UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2019-05-09 13:46

Az úszással versenyben

Tizenkilenc éves magyar sakkozó, 2016-tól nemzetközi nagymester, U10-es korosztályos ifjúsági Európa-bajnok, U12-es ifjúsági vb-ezüstérmes, U18-as Eb-bronzérmes, rapidsakkban országos felnőtt bajnok, sakkolimpikon – olvasható a világhálós lexikonban Gledura Benjáminról, aki a közelmúltban újabb kiemelkedő sikert ért el: a márciusi egyéni felnőtt Európa-bajnokságon a 19. helyen végzett, minek köszönhetően kijutott a 2019-es világkupára. Eb-eredményével a sakkban a legfőbb mércének tekintendő Élő-pontszáma 2641-re nőtt, ez az eddigi legmagasabb érték a Mol Alapítvány által támogatott sportoló pályafutásában.

  Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu „Annak persze nagyon örültem, hogy kvalifikáltam magam a világkupára, annál kevésbé esett jól viszont, hogy az utolsó fordulóban kikaptam – idézte vissza a kontinensviadal hajráját az ifjú nagymester. – Ha nyerek a záró körben, Európa-bajnoki második vagyok, de hát nagyon a szintem alatt játszottam. Az volt a baj, hogy az utolsó partim előtt már tudtam: mindegy, mit csinálok, így is, úgy is továbbjutok a vk-ra, mivel vereség esetén is benne vagyok az első 22-ben. Pszichésen teljesen leeresztettem, pedig az első magyar férfi sakkozóként lehettem volna ezüstérmes felnőtt egyéni Eb-n...”

2_Mol_gledura5
2_Mol_gledura5
Az esély azért nem veszett el végleg, lesz még Eb, ahol Gledura Benjámin dobogón végezhet – tehetjük hozzá a fiatalember szavaihoz, aki úgy került be a sakk világába, hogy majdnem úszó lett belőle.  „Úszócsaládba születtem Egerben, ahol ma is lakunk, nővérem és édesapám is válogatottságig vitte.  Nekem is jól ment, magyar bajnoki érmeket nyertem, diákolimpiai aranyat is szereztem, aztán mégsem a medence, hanem a sakktábla lett a kedvenc terepem. Négy-ötévesen tanultam meg édesapámtól sakkozni, első mesterem Bódi Tamás volt, ő szerettette meg velem ezt a szellemi sportot az egri klubban.” Jöttek a sikerek: már óvodásként megnyerte a városi olimpiát, hogy aztán tízévesen első legyen a korcsoportos rapidsakk Eb-n és az U10-es korosztály ifjúsági Európa-bajnokságán is. Eldőlt a sorsa: az úszás helyett a sakkot választotta, s aligha döntött rosszul. „Az úszást ma már nem erőltetem, de mindennap sportolok. Krosszfit-edzésekre is járok, ám a legfőbb elfoglaltság a sakkozás. Van, hogy napi nyolc órát is készülök, főleg versenyek előtt.” A talentum és a szorgalom találkozásának bizonyítékaként jó három éve Benjámin – világraszóló eredménnyel kirukkolva – nemzetközi versenyen legyőzte a szovjet-orosz legendát, Anatolij Karpovot, majd pár hónappal később a többszörös világbajnok indiai Viswanathan Anandot is. Ezzel meg is alapozta a döntést, amelynek nyomán 16 esztendősen tagja lett a felnőttválogatottnak. A sportszakmai elismerés csúcsaként 2016-ban, a norma négyszeri teljesítése után a világszövetségtől megkapta a nemzetközi nagymesteri címet. „Ezt már nem kell megvédeni, a titulust örökre adják – tette hozzá Benjámin, akire májusban nem a sakktábla mögött ülve vár kiemelt feladat, hanem az iskolapadban. A Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban, amelynek magántanulója vagyok, hamarosan érettségizem, utána pedig irány Amerika… Szeptembertől St. Louisban folytatom, ösztöndíjasként felvettek a helyi Webster Egyetemre. A tanulás mellett napi 3–4 óra kötelező edzésem lesz, vagyis ugyanúgy készülök, mint itthon, csak a versenyzés lesz kevesebb. Az Egyesült Államokból nemigen tudok európai versenyekre járni, az októberi csapat Eb-n azonban szeretnék részt venni a magyar válogatott tagjaként.” Benjámin, aki a Mol Alapítvány támogatását főleg utazásra, a versenyek szállásköltségeinek fedezésére fordítja, mielőbb a legjobbak közé akar tartozni. „Rövidtávú célom, hogy bekerüljek a top százba, ami nem egyszerű egy olyan sportban, amely a játékosok számát tekintve a harmadik-negyedik a világon” – mondta.   További korosztályos híreink SAKKBAN a sportági aloldalunkon.