UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2019-04-20 22:08

Jégkorong: legyőzte a feljutó japánokat, így bronzérmes a magyar válogatott a fehérvári U18-as vb-n

Győzni kellett... És győzött is a magyar válogatott a hazai rendezésű I/B csoportos ifjúsági világbajnokság utolsó fordulójában a már biztosan aranyérmes japánok ellen. Svasznek Bence csapat 5–3-as sikerével a harmadik helyen zárta a székesfehérvári tornát.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Nem könnyítették meg az ellenfelek a magyar válogatott dolgát a székesfehérvári divízió I/B csoportos jégkorong-világbajnokság zárónapján. Az utolsó, japánok elleni csata előtt a legszebb forgatókönyv a bronzérem megszerzése, a rémálom pedig maga a kiesés volt Svasznek Bence együttesének. És illúzióink nem lehettek, az ázsiaiak a százszázalékos mérleg és a biztos feljutás ellenére sem adták olcsón a bőrüket. A komoly győzelmi szándékukat pedig már az első harmadban a mieink tudtára adták. Végig domináltak az első húsz percben, és már az első emberelőnyükből megszerezték a vezetést, Szato Naoki lövése csúszott be Horváth Dominik lába alatt (0–1 ). És a bekapott gól sem változtatott a játék képén, na meg az sem, hogy két felesleges kiállítást is összeszedett a magyar együttes a támadóharmadban. Így az első szünetben a két edző közül Svasznek Bence lehetett a boldogabb a részeredménnyel.

Horváth Dominik a japánok ellen is biztos pont volt a kapuban Forrás: Soós Attila/IIHF
Horváth Dominik a japánok ellen is biztos pont volt a kapuban Forrás: Soós Attila/IIHF
És a második harmadra már egy egészen másik hazai gárda korcsolyázott ki a jégre. S ennek már az első percben meglett az eredményre, Horváth Milán használta ki azonnal a japánok védelmi megingását. Majd nem sokkal később Horváth lecsorgó lövése után Rétfalvi Kristóf ütötte be a másodikat emberelőnyből (2–1).  Mijata Dajszuke egyenlítése viszont újra lehűtötte a kedélyeket az Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokban. Na de a slusszpoén a magyaroké volt: ismét a fehérvári bekk, Horváth Milán próbálkozott, s bár az ő lövése még nem talált utat a kapuba, Schlekmann Márk közelről bejuttatta a pakkot (3–2). A japánok persze ezek után sem adták fel, és újra egalizáltak, ezúttal Marujama Soma járt túl a magyar védelem és Horváth Dominik eszén. S ekkor következett a torna legfontosabb húsz perce… És legfontosabb magyar gólja: Varga Balázs volt nagyon határozott a kapuba mögött, majd Szűcs Ádám elé tálalt, aki értékesítette a ziccert hét perccel a vége előtt (4–3). A hajrára a japánok lehozták a kapust, szorongattak, de gólt nem találtak. Nem úgy, mint Szűcs: az Augsburg támadója a védekező harmadból ütötte be a második találatát, ami egyben bronzérmet ért a magyar válogatottnak. A japánok elleni 5–3-as siker után pedig nem is kérdéses, hogy megérdemelt a bennmaradás és a harmadik hely, miután győzelmi kényszerben a legerősebb riválist múlta felül a Svasznek-csapat.

U18-AS DIVÍZIÓ I/B CSOPORTOS VILÁGBAJNOKSÁG, SZÉKESFEHÉRVÁR Magyarország–Japán 5–3 (0–1, 3–1, 2–1) Gól: Szűcs 2 (53., 60.), Horváth M. (21.), Rétfalvi (24.), Schlekmann (40.), ill. Szato (12.), Mijata (26.), Marujama (48.) A másik két mérkőzésen: Olaszország–Nagy-Britannia 3–1, Ausztria–Szlovénia 7–1 A világbajnokság állása: 1. Japán 12 pont, 2. Ausztria 11, 3. Magyarország 7, 4. Olaszország 6, 5. Szlovénia 5, 6. Nagy-Britannia 4 A magyar válogatott korábbi eredményei: –Ausztria 1–3−Szlovénia 1−2, –Nagy-Britannia 4–5, –Olaszország 7–3

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.