UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2019-07-09 17:13

Kosárlabda: „Érezhető, félnek tőlünk a többiek" – mondták az U18-as Európa-bajnokságon ez idáig veretlen lányok

„Érzem, hogy valóban tart tőlünk a többi csapat. Minket ez buzdít, motivál. A mi dolgunk az, hogy bebizonyítsuk, van oka a félelmüknek” – mondta a mindössze 16 esztendős, a kosarasok szarejevói U18-as Európa-bajnokságán brillírozó Dombai Réka a csoportkör után, amelyet magabiztos fölénnyel nyert meg a magyar csapat.

Kiválóan kezdte a szarajevói U18-as Európa-bajnokságot a leány kosárválogatott; úgy végzett B csoport élén, hogy mind a három mérkőzését magabiztos játékkal abszolválta. Először a fehérorosz csapatot (97–61), majd az oroszokat (76–34), végül a szerb együttest (71−54) utasította maga mögé a tavaly ugyanezen korosztályos tornán bronzérmet szerző magyar alakulat. Ezzel az A jelű kvartett negyedik helyezettjével, Belgiummal néznek farkasszemet a hölgyek a nyolcaddöntőben.

Veretlenül jutott a nyolcaddöntőbe az U18-as leánycsapat Forrás: FIBA
Veretlenül jutott a nyolcaddöntőbe az U18-as leánycsapat Forrás: FIBA
„Az első másfél negyed döcögősen indult a beloruszok ellen, ám ez – figyelembe véve, hogy az első meccs volt – érthető. Az oroszokat nagyon megleptük a kemény védekezésünkkel és a határozottságunkkal – annak ellenére, hogy erőnlétben jóval felettünk járnak. Kétség sem férhet hozzá, ez volt a legjobb ütközetünk. A szerbekkel szemben viszont nem volt egyszerű dolgunk, mert nekünk rontottak, és agresszívan játszottak. Ha ugyanazzal az elánnal tudunk küzdeni a folytatásban, mint a második ütközetünkön, úgy bárkit megverhetünk ezen a kontinensvetélkedőn” – értékelt a vezetőedző, Völgyi Péter. A mester ez utóbbi kijelentésével Varga Alíz is egyetért – aki 10 pontot és 9.7 lepattanót átlagolt eddig a tornán: „Igen, ha ugyanazon a szinten tudunk teljesíteni, mint az oroszokkal szemben, úgy a határ a csillagos ég ezen a versenyen. Valósággal ledaráltuk őket, olyan tűzzel léptünk pályára azon a mérkőzésen. Ez az elán és a tűz kell a főtáblán is, akkor nem lehet baj. A belga csapat alacsony szerkezetű; van két jó kosarasuk, ám a belső posztokon jobbak lehetünk. Mindazonáltal úgy vagyunk vele, mindegy kivel kerülünk össze a folytatásban, nyernünk kell.” A tavalyi Eb-n az All Star együttesbe választott Angyal Barbara csoportkörös átlaga 9 pont és 4.7 assziszt volt. Úgy látja, hogy a többi egység tiszteli őket amiatt, hogy a tavaly az U17-es minszki világbajnokságon negyedikek, míg az udinei U18-as kontinensviadalon harmadikak lettek: „Végre a saját korosztályunkban léphetünk pályára, ugyanakkor kicsit sem könnyebb az idei megméretés, mint a 2018-as. Tisztában vagyunk vele, sokkal jobban készülnek fel belőlünk ellenfeleink, mint a többiekből, és érezhető, hogy félnek tőlünk. A szállodában is, amikor látnak minket, nem lenézők, sokkal inkább azt tapasztaljuk, hogy komoly riválisként számolnak velünk.” A felnőttválogatottat is megjárt, mindössze 16 esztendős Dombai Réka brillírozott Szarajevóban; 14.7-es meccsenkénti pontátlagával ötödik a viadal erre vonatkozó rangsorában. A fiatal elmondta, egyetért Barbarával: „A franciák és a spanyolok – szerintem – kiemelkednek valamelyest a mezőnyből, ám ha hasonlóan jól játszunk, mint eddig, úgy akár őket is megállíthatjuk. Érzem, hogy tart tőlünk a többi alakulat, valóban. Minket ez buzdít, motivál. A mi dolgunk az, hogy bebizonyítsuk, okuk van a félelemre!” A magyar lányok szerdán, 18.30-tól bizonyíthatnak a belgák elleni nyolcaddöntőben. További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.