UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2019-06-30 13:38

Anna ezüstig pörgött

A kétszeres kadét Európa-bajnok, világbajnoki- és ifjúsági olimpiai ezüstérmes birkózó, Szél Anna első éves juniorként vett részt a pontevedrai junior Európa-bajnokságon, amelyen második lett – hajszálon múlt újabb kontinensbajnoki címe. A Mol Alapítvány támogatottjával arról is beszélgettünk, miért indult egy kategóriával lejjebb, az 55 kilósok között.

A 17 éves Szél Anna elsőéves juniorként döntött úgy, hogy az 57 helyett eggyel kisebb súlycsoportban, az 55 kilogrammosok mezőnyében próbál szerencsét az idei világversenyeken. Ennek oka, hogy esélyesebbnek tartja magát ebben a kategóriában. „Tavaly volt olyan, hogy 64 kilóig elszaladt a súlyom. Nem feltétlenül a mosolygás volt az első, ami eszembe jutott, amikor elkezdtem fogyasztani a versenyekre, hiszen a hét kiló cseppet sem nevezhető barátinak – így Szél. – Edzőmmel, Ritter Dilettával úgy döntöttünk, elmegyünk egy dietetikushoz. A szakember azt mondta, hogy rendszeres és egészséges étkezéssel simán lent lehetne tartani a súlyomat nagyjából ötvenhét kilón. Ez be is igazolódott. Azóta sokkal energikusabb vagyok, a közérzetem is jobb.”

Szél Anna (kékben) nem bírt az orosz Verbinával a pontevedrai junior Eb döntőjében Forrás: UWW
Szél Anna (kékben) nem bírt az orosz Verbinával a pontevedrai junior Eb döntőjében Forrás: UWW
Anna tavaly megvédte kadét Európa-bajnoki címét, emellett világbajnoki- és ifjúsági olimpiai ezüstérmet szerzett. Igaz, akkor még négy percet kellett birkóznia, és ez az idő a juniorok között hatra emelkedik. Hangsúlyozta, ennek pozitív és negatív hozadékai is vannak. „Persze, kiköpöm a tüdőmet a hatperces meccsen, de annyi baj legyen! Az a szerencsém, hogy nincs különösebb gond az erőnlétemmel. Ráadásul a kadétmezőnyben mindig sürgetve éreztem magam, nem tudtam kibontakoztatni a technikai repertoáromat: úgy voltam vele, hogy legyen vége minél hamarabb a mérkőzéseknek. Emiatt tépte is a haját Diletta. Idén megpróbálok szebben, kombináltabban küzdeni.” Az Orosházi SBK versenyzője nem hazudtolta meg e kijelentését a nemrégiben rendezett pontevedrai junior Európa-bajnokságon sem, hiszen meg sem állt az aranycsatáig. Simán elintézte az olasz Oriana Di Stefanót, a folytatásban nagy küzdelemben az U23-as Eb-bronzérmes bolgár Szezen Belberovát is legyűrte. Aztán az elődöntőben sem kegyelmezett: kilencpontos különbségű sikert ért el a moldovai Mariana Dragutannal szemben. A döntőben a junior Eb- és vb-bronzérmes orosz Jekatyerina Verbinával nézett farkasszemet. Egy perccel a mérkőzés vége előtt még 6:2-re vezetett Anna. Igen ám, de Verbina kétszer levitte a magyart, 6:6 lett az állás, és több nagyobb értékű akcióval az orosz szerezte meg az aranyérmet. „A fináléban elveszítettem a koncentrációt, és ez eredményezte a vereséget. Összeségében elégedett vagyok a teljesítményemmel, hiszen éremért mentem, és ezt sikerült elérnem. Persze, lehetett volna arany is, de egyáltalán nem vagyok szomorú.” Ritter egyébként magát okolta Szél veresége miatt, mondván: egyedül hagyta az éremcsata előtt, és ezt nem szabad vele csinálni, hiszen túlságosan „rápörög” az ehhez hasonló ütközetekre.  „Tényleg nem szeretek egyedül lenni ilyenkor. De nem hibáztathatom az edzőm, nem tudott velem lenni: a többiek is éremért küzdöttek. Ráadásul, ha igazán profi szeretnék lenni, úgy mihamarabb meg kell tanulnom kezelni ezeket a helyzeteket – vélekedik az ifjú birkózó.  Anna gőzerővel készül az augusztusi, tallinni junior-világbajnokságra, amelyen vissza szeretne vágni Verbinának a spanyolországi vereségért. Ebben is segít neki a Mol Alapítvány eszköztámogatása, amelyet birkózócipőre és edzőpólókra fordít. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.