UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2019-08-01 09:00

Úszás: a kiugrást hozó junior Eb után a budapesti korosztályos világbajnokságra készül Mihályvári-Farkas Viktória

Mihályvári-Farkas Viktória duplázott a kazanyi junior Európa-bajnokságon. Az FTC 15 éves úszójával természetesen a 400 m vegyesen nyert ezüst- és 1500 m gyorson szerzett bronzérem mellett a sikerek hátteréről és az augusztusi, budapesti junior-vb-ről is beszélgettünk.

Valósággal csillog ezen a nyáron az FTC úszószakosztálya. Miközben a felnőttmezőnyben olyan klasszisok képviselik az ország legnépszerűbb egyesületét, mint Verrasztó Dávid és Evelyn, Szilágyi Liliána, valamint Biczó Bence, a nemrég véget ért kazanyi junior Eb-n az egyéni érmek számát tekintve is a ferencvárosiak versenyzői voltak a legsikeresebbek. A 200 m pillangón ezüstérmes Török Dominik Márk mellett Mihályvári-Farkas Viktória kétszer is a dobogóra állhatott: 400 m vegyesen a második, 1500 m gyorson a harmadik helyen csapott célba.

Mihályvári-Farkas Viktória kétszer is megtapasztalhatta a siker ízét Kazanyban Fotó: Derencsényi István/MÚSZ
Mihályvári-Farkas Viktória kétszer is megtapasztalhatta a siker ízét Kazanyban Fotó: Derencsényi István/MÚSZ
„Csak reménykedtem benne, de nem gondoltam, hogy két számban is felérek a dobogóra – kezdte az immár kétszeres junior Eb-érmes úszó.   Nehéz kiszámítani a verseny előtt, hogy mire lehet képes az ember, mert az utánpótlásban egy év alatt is rengeteget változhat a mezőny. Örülök, mert tényleg jól sikerült az Európa-bajnokság, az meg csak további pluszt adott, hogy az enyém lett az első magyar érem.” A négyszáz vegyesen szerzett ezüst azért is kiemelt jelentőségű, mert azzal Viktória nyitotta meg a magyar „éremcsapot” Oroszországban, ahonnan a küldöttség végül egy arannyal, három ezüsttel és két bronzzal tért haza. „Felszabadító volt, hogy már az első napon érmet nyertem, nagy lendületet adott a verseny hátralévő részére, pluszt jelentett a hátralévő versenyszámaimra.” A pazar teljesítménnyel természetesen Mihályvári-Farkas edzője, Kutasi Gergely is elégedett volt. „Bár egy évvel fiatalabb a mezőny nagy részénél, már nem számított rutintalan versenyzőnek, mivel tavaly is részt vett az Európa-bajnokságon. Megvolt a realitása az éremszerzésnek, de az eséllyel élni is kell. Utólag azt mondhatom, elbírta a terhet, megugrotta a szintet.”    A nyári feladatok viszont még nem értek véget a korosztályos Eb-vel. Egy héttel a kontinensviadal után a ferencvárosiak már újra edzésben voltak, hiszen augusztus végén következik a hazai rendezésű junior-világbajnokság. „Nehéz megjósolni, mi várható a vébén. Az biztos, hogy a budapesti verseny egész más kategória lesz, hiszen immár a világ legjobbjaival kell tartani a tempót. Mindenesetre hazai közönség előtt is szeretnénk döntőket úszni, egyelőre maradjunk ennyiben.” S ha már a hazai közönség: kell-e nagyobb élmény egy fiatal sportolónak annál, mint hogy itthon ugorhat medencébe egy világbajnokságon? Viktória nagyon bízik abban, hogy hasonló hangulatú versenyen vehet részt, mint 2017-ben a felnőtt úszócsillagok. „Sajnos a két évvel ezelőtti felnőtt-világbajnokságot csak a tévéből láttam, de ott is átjött, hogy milyen fergeteges hangulat volt a Duna Arénában. Remélem, sokan kijönnek szurkolni. Nyilván nem lesz ugyanaz a hangulat, mint a felnőttek között, de remélem, azért meg tudjuk közelíteni.” További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.