UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2019-03-24 11:59

Továbbra is kitűnő formában versenyez a juniorbajnok Barta Luca

A Trion SC 19 éves versenyzője, Barta Luca nyerte az országos junior-öttusabajnokság egyéni számát: Luca barátnőit és egyben válogatott csapattársait, Gulyás Michellet és Guzi Blankát szorította le a dobogó legfelső fokáról, a barátság ettől még megmarad.

Márványkövi Ferenc − utanpotlassport.huBarta Luca a leány juniorkorosztály jelenleg legjobb formában lévő öttusázója: a január végi, nemzetközi felnőtt fedettpályás versenyen ő bizonyult a legeredményesebb magyar versenyzőnek, nemrég pedig országos bajnokságot nyert egyéniben.

Magabiztosan versenyez az idén Barta Luca Forrás: penthatlon.hu
Magabiztosan versenyez az idén Barta Luca Forrás: penthatlon.hu
Lucának újra jól jött ki a lépés vívásban az ob-n: ez az a szám, amitől eddig a leginkább tartott, most már úgy néz ki, ettől kell majd legkevésbé. „Februárban a válogatott riói edzőtáborában naponta négy órát töltöttem vívással. Előtte még soha nem gyakoroltam ennyit. Az egyesületemben hétköznap mindössze heti három-négy alkalommal van lehetőségem vívni. Úgy látszik, hogy a sok gyakorlás a válogatott edzőtáborában nagyon jót tett” – magyarázta a versenyző. Luca nagyon szerette volna megnyerni az országos bajnokságot, mert tavaly sérülés miatt ki kellett hagynia azt. A verseny előtt nem helyezésekben, hanem versenyszámokban gondolkodott. Egyetlen célja az volt, hogy a vívásnál koncentrált tudjon maradni, véleménye szerint ez volt sikerének kulcsa: „Annak volt esélye a bajnoki címre, aki a vívásban kiemelkedőt tudott nyújtani. Most nekem jött ki a legjobban a lépés.” A döntőt követően a második és a harmadik helyen végzett Gulyás Michellel és Guzi Blankával megbeszélték a történteket: mindenki egyetértett abban, hogy a döntő napján Lucának ment legjobban a vívás, a győzelmet ennek köszönheti. A három lány már az áprilisi szófiai felnőttvilágkupa-versenyre készül, ezúttal a válogatott csapat tagjaiként. „Bár számunkra az igazi megmérettetés nyáron lesz, és akkorra kell csúcsformában lennünk, ez a világkupaverseny nagyon jó alkalom lesz arra, hogy tapasztalatot szerezzünk a felnőttek mezőnyében. Nagy a különbség a juniorok és a felnőttek között, de pont ez benne a jó: sokat lehet tőlük tanulni, és ez a későbbiek folyamán sokat segít majd a fejlődésünkben” – magyarázta Luca. A világkupaversenyen Luca a döntőbe szeretne kerülni, azonban nem helyezésben gondolkodik. Fontosabb, hogy tisztességgel helyt álljon, kiváltképpen vívásban. Luca érettségi és felvételi előtt áll, így felvetődik a kérdés: mennyiben tudja összeegyeztetni iskolai kötelezettségeit a tavaszi és nyári versenyekre történő felkészüléssel. „Amikor csak lehet, próbálok minél több időt tölteni tanulással, de nem könnyű a kettőt összehangolni: az írásbeli érettségire csak kevés időm lesz tanulni, a szóbelire több” – mondta Luca. További korosztályos hírek ÖTTUSA a sportági aloldalunkon.

Az országos junior-öttusabajnokság végeredménye (2019. március 6-10.) Leány egyéni: 1. Barta Luca (Trion SC) 1350 pont, 2. Gulyás Michelle (KSI SE) 1323 pont, 3. Guzi Blanka (Swe. Pl. Cl.) 1316 pont.