UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2019-06-11 19:00

Labdarúgás: meghúztuk a brazil oroszlán bajszát

A Puskás-Suzuki-kupa történetének első interkontinentális döntőjét követően a brazil Flamengo U17-es tehetségei örülhettek igazán, hiszen a tavalyi bronzérmük után idén trófeával koronázták meg teljesítményüket, míg a Puskás Akadémia fiataljai hatodszor is „előzékeny házigazdának” bizonyultak.

Tökéletes labdakezelés, eszeveszett gyors ritmusváltások, valamint ami a legfontosabb: örömfoci a köbön. Ezek jellemzik a brazil futball utánpótlás-fellegvárát, amihez egy-egy félidő erejéig a Puskás Akadémia, illetve a Budapest Honvéd korosztályos együttesei nőttek fel a leginkább a tizenkettedik alkalommal megrendezett Puskás–Suzuki-kupán, avagy a magyarok tartották legjobban a lépést a dél-amerikai labdazsonglőrökkel.

A brazilok emelhették magasba a trófeát a 12. Puskás-Suzuki-kupán Forrás: pfla.hu
A brazilok emelhették magasba a trófeát a 12. Puskás-Suzuki-kupán Forrás: pfla.hu
A kispesti ifjoncok reménytelen helyzetből, kétgólos hátrányból álltak fel és fordítottak a Flamengo ellen, amivel méltán kiérdemlik a torna legjobb mérkőzéséért járó képzeletbeli díjat. Farkas Tibor korosztályos magyar bajnoki címet nyerő gárdája egyébként ugyanannyi ponttal végzett a csoportjában, mint a meglepetésre második Hagi Akadémia, valamint a brazil csodacsapat, ám a körbeverések után a legrosszabb volt a gólkülönbsége. Így csak az ötödik helyért játszhatott a német Bayern München ellen. A helyosztót Megyeri Gábor bravúrjainak köszönhetően büntetőrúgásokkal meg is nyerte. Az U17-es bajnokságot a Honvéd mögött másodikként befejező Puskás Akadémia viszont egészen a döntőig jutott. A felcsútiak egyáltalán nem vallottak szégyent, hősiesen küzdöttek a láthatóan gyorsabb brazil fiatalokkal szemben. Noha a finálét 4-2-re elbukták, akadt számtalan említésre méltó egyéni teljesítmény Szélesi Zoltán gárdájában. Az egyéni díjazottak közül Vaits Marcell lett a torna legjobb hálóőre, a végig pazarul játszó, a fináléban is két gólpasszt jegyző Komáromi György pedig a sorozat MVP-címét érdemelte ki. Ami a többieket illeti, a brazil bajnokcsapatból bárkit kiemelhetnénk, de a Wiverson-Ryan-Joao Pedro csatártriót mindenképpen: néhány éven belül bizonyosan a világ élklubjai fognak versenyre kelni értük. Megkerülhetetlen továbbá a gólkirály személye, akit ezúttal a Bayern München korosztályos együttese szolgáltat. Ibrahim Madogounak négy találat kellett, hogy elhódítsa az elismerést. A kitűnő teljesítmények mellett ejtsünk szót a torna kellemes és kellemetlen meglepetéseiről egyaránt. A Hagi Akadémia borzasztóan kemény ellenfélnek bizonyult a többi együttes számára, a kiugró egyéni képességeket főleg csapategységgel helyettesítő román gárda bronzérme nem várt fejlemény. Mint ahogy arra sem számított senki, hogy a Real Madrid U17-es tehetségei mindössze egyetlen rúgott góllal az utolsó helyen zárják a tornát.

A 12. Puskás–Suzuki-kupa végeredménye 1. Flamengo 2. Puskás Akadémia 3. Hagi Akadémia 4. Panathinaikosz 5. Budapest Honvéd 6. Bayern München 7. NK Osijek 8. Real Madrid

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.