UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2019-06-21 11:58

Zion Williamson lett a kiválasztott

Nem történt komolyabb meglepetés az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság, azaz az NBA amatőr játékosbörzéjén: a magyar idő szerint péntek hajnalban, a New York-i Barclays Centerben rendezett drafton a New Orleans Pelicans együttese az első helyen Zion Williamsont, a Duke egyetem 18 éves tehetségét választotta ki.

Amit az elmúlt nagyjából két évben sejteni lehetett, az mára valósággá vált. Zion Williamson mérkőzéseire már gimnazistaként NBA-sztárok jártak ki azért, hogy megcsodálhassák a 201 centiméter magas, 130 kilogrammos, bivalyerős, mindemellett rendkívül atletikus játékos képességeit. Már ekkor szinte biztosra lehetett venni, hogy hamarosan ő lesz a liga egyik szenzációja, azonban egy évet még játszott a Duke egyetemen is, s az NCAA-ben is kimagaslott a tudása. A New Orleans Pelicans ráadásul bő egy héttel a draft előtt elcserélte legjobbját, Anthony Davist, akiért jó néhány választási jogot és fiatal játékosokat kapott cserébe a Los Angeles Lakerstől, így még logikusabbá vált, hogy Williamson megszerzésével hosszú távra tudnak ütőképes, tehetséges csapatot felépíteni. Williamson könnyeivel küszködve édesanyjának mondott köszönetet, aki, ahogyan azt megjegyezte, feladta az álmait azért, hogy ő elérhesse a sajátjait.

A várakozásoknak megfelelően Zion Williamson lett az idei 1/1-es az NBA-ben
A várakozásoknak megfelelően Zion Williamson lett az idei 1/1-es az NBA-ben
A második Memphis Grizzlies választása is papírformának mondható, ugyanis röviddel a draft előtt elcserélte 31 éves irányítóját, a fizetési sapkából jókora szeletet elfoglaló Mike Conley-t, akinek a helyére ezen a poszton a legígéretesebb tehetségnek tartott Ja Morantot hozta. Érdekesség, hogy az első helyen elkelt Williamson és Morant gimnazistaként egy szezont együtt játszott egy amatőr nyári ligában. Ezt követően a New York Knicks következett, amely az NBA legértékesebb klubja, de hosszú évek óta rendkívül gyengén teljesít. A jövőt most Williamson csapattársára, R. J. Barrettre építheti fel. Az NBA történetében ők a hatodikok, akik egyetemi csapattársak voltak, és akiket az első három között választanak ki. Erre legutóbb 2002-ben volt példa. A Lakersszel kötött üzlet szerint a Pelicans itt újra választhatott volna. Azonban a klub úgy döntött, tovább értékesíti ezt a jogot, és jó üzletet csinált az Atlanta Hawksszal, ugyanis amellett, hogy cserélt a nyolcadik helyre, további kettő, a 17. és a 35., valamint egy jövő évi első körös választási jogot kapott. Történelmet írt a Washington Wizards által kiválasztott Hacsimura Rui. Ő az NBA történetének első japán játékosa lett, akit a draft első körében választottak ki. Cam Reddish révén a tizedik helyen már a harmadik Duke egyetemről érkező játékost vitték el. A liga fennállása óta ez volt a második eset, hogy egy intézmény három kosarast adjon az első körnek – 2007-ben Joakim Noah, Al Horford és Corey Brewer a Florida egyetemről kelt el a legjobbak között. Első európaiként a 15. helyen a guineai származású francia Sekou Doumbouya kelt el. Őt a Detroit Pistons vitte el, míg a 18. választással a grúz Goga Bitadze az Indiana Pacershez került. Ő híresült el arról, hogy a draft előtti médianapon Zion Williamson mellé osztották be, így az összes újságíró Williamsonra volt kíváncsi, míg Bitadze magányosan ült a pódiumnál. Ugyanakkor a Twitteren több NBA-sztár, köztük a háromszoros bajnok Dwyane Wade és Draymond Green is biztatta.
A grúz centerre senki sem volt kíváncsi Zion Williamson árnyékában Fotó: Twittter
A grúz centerre senki sem volt kíváncsi Zion Williamson árnyékában Fotó: Twittter
Ugyan az első körből kicsúszott, de végül a 44. helyen bekerült az NBA-be a liga történetének legmagasabb játékosa, Manutel Bol fia. Az édesapjához hasonló méretekkel és adottságokkal rendelkező, 218 centis Bol Bol végül a Denver Nuggetshez került. Az NBA drafton 60 játékost választanak. Az idei börzén 17 választási jog cserélt gazdát. A teljes névsort ITT lehet megtalálni. További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.