UtánpótlásSport
2024. május 8.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Szakszemmel

2019-06-19 18:42

Kultúráról, sportról angolul

Nyelvtanulók, utazók, az angol nyelv szerelmesei kortól, céltól függetlenül megtalálhatják az újdonságot a Great Britannia – A cultural backstage reader című angol nyelvű könyvben. Az angolszász kultúrát új nézőpontból bemutató, a fiatal sportolók által is hasznosan forgatható kötet a mindennapi élet valamennyi területére elvezet, így az Egyesült Királyság sportéletével is foglalkozik: a szabadidősporttól a versenysportig, a történelmi gyökerektől a mai kor sztárjaiig.

Munkatársunktól – utanpotlassport.hu A mai fiatalok, így a korosztályos sportolók számára is kinyílt a világ, nemzetközi versenyek sokaságán mérhetik össze tudásukat társaikkal. De van még valami, ami legalább ennyire fontos: az események kapcsán a különböző népek és kultúrák megismerése, hiszen a legtöbb sportoló beszél egy közös – számára – idegen nyelvet, az angolt. Ahogyan az ifjúsági olimpia ötlete is hasonlóra alapoz: a sport a tanulás és a kulturális kapcsolatok motorja.

Fogl Balázs könyve bevezet az angol sport kulisszái mögé Forrás: Great Britannia
Fogl Balázs könyve bevezet az angol sport kulisszái mögé Forrás: Great Britannia
A nyelvi készségek egymásra épülése a nyelvtanulás folyamán kiemelt jelentőségű, így a hallott szöveg megértése, majd a beszéd gyakorlása a legfontosabb. Természetesen a modern, mai nyelvhasználatot élőbeszéddel, nem feltétlenül anyanyelvi, de sokszínű nyelvi környezetben lehet a legjobban elsajátítani: olyanban, amelyben rögtön lehetőség nyílik a reakcióra. Számos szó, mai hétköznapi kifejezés, szleng vagy szófordulat olvasás közben is megtanulható. Pontosan ez a célja a Great Britannia – A cultural backstage reader című angol nyelvű könyvnek, amely az Egyesült Királyság mindennapjaiba vezeti be az olvasót. Teszi ezt úgy, hogy nyelvezetében törekszik az egyszerűségre és a könnyedségre, miközben informatív, izgalmas a fiatal korosztály számára is, színes történeteivel bevezet a színfalak mögé.
A futball Angliában vált tömegsporttá Forrás: Great Britannia
A futball Angliában vált tömegsporttá Forrás: Great Britannia
Hogy milyenek voltak azok a focimeccsek, amelyek több száz játékost vonultattak fel, és olykor halálos sérüléssel végződtek? Hogyan „nyugodott le” a játék, és alakult ki mai formája? Miért derbi a derbi? Kik a királyi család olimpikonjai, és akad-e köztük olimpiai bajnok? Hogyan lehet pingpongozni szivarosdobozokkal és parafadugóval? Mi az evezés népszerűségének a titka? Kinek és mikor mondta az egyik legsikeresebb angol olimpikon, hogy lője le? Hogyan versenyeznek az erős emberek a Skót-felföldön? A válaszok kiderülnek Fogl Balázs könyvének egyik alfejezetéből, amely kizárólag az Egyesült Királyság sportjával foglalkozik sok-sok színes, feliratos fotó kíséretében. A egyéni tanulást és a lehető legtöbb készségre kiterjedő fejlesztést garantálja a Kék Európa Stúdió által kiadott könyvhöz tartozó online alkalmazás, amely képes-hangos formában „tanít”, gyakoroltat, tesztel. A hivatalos közösségi médiaprofil egyfajta mini-blog: heti 4-5 rövid történet. Ezeket néhány perc alatt el lehet olvasni és feldolgozni, így a folyton időhiányban szenvedőknek is belefér a mindennapjaiba.