UtánpótlásSport
2024. május 8.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2019-08-04 22:40

Kosárlabda: szoros csatában maradt alul a belgákkal szemben női U20-as válogatottunk

Szűk, hatpontos vereséget szenvedett a női U20-as válogatott a csehországi Klatovyban zajló A divíziós Európa-bajnokság második csoportmérkőzésén. A belgák fordulatos, izgalmas összecsapást nyertek meg 64–58-ra. A következő fordulóban Litvánia vár Gáspár Dávid tanítványaira.

A Gáspár Dávid vezette női U20-as kosárválogatott a fehéroroszok elleni 82–50-es diadalt követően a belgákkal találkoztak, akik szintén megnyerték első összecsapásukat a csehországi Klatovyban zajló A divíziós Európa-bajnokságon. Nem várt tehát könnyű feladat a nagy hiányzókat nélkülöző magyar együttesre. Az első negyed mindkét oldalon a rendkívül szervezett védekezésről szólt, ezt igazolja, hogy egyetlen játékosnak sem sült el a keze a hárompontos zónában. A triplák hiányában pedig egyik együttes sem tudott különösebben elszakadni a másiktól, fej-fej mellett haladtak a csapatok. A mieink részéről Czukor Dalma kezdte a pontgyártást, majd Pusztai Petra is csatlakozott, de nekik sem sikerült változtatnia a gyenge magyar triplapontosságon. A belgák folyamatosan egyenlítgettek, Billie Massey remekül dobta a büntetőket. Az etap végére szoros, egypontos előnyt szereztek a magyar lányok (13–12).

Pusztai Petráék nagyot küzdöttek, de alulmaradtak a belgákkal szemben Forrás: FIBA
Pusztai Petráék nagyot küzdöttek, de alulmaradtak a belgákkal szemben Forrás: FIBA
A folytatás az előző játékrészhez képest meglepően akciódúsan zajlott. Jahni Zsófia egy triplával, majd fél perc múlva duplával jelentkezett. De hiába törte meg a mieink dobóátkát, az ellenfél soraiból Emmeline Leblon, valamint Sarah Bell is formába lendült, a palánk alatt pazarul lepattanózó Massey jóvoltából pedig meg is lépett a rivális alakulat. Gáspár Dávid tanítványai nem tudtak vele mit kezdeni, meg valahogy az egész belga védekezéssel szemben bizonytalannak tűntek. Több mint hat percig nem dobtak kosarat a mieink, aztán Kovács Kitti megtörte a csendet, de így is kilencpontos előnnyel mehettek a nagyszünetre a belgák (23–32). A harmadik etapban azonban 180 fokos fordulatot vettek az események: a magyar csapat megtalálta a pontos támadó játékát, a belgák pedig elvesztették. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy amíg az ellenfél mindösszesen hét pontra volt képes a negyedben, addig a mieink közül Kovács Kitti, Czukor Dalma, Radócz Fanni és Tóth Orsolya is duplázott, ha már a hárompontos dobások finoman szólva sem jellemezték a mai összecsapást. Noha Manon Deschamps triplája rövid ideig lehűtötte a vérszagot kapó magyar lányok kedélyeit, az egész meccsen kiegyensúlyozottan játszó, többször is cselesen labdát szerző Jahni Réka hárompontosával újra remek helyzetbe hozta a magyarokat (37–39). A sorminta sajnos folytatódott: egy jobb negyedet sokkal rosszabb követett magyar szempontból, ugyanis Révész Boróka duplája után hiába vezetettek még a mieink 41–39-re, jött Lore Devos, illetve Emmeline Leblon, és pillanatok alatt újra meglépett a belga együttes. Manon Deschamps ráadásul kétszer is hárompontost szórt, és úgy tűnt: eldőltek az érdemi kérdések. Gáspár Dávid azonban máshogy gondolta: időkérésének köszönhetően feltámadtak a magyar lányok, Pusztai Petra és Czukor Dalma is triplázott, három pontra csökkentve ezzel a hátrányt. A vége viszont nem a mieink elképzelése szerint zajlott. Billie Massey sokadszor is a belgák élére állt: bevitte a kegyelemdöfést, a párharc végén 64–58-at mutatott az eredményjelző, sajnos nem a magyarok javára. Gáspár Dávid együttese így egy-egy győzelemmel és vereséggel áll két mérkőzést követően, legközelebb hétfőn este lép pályára a litvánok ellen.

NŐI U20-AS A DIVÍZIÓS EURÓPA-BAJNOKSÁG, KLATOVY (CSEHORSZÁG) Csoportkör, 2. forduló Magyarország – Belgium 58 – 64 (13–12, 10–20, 14–7, 21–25) A magyar csapat pontszerzői Czukor Dalma 22 pont, Jahni Zsófia 12, Tóth Orsolya 6, Kovács Kitti, Pusztai Petra, Radócz Fanni, Tenyér Zsófia 4-4, Révész Boróka 2

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.