UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2019-05-06 14:11

A kerékpáros Valter Attila hegyen-völgyön, országúton is ott akar lenni Tokióban

Az 1998-as születésű Valter Attilát a legtehetségesebb hazai kerékpárosok között tartják számon, emellett különlegessé teszi őt az, hogy két szakágban, hegyikerékpárban és az országúti versenyeken is folyamatosan ér el sikereket, s ezeknek köszönhetően akár duplázhat is a 2020-as tokiói olimpián.

G. G. utanpotlassport.hu „Édesapám profi volt, sokszoros magyar bajnok pályán és országúton is, ezért számomra egyértelmű volt, hogy milyen sportágat választok. Ebben nőttem fel” – elevenítette fel a kezdeteket Valter Attila, aki országúton a lengyel CCC csapatában versenyez, a hegyen pedig a magyar válogatott színeit képviseli. Hozzátette, karrierje elején nagyon sokáig csak a hegyikerékpárra koncentrált: „Egy fiatal számára sokkal élvezetesebb és biztonságosabb a mountain bike, hiszen a forgalmas magyar utakra elég veszélyes kivinni a gyerekeket, akik ráadásul a hegyen sokkal jobban megtanulnak kerékpározni. Az országút sajátosságait pedig idősebb korban, akár húszévesen is el lehet sajátítani.”

Valter Attila duplázna a tokiói olimpián Fotó: Csömör KSK
Valter Attila duplázna a tokiói olimpián Fotó: Csömör KSK
Valter Attila sokáig nem is tervezte, hogy országúton is kipróbálja magát,  az idő múlásával azonban – ahogy fogalmazott  – be kellett látnia, hogy a profi hegyikerékpárosok közül talán csak a világ tíz legjobbja tud rendesen megélni, ezzel szemben az országúti versenyek rendszere sokkal profibb. Azóta mindkét szakágban rendszeresen versenyez, de inkább az országútra összpontosít, viszont a tokiói olimpiára mindkét szakágban odaérhet. Ehhez elegendő ranglistapontot kell szereznie, majd a hazai szövetség dönt arról, kik képviselhetik a magyar színeket az ötkarikás játékokon. „Nagy álmom az olimpia, ha a két szakág közül csak egyet lehetne választani, akkor talán bajban is lennék. A mountain bike-ot régebb óta hajszolom, ráadásul ott csak harmincnyolcan vannak, így ott úgymond könnyebb lenne jó helyezést elérni” – mondta Valter, akire hegyikerékpárban idén és jövőre is három válogatóverseny vár még. A fiatal bringás hangsúlyozta, egyáltalán nem jelent neki gondot, hogy egyszerre két szakágban kell teljesítenie: „Egyre inkább azt látom, hogy a szakág csak kiegészíti egymást. Lehet, sokan nem tudnák együtt csinálni a kettőt, de engem még ki is kapcsol. Például sokkal energikusabban,  feltöltődve tudok nekivágni egy kéthetes országúti versenynek, ha előtte volt egy mountain bike-os viadal, amely csak egynapos, így sokkal többet lehet relaxálni. A hegyen olyan kerékpárkezelési technikákat lehet elsajátítani, amelyek jól jönnek az országúton, mondjuk egy nagyobb bukás elkerülése érdekében, vagy csúszós-vizes útszakaszon." Előretekintve Valter Attila kijelentette, nagyon szeretne elindulni a Giro d’Italián, amely jövőre Magyarországról rajtol: „Ez talán még nagyobb álmom, mint az olimpia, amelyen úgymond elég egy jó napot kifogni. Egy klasszikus háromhetes egészen más. Persze ennek alapfeltétele, hogy folyamatosan a felnőtt csapatban versenyezzek, de úgy érzem, meg tudnám csinálni. Szükségünk van egy álomra, amit kergethetünk…” Válé Flórián, a csömöriek ügyvezető igazgatója úgy jellemezte a fiatal kerekest: valami olyat tud, ami nem tanítható. „Nem tucatversenyzőről van szó, ezt jól mutatja, hogy tizenkilenc évesen már rá épül a CCC taktikája. Azt gondolom, nagyon jó esélye van, hogy ott legyen az olimpián, elsősorban talán a hegyen. Természetesen a klubban ehhez mi továbbra is minden segítséget megadunk neki.” További híreink KERÉKPÁRSPORTOKBAN sportági aloldalunkon