UtánpótlásSport
2024. május 8.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2019-06-07 12:07

Tenisz: Makk Péter a fontos pontok megnyerésével szárnyalt a negyeddöntőig a Roland Garros juniorversenyében

Elképesztő héten van túl Makk Péter, aki junior egyesben egészen a legjobb nyolcig menetelt a Roland Garroson. Legyőzte az első kiemeltet, az első húsz közelébe került a világranglistán, és Párizsban testközelből láthatta a sportág legnagyobbjait. Interjú a 18 éves teniszezővel.

Pályafutása legnagyobb sikerét aratta csütörtökön Makk Péter a junior Roland Garroson. A 18 esztendős teniszező a junior-világranglistán második helyen álló, első kiemelt Lorenzo Musetti ellen nyert döntő szettes maratoni csatában, és a negyeddöntőbe jutott. A következő mérkőzést azonban a szerdai esőzés miatt másfél órával később le kellett játszani, és a tizedik kiemelt, amerikai Martin Damm lényegesen frissebb volt, és két játszmában legyőzte a magyar fiút.

Makk Péter a junior-világranglista második helyezettjét is legyőzte Párizsban
Makk Péter a junior-világranglista második helyezettjét is legyőzte Párizsban
Persze, ettől még egy cseppet sem lehetett csalódott, hiszen második junior Grand Slam-tornáján sorozatban – a selejtezőben vívott találkozókkal együtt – öt mérkőzést nyert meg, és ezzel akár az első húszba is bekerülhet az U18-as világranglistán. – Az első kiemelt legyőzése után másfél órával újra pályára kellett lépned, méghozzá a junior Roland Garros negyeddöntőjében. Elfáradtál a második összecsapásra? – Természetesen igen. Nem jött jól a szerdai esőszünet, ahogyan az sem, hogy a háromszettes találkozó után nem sokkal újra pályára kellett lépnem. Ezen a szinten már csak kiváló játékosok jönnek szembe, ilyen fizikai állapotban Damm ellen nem lehetett esélyem. – Viszont ami azelőtt történt, arra alighanem sokáig emlékezni fogsz. Pályafutásod legnagyobb eredményét érted el Musetti legyőzésével. – Ez így van, nem is lehet kérdéses. Korábban játszottunk már kétszer, egyszer én győztem, egyszer ő, de mindenképpen a mostani meccsünk a legemlékezetesebb, hiszen ez Roland Garros-negyeddöntőt ért. Ismertem, tudtam, hogy az egykezes fonákját érdemes támadnom, ezen kívül mentálisan végig stabil maradtam. Azt hiszem, ez volt a siker a kulcsa. – Na meg az, hogy a szoros helyzetekből megint jól jöttél ki. Minek köszönhető, hogy ebben előreléptél az elmúlt hetekben? – Az a helyzet, hogy nem tudom. Egyszer csak átfordult valami, és elkezdtem mérkőzéseket nyerni. Talán annyit tudok mondani, hogy most a Garroson is: nem arra gondoltam, hogy most bréklabdát kell hárítanom, csak meg akartam nyerni a következő pontot és végig koncentrálni. – Párizs után nem sokkal következik a következő verseny, Wimbledon, amelynek immár kiemeltként futhatsz neki. Milyen reményekkel várod a füves pályás szezont? – Fejest ugrok az ismeretlenbe, hiszen korábban még nem játszottam füvön. Lesznek felvezetőversenyek. amelyeken lesz lehetőségem alkalmazkodni a körülményekhez, és mi másban bízhatnék, mint hogy sikerül továbbmenteni a formámat Wimbledonra is.
Makk Péter a fontos pontokat rendre megnyerte a junior Roland Garroson Fotó: Zádor Péter/MTSZ
Makk Péter a fontos pontokat rendre megnyerte a junior Roland Garroson Fotó: Zádor Péter/MTSZ
Utolsó éves juniorként már gondolom a felnőttversenyek felé is kacsingatsz. Hogyan készülsz az előtted álló évekre, feladatokra? – Egyelőre azért inkább a juniorviadalok vannak előtérben, azokra hegyezzük ki a formámat. De a következő hetekben otthon indulok felnőttversenyen is, ami azért fontos, mert tényleg vészesen közeledik az utánpótláskor vége. Viszont addig is vár rám még két Grand Slam-torna. – Ha már Grand Slam. Mit jelentett neked részt venni életed második ilyen eseményén, hogy láthattad a sportág legnagyobbjait testközelből? – Ez adta számomra talán a legtöbbet. Látni azokat a játékosokat, akik közé egy napon én is szeretnék tartozni, és persze amennyit csak lehet tanulni tőlük. Mindez talán még nagyobb motivációt jelent, mint a győzelmek. –

Makk Péter eredményei a junior Roland Garroson: Egyes Selejtező, 1. forduló: Pourroy (francia) 6:1, 7:6 Selejtező, 2. forduló: Paulson (cseh) 5:7, 7:6, 6:1 1. forduló: Micui (japán) 6:1, 7:5 2. forduló: Tepmach (francia) 6:1, 6:4 3. forduló: Musetti (olasz) 7:6, 4:6, 7:5 Negyeddöntő: Damm (amerikai) 1:6, 4:6 Páros 1. forduló: Dica (román)–Blanch, Lerby (amerikai, francia) 2:6, 5:7

További korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon.