UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2019-07-08 14:02

Junior úszó Eb: nem jött újabb aranyeső, de látszódott a jövő Kazanyban

A magyar csapat a várakozásoknak megfelelően szerepelt a vasárnap véget ért junior úszó Európa-bajnokságon, egy arany-, három ezüst- és két bronzéremmel tért haza Kazanyból. Az eseményt végig a helyszínen figyelő felnőttválogatott szövetségi kapitánnyal, Sós Csabával beszélgettünk a kontinensverseny tapasztalatairól.

A tavalyi helsinki és 2017-es netánjai szenzációs szereplés után nehéz örökséget vett át a „nagyoktól” a mostani utánpótlás-válogatott a kazanyi junior Európa-bajnokság előtt. A hatalmas bravúr megismétlése ezúttal nem lehetett reális célkitűzés, de ettől függetlenül tisztességesen szerepelt a magyar csapat a Tatárföld fővárosában tartott kontinensversenyen.

A felnőttválogatott szövetségi kapitánya, Sós Csaba összességében elégedett volt a fiatalokkal Kazanyban Forrás. hirtv.hu
A felnőttválogatott szövetségi kapitánya, Sós Csaba összességében elégedett volt a fiatalokkal Kazanyban Forrás. hirtv.hu
Berecz Blanka révén egy aranyérmet nyert a magyar csapat, Mihályvári-Farkas Viktória kétszer is a dobogóra állhatott, a fiú 4x200 m-es gyorsváltó pedig valóságos csodát tett harmadik helyével. A felnőttválogatott szövetségi kapitánya, az eseményt végig a helyszínről követő Sós Csaba sem volt elégedetlen a fiatalok teljesítményével. „Az elmúlt két junior Európa-bajnokság maga a csoda volt, nem is érdemes összehasonlítani a mostani versennyel. Azelőtt meg láttunk olyan kontinensversenyt is, amelyen alig nyertünk érmet. Azt gondolom, az idei szereplés megfelelt az előzetes várakozásoknak, az történt, amire számítottunk.” A kapitány nem csak a magyar versenyzőket figyelte Kazanyban, és érdekes tapasztalatokat szerzett a nemzetközi mezőnyről. „A lányok száz méteres mellúszásának döntőjében láthattuk, hogy a juniorok között is előfordulhat, hogy valaki lazán áll egy versenyhez: a kétszázon győztes Csikunova elszórakozta azt a számot. Ezen kívül az látszott, hogy az olaszok hihetetlenül erősek, az összes úszásnemben, spint- és hosszabb távon is kiváló versenyzőik vannak. Ami meglepett, hogy a törökök szinte minden számban döntősök voltak.” Annak ellenére, hogy az idei nem kiemelkedő generációja a magyar úszóutánpótlásnak, a mostani csapatból is többen eséllyel pályáznak arra, hogy idővel a felnőttválogatottban is szerepet kapjanak. De neveket még nem tud mondani. „Erre nincsen tuti recept. Akadnak olyanok, akik az ifjúsági korosztályban parádéznak aztán felnőttként eltűnnek. Előfordul az is, hogy valaki végig halmozza az érmeket. S persze azt sem ritka, hogy egy versenyző felnőttkorára érik be. A junior Európa-bajnokság arra tökéletes, hogy a  fiatalok megtapasztalják a világversenyek miliőjét, eredményhirdetés, himnusz és sorolhatnánk. De hogy a jövőben kiből mi lesz, az csak később derül ki.” A magyar csapat egyébként az éremtáblázaton a nyolcadik, a pontversenyben pedig az előkelő hatodik helyen zárt. Ahogyan Petrov Iván utánpótlás szövetségi kapitány nyilatkozta szombaton: sok sportág boldogan elfogadná, ha egy úgymond gyengébb korosztálya így szerepelne a korosztályos Európa-bajnokságon.
Petrov Iván és a magyar csapat kísérője, Ivan
Petrov Iván és a magyar csapat kísérője, Ivan

A szervezés csillagos ötös A kazanyi junior Európa-bajnokság létesítménye és szervezése minden igényt kielégített. Az óriási és egyben impozáns Aquatics Palace elnevezésű uszodában akár felnőttvilágversenyt is meg lehetne rendezni, a versenyzők és edzők szerint a bemelegítő medencétől kezdve a buszos transzferekig minden rendben volt. Sőt minden válogatott kapott maga mellé egy önkéntes kísérőt, aki mindenbe segítségére volt a csapatnak. Petrov kapitány példaértékűnek nevezte az oroszok hozzáállását a korosztályos kontinensversenyhez.

A KAZANYI JUNIOR ÚSZÓ EB MAGYAR ÉRMESEI: Arany: Berecz Blanka (200 m pillangó) Ezüst: Fábián Fanni (200 m pillangó), Mihályvári-Farkas Viktória (400 m vegyes), Török Dominik Márk (200 m vegyes) Bronz: Mihályvári-Farkas Viktória (1500 m gyors), fiú 4x200 m gyorsváltó (Zombori Gábor, Ulrich Botond, Pap Bálint, Fábián Milán)

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.