UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2019-05-29 12:32

Van, ami az aranynál is fontosabb

A játékosok egyéni képzése és fejlődése a legfontosabb a Nemzeti Kézilabda Akadémián dolgozó szakembereknek, ugyanakkor ha egy csapat bajnoki aranyérmet nyer, az mindenkit boldogsággal tölt el. Woth Péter, a hétvégi négyes döntőben aranyérmes serdülő leánycsapat edzője beszélt a mögöttük álló szezonról.

G. G. – utanpotlassport.hu    „Számunkra az az állandó célkitűzés, hogy a gyerekekből az itt eltöltött évek alatt a lehető legjobb kézilabdázókat neveljük. A bajnokság és az ezzel járó mérkőzések mind-mind eszközök ennek a célnak az elérésben, de ha ehhez egy országos bajnoki cím párosul, az természetesen nagyszerű érzés” – fogalmazott honlapunknak Woth Péter, aki tavaly csak a nyári felkészülést követően találkozott először az együttessel, ugyanis Bohus Beatrix-szal együtt az ifjúsági világbajnokságon dolgozott.

A bajnokcsapat Fotó: NEKA
A bajnokcsapat Fotó: NEKA
„Éppen ezért az elején kicsit össze kellett szoknunk egymással, azt követően viszont kőkemény munkát végeztünk. Általában hetente két-három alkalommal csakis a kondícióra fektettük a hangsúlyt, valamint az egyes posztokra külön-külön lebontva gyakoroltunk” – tette hozzá a szakember. Mindeközben a trénernek nehézségekkel is szembe kellett néznie, ugyanis a csapat egyik legjobbja, a kapitány Nagy Laura még a szezon elején keresztszalag-szakadást szenvedett egy ifjúsági mérkőzésen. A serdülők közül rendszeresen négy-öt játékos is bizonyíthatott az idősebb korosztályban is. „Nagyon jó társasággá kovácsolódott az együttes, ezt az is nagyon jól mutatja, hogy Nagy Laura a sérülését követően is végig mellettük volt, és amiben csak lehetett, segítette a társait, és dolgozott tovább.” Az akadémia felfogását és célkitűzéseit jól jellemzi, hogy nem siettették a csapat egyik legjobbjának visszatérését. Ugyan Nagy Laura rehabilitációja nagyon jól halad, s akár pályára is léphetett volna a serdülőbajnokság négyes döntőjében, a szakvezetés hosszú távon gondolkozik, és azt szeretné elérni, hogy a játékos augusztusban csakis százszázalékos állapotban kezdje el újra a munkát, megelőzve egy újabb sérülés lehetőségét. „A szezont követően úgy látom, sikerült elérnünk az előzetesen elvárt céljainkat, hiszen minden játékos rengeteget fejlődött fizikálisan, mentálisan és taktikailag egyaránt” – fogalmazott Woth Péter, akinek tanítványai a rácalmási négyes döntőben előbb a Debrecent verték 34-26-ra, a fináléban meg a zsúfolásig megtelt csarnokban az FTC-t győzték le 20-14-re. A döntő legjobbja Mlinkó Zsófia volt, aki egymaga kis híján csapata góljainak felét szerezte, szám szerint nyolc találatot jegyzett. „Méltó lezárása volt ez az évnek, megmutatkozott, mennyit fejlődtünk a szezon eleje óta és hogy milyen, amikor egy csapat együtt küzdve éri el a célját” – nyilatkozta a döntő után Mlinkó Zsófia. Woth Péter a közeljövőről elmondta, az iskolai tanév végéig folytatják a közös munkát, ugyanakkor néhány játékos még nagy feladat előtt áll, hiszen a diákolimpia országos döntőjében lesznek érdekeltek. Hozzátette, ezt követően kezdik el tervezni a következő szezont, alakítják ki a kereteket. Fontos, hogy ne csak egy, hanem inkább két-három éves periódusban gondolkodjanak. További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.