UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2019-06-06 21:00

Egy arany- és két ezüstérem a lányoktól a pontevedrai junior Európa-bajnokság negyedik napján

Nagy Bernadett (76 kg) megszerezte élete első Európa-bajnoki címét a pontevedrai junior birkózó Európa-bajnokságon. A kétszeres kadét Eb-győztes Szél Annának (55 kg), valamint a szintén kadét Eb-aranyérmes Bognár Erikának (59 kg) ezúttal be kellett érnie az ezüstéremmel.

A szerdai előcsatározások után csütörtökön már a leányszakágé volt a főszerep a pontevedrai junior birkózó Európa-bajnokságon, amelyen három magyar fiatalért is szoríthattunk az esti finálékban.

Nagy Bernadett (76 kg) junior Európa-bajnok lett Pontevedrában Forrás: UWW
Nagy Bernadett (76 kg) junior Európa-bajnok lett Pontevedrában Forrás: UWW
A kadét világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Nagy Bernadett a litván Greta Ceponyte és az orosz Marina Szurovceva legyőzésével került az esti döntőbe, ahol a fehérorosz Kszenija Dzibukkal találkozott. Az első menetben a harminc másodperces aktivitási idő alatt nem hajtott végre akciópontot a belorusz, így az előny Bernadettnél volt. A magyar lány a második felvonásban levitellel növelte a különbséget (3−0), és ezt taktikus birkózással meg is tudta tartani az utolsó sípszóig, tehát megszerezte élete első Európa-bajnoki címét. A kétszeres kadét Eb-győztes, világ- és ifjúsági olimpiai bajnoki ezüstérmes Szél Anna (55 kg) elsőévesként verekedte be magát szerdán az aranycsatába; simán intézte el az olasz Oriana Di Stefanót. A folytatásban, nagy küzdelemben az U23-as Eb-bronzérmes bolgár Szezen Belberovát is legyűrte. Anna aztán az elődöntően sem kegyelmezett: kilencpontos különbségű sikert ért el a moldovai Mariana Dragutannal szemben. A döntőben a junior Eb- és vb-bronzérmes orosz Jekatyerina Verbinával nézett farkasszemet a fiatal. Az első menetben kétszer kivitte az oroszt, riválisa pedig egyszer levitte őt, így döntetlenre állt a párharc. A folytatásban az orosházi lány sikeres lábra támadást hajtott végre, amiből pörgetett is egyet, ezzel 6−2-es vezetést szerzett. Igen ám, de Verbina nem állt meg, folyamatosan hajtott, kétszer levitte a magyart, amivel 6−6' lett az állás, és több, nagyobb értékű akcióval az övé lett az aranyérem. A kadét Európa-bajnok Bognár Erika (59 kg) elképesztően magabiztos volt szerdán: az olasz Teresa Lumiát tusolta a negyeddöntőben, majd a négy között technikai tussal intézte el a lengyel Angelika Mytkowskát. A Budapesti Honvéd SE sportolója a fehérorosz kadét Eb- és vb-harmadik Kriszcina Szazikinával találta magát szemben a fináléban. A belorusz a harminc másodperces aktivitási ideje alatt végrehajtott egy lábra támadást (amely nem ért pontot, hiszen térdről esett vissza térdre Bognár) egy pontért, és a vezetőedző, Ritter Diletta által kikért challenge-et is elutasították a bírók, így kettővel ment Szazikina. Nem ezen múlt Erika sikere: a második három percben Kriszcina egyszer levitte őt, s erre semmilyen válasz nem érkezett (0−4), be kellett érnie a második hellyel. A délelőtti programban a kadét Eb-második Szabados Noémi (65 kg)  első meccsét megnyerte a török Asli Demirrel szemben, ám a négy között tussal kikapott az ukrán Anasztaszija Lavrencsuktól. Noémi pénteken a bronzéremért léphet szőnyegre. A kadét Eb-harmadik Dollák Tamara (57 kg) az első mérkőzését ugyan tussal elveszítette az ukrán Alina Akobija ellen, ám legyőzője meg sem állt a döntőig, tehát Dollák a vigaszágon mehet tovább pénteken. Faragó Nikolett búcsúzni kényszerült a megméretéstől, miután kikapott a román Andrea Anától.

JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, PONTEVEDRA Negyedik versenynap Selejtező 53 kg: Andrea Ana (román)−Faragó Nikolett 10−0 57 kg: Alina Akobija (ukrán)−Dollák Tamara tus 6−0-nál Negyeddöntő 65 kg: Szabados Noémi−Asli Demir (török) 8−5 Elődöntő 65 kg: Anasztaszija Lavrencsuk (ukrán)−Szabados Noémi tus 7−2-nél Döntő 55 kg: Jekaterina Verbina (orosz)−Szél Anna '6−6 (nagyobb értékű akció döntött) 59 kg: Kriszcina Szazikina (fehérorosz)−Bognár Erika 4−0 76 kg: Nagy Bernadett−Kszenija Dzibuk (fehérorosz) 3−0 A leányszakág első programcsomagjának érmesei 50 kg: 1. Darja Hvocova (Oroszország), 2. Stefania Priceputu (Románia), 3. Marija Vinnik (Ukrajna) és Emanuela Liuzzi (Olaszország), … 12. Sipos Boglárka (Magyarország) 55 kg: 1. Jekaterina Verbina (Oroszország), 2. SZÉL ANNA (MAGYARORSZÁG), 3. Patrycja Gil (Lengyelország) és Szezen Belberova (Bulgária) 59 kg: 1. Kriszcina Szazikina (Fehéroroszország), 2. BOGNÁR ERIKA (MAGYARORSZÁG), 3. Teresa Lumia (Olaszország) és Veronika Riabovolova (Ukrajna) 68 kg: 1. Tindra Sjöberg (Svédország), 2. Kadriye Aksoy (Törökország), 3. Hrisztina Malijavka (Ukrajna) és Ewelina Ciunek (Lengyelország), … 7. Elekes Emese (Magyarország) 76 kg: 1. NAGY BERNADETT (MAGYARORSZÁG), 2. Kszenija Dzibuk (Fehéroroszország), (a bronzérmesek nevét egyelőre nem közölte a Nemzetközi Birkózó szövetség oldala)

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.