UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2019-08-20 09:00

Síugrás: Vörös Virág első magyarként szerzett pontot a nyári Grand Prix-sorozatban

Nem akármilyen teljesítménnyel vétette észre magát a magyar síugrósport egyik legnagyobb ígérete, Vörös Virág. A 20 esztendős lánynak olyasvalami sikerült, ami előtte senkinek hazánkból: pontot szerzett a nyári Grand Prix-sorozatban. Ezzel a 2022-es pekingi olimpiai részvételhez is tett egy óriási lépést.

A magyar síugrás történetében idáig mindössze Gellér László (1963 Innsbruck, 16. hely) és Fischer László (1984 Obertsdorf, 19. hely) végzett előbb nemzetközi versenyen, mint Vörös Virág: a 17 évesen már világkupaversenyen ugró lány történelmi tettet végrehajtva, a 23. helyen végzett vasárnap a csehországi Frenštátban, elsőként szerezve pontot Magyarországnak a nyári Grand Prix-sorozatban.

Vörös Virág pontot szerzett a nyári GP-sorozat csehországi állomásán Forrás: Magyar Sí Szövetség
Vörös Virág pontot szerzett a nyári GP-sorozat csehországi állomásán Forrás: Magyar Sí Szövetség
„Az első fordulóban a szélviszonyok nem alakultak szerencsésen, így kedvezőtlen körülmények között kellett ugrania, majd a másodikban kisebb hiba csúszott be, de ez is remek teljesítmény Vörös Virágtól, aki a legjobb eredményét érte el, és az első GP-pontjait szerezte meg" – nyilatkozta a szövetség honlapján a kőszegi sportoló edzője, a szlovén Vasja Bajc. A nemzetközi szövetség tájékoztatása szerint a magyar lány elsőre 88, másodikra 92 méterre repült, és 176,2 ponttal zárta a versenyt. A GP-sorozatban három állomást követően a 36. pozícióban áll. Azon túl, hogy Vörös Virág hazánkban valóban nem mindennapinak számító bravúrt ért el, duplán jól jár, hiszen mostantól szabadon „sánchoz állhat" a világkupákon. 1984-ben, 35 évvel ezelőtt Fischer Lászlónak sikerült utoljára világkupapontot gyűjtenie. Megvan tehát a következő rekorddöntési lehetőség. Mindenesetre a magyar lánynak jócskán megnőtt az esélye arra, hogy eljusson a 2022-es pekingi olimpiára. További korosztályos hírek SÍSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.