UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2019-07-18 16:06

Kajak-kenu: legközelebb már vb-n duplázna Csikós Zsóka

Két aranyérmével Csikós Zsóka a magyar csapat legeredményesebb versenyzőjévé vált a racicei ifjúsági és U23-as Európa-bajnokságon, de nincs ideje ünnepelni, máris a következő feladatokra koncentrál: mint mondja, feljebb lépne egy vonallal.

Nyolc érem, köztük két arany a csehországi ifjúsági és U23-as kontinensviadal magyar mérlege. Csikós Zsóka, a Szolnoki Kajak-Kenu Klub 18 esztendős ígérete mindkettőben nyakig benne volt. Ifjúsági egyesben az 1000 méteres döntőben a riválisok szempontjából halálos iramot diktált, nem is tudta utolérni senki. A négyes tagjaként fordított taktikával, nagyszerű hajrát bemutatva aratott diadalt 500 méteren. Nem meglepő módon az esztergomi származású lány elégedetten értékelte az elmúlt hét történéseit.

Csikós Zsóka világbajnokságon is bizonyítana Forrás: Magyar Kajak-Kenu Szövetség
Csikós Zsóka világbajnokságon is bizonyítana Forrás: Magyar Kajak-Kenu Szövetség
„Az Eb-re hangolva két dobogós helyezést vártam magamtól előzetesen, szóval büszke vagyok, hogy sikerült még ezt is túlszárnyalnom. A négyessel mindenképpen az aranyat céloztuk be, még annak ellenére is, hogy mindössze négy összeszoktató edzésen vettünk részt, mivel két héttel a verseny előtt volt kerethirdetés. Szerencsére behúztuk.” Hadvina Gergely tanítványa ugyanakkor egyéni sikerét értékesebbnek tartja, még úgy is, hogy nyilván az augusztus eleji Pitesti-ben rendezett korosztályos világbajnokságon szívesebben lapátolna. „Elég erős pályát jöttem, az volt a taktikám, hogy lerázom magamról a dán lányt, akiről köztudott, mennyire erős az utolsó 200 métere. Amire nem számítottam, hogy a fehérorosz versenyző sokáig tartotta velem a lépést, így a tervezettnél erősebb iramot próbáltam meg diktálni, így viszont a végére majdnem elfogytam. Végül is nem ért utol a dán, szóval jól alakult a futam. Jól esett, amikor a parton odajött hozzám Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány, és gratulált nekem. Éreztem rajta, talán meglepte a sikerem. Én minden versenyemhez úgy állok hozzá, hogy meg akarom nyerni. Persze, szívesebben álltam volna rajthoz a világbajnokságon, főleg hogy korábban megnyertem az 1000 méter második szolnoki válogatóját. Ez most így alakult, remélem azért bebizonyítottam, hogy nem vallanék szégyent akár a legfontosabb korosztályos világeseményen sem.” Nincs megállás, Zsóka jóformán meg sem ünnepelheti kontinensbajnoki címét, hiszen csütörtöktől újra edzésbe áll. Fontos versenyek várnak még rá az idén, és ősszel már a kínai maraton világbajnokságon bizonyítana. „Hét éves koromtól fogva kajakozom, azóta a versenyek éltetnek. Imádok győzni, és még annál is jobban utálok veszíteni. Ezért nem is vágyom túl sok pihenőre, az amúgy is csak kizökkentene. Vár még rám az ifjúsági, az U23-as és a felnőtt országos bajnokság, valamint nagyon szeretnék ősszel szerepelni a maraton világbajnokságon. Azután talán kifújom magam.” További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.