UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2019-05-16 15:54

U17-es labdarúgó Eb: ezúttal siker a tizenegyesekben, vb-résztvevő a magyar válogatott!

Ismét óriásit küzdött a magyar U17-es labdarúgó-válogatott az írországi Európa-bajnokságon, s az 1−1-re végződött rendes játékidőt követően tizenegyesekkel legyőzte a belga együttest! Preisinger Sándor együttese így nem csupán kiharcolta a kontinenstorna ötödik helyét, hanem megváltotta repjegyét a brazíliai világbajnokságra!

L.S. - utanpotlassport.hu„Azzal kell foglalkoznunk, hogy van még egy esélyünk” − nyilatkozta a spanyolok ellen tizenegyesekkel elbukott Eb-negyeddöntőt követően Preisinger Sándor, az U17-es válogatott szövetségi edzője. Valóban, a magyar válogatott még elérhette a célként kitűzött brazíliai világbajnoki részvételt  a belgákkal szemben megvívott, az 5. helyért lejátszott mérkőzésen.

Világbajnoki résztvevő az U17-es válogatott! Fotó: uefa.com
Világbajnoki résztvevő az U17-es válogatott! Fotó: uefa.com
Az előjelek legalább olyan nehéz párharcot ígértek, mint a spanyolok elleni találkozó volt három napja, különösen, hogy a csapatkapitány Posztobányi Patrik mellett Ominger Gergőre és László Dávidra sem számíthatott Preisinger. A két együttes bő egy hónappal ezelőtt már találkozott Telkiben, az Eb-szereplés szempontjából már tét nélküli, az elitkörös összecsapás akkor Bob Broaweys együttesének 4−2-es sikerét hozta. Tanult-e a csapat abból a mérkőzésből? − szólt a kérdés a dublini találkozó előtt, és úgy tűnt, igen. Az első percek egyértelműen a magyar együttes fölényét hozták, az agresszív letámadás nem ízlett a belgáknak. Rögtön a kezdőrúgást követően Major Sámuel veszélyeztetett távolról, majd Németh András bólintott közelről a kapu fölé. Éledezett a rivális, az első komolyabb helyzetüknél  Jeremy Landu labdája a lécen csattant, majd Buna Gábor és Horváth Milán veszélyeztetett, míg Rob Nizet szabadrúgása a kapufát találta telibe − nem unatkozott a Tolka Park közönsége az első 45 percben. Hát még a másodikban...A magyar csapat igyekezett ezúttal is meglepni ellenfelét, de hiába kezdett ismét nagy elánnal, és veszélyeztetett Kata Mihály révén, a belgák szereztek vezetést: Persyn pörgetését követően Kalulika lőtt közelről a kapuba (0−1). Nem sokáig örülhettek azonban Broaweys tanítványai, öt perccel később ugyanis Buna beadását Komáromi György csúsztatta a hálóba (1−1). Rögtön utána Németh fordíthatta volna meg a mérkőzést, ám lapos lövésére leért Maarten Vandevoordt. A hajrában Hegyi Krisztián bravúrjainak is köszönhetően megőrizte kapuját a góltól a magyar csapat, így a spanyolok elleni meccs után ismét következhettek a tizenegyesek. A spanyolok ellen mindössze egy hiba döntött, és ezúttal is magabiztosan rúgtak a játékosok...Egészen a harmadik körig, amikor a csereként beállt De Wolf a lécet találta telibe. Karnyújtásnyira került a vb-kvalifikáció, és a Preisinger-fiúk már nem engedték ki a kezükből az irányítást: Komáromi, Szalay, Molnár, Major és Zuigeber is higgadt maradt, így a magyar U17-es válogatott megszerezte a kontinenstorna ötödik helyét, és kiharcolta a részvételt a brazíliai U17-es világbajnokságon! A futballtörténelem során ez mindössze a második alkalom, hogy az U16−U17-es korosztályban világbajnokságon bizonyíthat magyar csapat − az eddigi egyetlen szereplésért 1985-ig kell visszamennünk az időben...

U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, ÍRORSZÁG PLAYOFF A VILÁGBAJNOKI RÉSZVÉTELÉRT Magyarország–Belgium 1−1 (0−0), a tizenegyesekben: 5−4 Dublin, Tolka Park. Vezette: Jakubik (lengyel) Magyarország: Hegyi – Buna (Szalay 94.), Horváth M., Balogh B., Bekker – Kata – Komáromi, Kosznovszky, Major, Zuigeber – Németh A (Molnár R., 82.). Szövetségi edző: Preisinger Sándor Belgium: Vandevoordt – Persyn, Landu, Sardella, Nizet – Kalulika (Idumbo-Muzambo, 92.), George (De Wolf, 60.), Asoma, Ait El Hadj (Baeten, 82.), Doku – Engolo. Szövetségi edző: Bob Browaeys Gólszerzők: Komáromi (61.), ill. Kalulika (56.)

További korosztályos híreink LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.