott a harmadik helyért a junior leány kardcsapat, majd felállhatott a dobogóra
Az olaszok fogtak ki a magyar kardozó lányokon is… A Battai Sugár, Bérczy Dorottya, Nagy Valentina, Pusztai Liza alkotta együttes a spanyolokon habkönnyen (45:26), majd a franciákon is csak az előzőhöz meccshez képest nehezebben (45:38) lépett túl, s máris az elődöntőben találta magát. Az itáliaiak elleni találkozón – leszámítva a sörös korsók zaját – klasszikus dartshangulat fogadta az egyéniben győztes Lizát meg társait, és sajnos volt is miért örvendezniük a hazai szurkolóknak. Legyen elég annyi, hogy amikor Pusztai felállt az utolsó párharcra Giulia Arpino ellen, a mieink szemszögéből nézve 34:40 éktelenkedett az eredményjelző táblán. Egy tus, két tus, három tus…, na…, csak nem…? Nyújtogattuk a nyakunkat rendesen, mert a BVSC még mindig csak elsőéves juniorja mind jobban megközelítette ellenfelét. És nemcsak megközelítette, hanem a vége előtt egy lépéssel be is érte: 44:44, te jó ég…! De fohász ide, fohász oda, az égiek nem segítettek. Arpinóból törhetett ki a diadalmas sikítás. A harmadik helyért a törökök következtek, s ha nem is volt díszmenet (a mérkőzés közepén Nagy Valentina mínusz tízes asszója után a frász jött ránk...), összejött a számszerűleg magabiztos győzelem (45:37). „Sajnos az újra remeklő Liza mellett csak Sugár nyújtott megbízható teljesítményt, Dorottya és Valentina nagyon rapszodikusan vívott. Ezzel együtt elértük, amiért jöttünk. Érmet viszünk haza, és ez dicséretes” – értékelt Gulácsi Ferenc, a fegyvernem válogatottedzője, mi meg csak a rend kedvéért tesszük hozzá: ez már a tizenkettedik medál az oroszok és olaszok mellett a kontinens vívóutánpótlását egyértelműen uraló magyarok foggiai gyűjteményében! És a zárónapi csapatversenyek műsorában még fellépnek a fiú kardozókon, meg a leány tőrözőkön kívül azok a párbajtőröző fiúk is, akik világranglista-vezetőként érkeztek az Eb-re. Úgyhogy… De nem, ezt a mondatot csak vasárnap fejezzük be!

KOROSZTÁLYOS EURÓPA-BAJNOKSÁG, FOGGIA Juniorok. Fiúk. Tőrcsapat: 1. Oroszország, 2. Olaszország, 3. Franciaország, …10. Magyarország (Maior Mátyás, Mihály Andor, Nedeljkovic Mateja, Szemes Gergő) Leányok. Párbajtőrcsapat: 1. Oroszország, 2. Olaszország, 3. Franciaország, …5. Magyarország (Büki Lili, Dékány Kinga, Gnám Tamara, Muhari Eszter). Kardcsapat: 1. Németország, 2. Olaszország, 3. Magyarország (Battai Sugár, Bérczy Dorottya, Nagy Valentina, Pusztai Liza) ÉREMTÁBLÁZAT: 1. Olaszország: 8 arany, 4 ezüst, 9 bronz, 2. Oroszország: 5/11/5, 3. Magyarország 5/3/4

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.