UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2019-04-17 12:38

Az idén is remekelhetnek a serdülő birkózólányok

Tavaly, a győri Olimpiai Sportparkban rendezték a serdülő birkózók Európa-bajnokságát, amelyen a lányok jócskán túlteljesítették az előzetesen kitűzött célokat: egy ezüst- és négy bronzéremmel zárták a versenyt. Péteri András vezetőedző beszélt oldalunknak az idei várakozásairól, arról, milyen mértékben változott a tavalyi keret, és szó esett a legfőbb feladatokról is.

Krasznai Bence − utanpotlassport.hu Mindenkit meglepett a Péteri András vezette serdülő leányválogatott a győri Olimpiai Sportparkban tavaly júniusban, a korosztályos Európa-bajnokságon; Fáth Laura (33 kg) ezüst-, míg Matyi Vivien (46 kg), Borsos Viktória (50 kg), Szenttamási Róza (50 kg) és Vizi Flóra (54 kg) bronzérmet nyert.

Az Olimpiai Sportparkban érmet szerzett serdülő leányok (Balról: Szenttamási Róza, Vizi Flóra, Fáth Laura, Matyi Vivien, Borsos Viktória)
Az Olimpiai Sportparkban érmet szerzett serdülő leányok (Balról: Szenttamási Róza, Vizi Flóra, Fáth Laura, Matyi Vivien, Borsos Viktória)
„Amikor le kellett adnom előzetes célkitűzéseimet, többen mondták, hogy túl optimista vagyok, ezért változtattam rajtuk. Ehhez képest a lányok jobb eredményeket értek el, mint ahogyan azt az első papíron megfogalmaztam” – emlékezett vissza Péteri a tavalyi esélylatolgatásra. A csapat merőben megváltozott, mivel több, igazán meghatározó tag feljebb lépett a kadétkorosztályba, így a mester Matyi Viviennel, Szenttamási Rózával, Vizi Flórával és Újfalvi Lilivel sem számolhat a június 28-án, Krakkóban kezdődő serdülő kontinensviadalon. Mindazonáltal a szakember idén is bízik a remek szereplésben. „Ha a lányok három érmet nyernek Lengyelországban, nagyon elégedett lennék. Erre minden esély megvan az idei tapasztalatokat figyelembe véve.” Péteri ezzel valószínűleg arra célzott, hogy két olyan versenyzője is van, aki megnyerte mindhárom hazai válogatóversenyt, emellett két nemzetközi megméretésen is a dobogó legfelső fokára állt. Az 54 kilogrammos Borsos Viktória, valamint az 58 kilós Elekes Enikő ugyanis egyaránt aranyérmet szerzett a nívós Akropolisz Kupán és a Tallinn Openen is. Utóbbi megméretésen ráadásul „mamutmezőnyben”, hiszen több, mint 1500 versenyző tette próbára magát. A tréner kifejtette, hogy nyolc birkózó válogatottsága nem kérdéses, hiszen az összes hazai próbát megnyerte, javaslatát ugyanakkor a szövetségnek még jóvá kell hagynia. Erre május közepén kerül sor. A szakember arról is beszélt, hogy a serdülőkkel egészen máshogy kell bánni, mint az idősebb korosztályokkal: „Nekünk nem az a feladatunk, hogy feltaláljuk a spanyol viaszt. A cél az, hogy kellőképpen felkészítsük őket a kadétkorcsoportra. Ismerem az összes versenyzőmet, naplót vezetek arról, mire képesek. Taktikailag csak azt fejlesztem, amiről tudom, hogy már a klubjukban megtanulták.” Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.