UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2019-07-22 11:21

Egyszerre dobbant a szív – csúcsra értek a magyar lányok a győri junior kézi Eb-n

Harmadszorra kijött a lépés a leány junior kézilabda-válogatottnak, Golovin Vlagyimir együttese Hollandia legyőzésével vasárnap a kontinens csúcsára ért. A csapat kulcsembereivel, Herczeg Lilivel, Kuczora Csengével és Schatzl Natalie-val emlékszünk vissza az Eb-győzelem legszebb pillanataira.

Nem kérdés, vasárnap délután pályafutásuk legfontosabb mérkőzésére készültek a leány junior kézilabda-válogatott játékosai. A győri U19-es kontinenstorna döntőjében a hollandok vártak a magyar csapatra, amely a két évvel ezelőtti Eb-n bronz-, míg a tavalyi vb-n ezüstérmet szerzett. Vagyis kétszer is közel járt a csúcshoz, de egyszer sem ért fel.

A kezek a magasban: Magyarország Európa-bajnok! Forrás: MKSZ
A kezek a magasban: Magyarország Európa-bajnok! Forrás: MKSZ
A mostani finálé előtt viszont minden adott volt a sikerhez: a pazar formában játszó magyar válogatott s persze a telt házas Audi Aréna és annak fantasztikus atmoszférája. A történet befejezése is mesébe illően alakult, a magyar lányok éltek az eséllyel, és az oroszok elleni drámai elődöntő után az aranycsatában simán, 27–20-szal lelépték a hollandokat. A hét sikerrel megvívott küzdelem után jöhetett a felhőtlen ünneplés, a juniorválogatott olyan ovációt kapott a közönségtől, ami felnőttmérkőzéseken sem minden nap tapasztalható – de meg is érdemelte ez a végtelenül szerethető társaság, amely az elmúlt másfél hétben uralta a kontinens mezőnyét. FELEMELŐ PILLANATOK A csapat egyik legbiztosabb pontja az egész torna alatt a kapus Herczeg Lili volt. Négyszer is megválasztották a mérkőzés emberének, és bár arra nehéz ép ésszel magyarázatot találni, miként maradhatott ki az Eb All Star-csapatából, benne egy csepp hiányérzet sem maradt emiatt. Miért is maradt volna? Elvégre Európa-bajnok lett.
Herczeg Lili az egész Eb-n biztos pont volt a kapuban Forrás: MKSZ
Herczeg Lili az egész Eb-n biztos pont volt a kapuban Forrás: MKSZ
„Már amikor kifutottunk a bemelegítéshez, majd utána felálltunk a bemutatáshoz, elképesztő hangulat uralkodott a csarnokban. Bevallom, aggódtam is, nehogy túlizguljuk, és ne sikerüljön, de szerencsére rám és mindenkire pozitívan hatott ez az egész, sőt rengeteg erőt merítettünk belőle.” Egyébként kevés 18 évesnek adatik meg, amiben az elmúlt fél évet már az NB I-es Mosonmagyaróvárban töltő kapusnak része volt. A meccs közben, majd a lefújás után ötezer ember skandálta a nevét az Audi Arénában. „A meccs közben annyira próbáltam koncentrálni, hogy nem is nagyon hallottam semmit, ami kívülről jött. Utána viszont már természetesen igen, felemelő érzés volt, amiért hálás vagyok a szurkolóknak.” MINDENEN ÁTLENDÜLTEK A kontinensverseny egyik legjobb védőjátékosának választották Kuczora Csengét, aki eközben azt is bizonyította, hogy az ellenfél kapuja előtt is megállja a helyét, hiszen ő talált be a legtöbbször (24-szer) a magyar csapatból. Az évad közben kilenc hónapig sérült váci irányító nagy álma volt az Eb-cím.
Kuczora Csenge az All Star-csapatba is bekerült Forrás: MKSZ
Kuczora Csenge az All Star-csapatba is bekerült Forrás: MKSZ
„Az eddigi világversenyeinken mindig volt egy-egy rosszabb mérkőzés, amely elúszott, és véget vetett a győzelmi reményeinknek. S bár ezúttal sem játszottunk végig jól, mindig volt valaki vagy valami, ami megoldást és utat jelentett a siker felé.” Az egyik ilyen tényező – természetesen a játékosok mellett – a közönség volt, amely a döntőre ötezresre duzzadt, és valóban egy emberként állt a lányok mögött. „Felfoghatatlanul nagy támogatást jelentettek, nem túlzás azt mondani, hogy miattuk nyolcan voltunk a pályán. Hatalmas segítséget nyújtottak, olyan helyzeteken is átlendültünk a segítségükkel, amit nem is hittünk volna.” EGYSZERRE DOBBANT A SZÍV A magyar válogatott szintén egyik legeredményesebb játékosa Schatzl Natalie volt a győri Európa-bajnokságon. A villámgyors balszélső az ünneplés pillanataiban bevallotta, nehezen találja a szavakat a mögöttük hagyott néhány napra.
Schatzl Natalie szerint nagybetűs csapatot alkottak, ezért került az ő nyakukba az aranyérem Forrás: MKSZ
Schatzl Natalie szerint nagybetűs csapatot alkottak, ezért került az ő nyakukba az aranyérem Forrás: MKSZ
„Fantasztikus eredményt értünk el. Hosszú ideje ez volt a célunk, két évvel ezelőtt bronzérmet nyertünk, tavaly a világbajnokságon másodikok lettünk, úgyhogy Győrbe egyértelműen a bajnoki címért érkeztünk, és most, hogy sikerült, elképesztő boldogsággal tölt el.” A folyamatos jó egyéni teljesítmények mellett nem lehetett nem észrevenni a játékosok mindenen áttörő akaratát és küzdeni tudását, amit aztán az Érd játékosa is csak megerősíteni tudott. „Amikor azt mondjuk, hogy csapat, a mi esetünkben ez tényleg azt jelenti. Mindenkinek egyszerre dobbant a szíve, végtelenül örültünk egymásnak, valamennyien egy hullámhosszon voltunk, éppen ezért gondolom, hogy nem lehet kiemelni senkit. Ezt együtt nyertük meg.”

LEÁNY U19-ES KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, GYŐR A magyar válogatott mérkőzései: Csoportkör: –Montenegró 27–18, –Ausztria 39–31, –Spanyolország 33–23 Középdöntő: –Norvégia 28–24, –Románia 31–21 Elődöntő: –Oroszország 29–27 Döntő: –Hollandia 27–20 Az Európa-bajnok magyar válogatott kerete: Kapusok: Herczeg Lili (Mosonmagyaróvári KC), Szabó Dóra (DVSC) Balszélsők: Schatzl Natalie (Érd), Stranigg Zsófia (MTK Budapest) Balátlövők: Kácsor Gréta (Vác), Kuczora Csenge (Vác), Szilovics Fanni (Győri Audi ETO KC), Vámos Petra (NEKA) Irányítók: Kellermann Dóra (Győri Audi ETO KC), Pál Tamara (Győri Audi ETO KC), Tóth Nikolett (FTC) Beállósok: Simon Armilla (Érd), Zsiborás Luca (FTC) Jobbátlövő: Albek Anna (Graz – osztrák) Jobbszélsők: Arany Rebeka (DVSC), Bánfai Kíra (FTC)

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.