UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2019-08-28 08:29

Cselgáncs: miért nem indult Sipőcz Richárd és Özbas Szofi a tokiói felnőtt-világbajnokságon?

„Két hét múlva kezdődik a finnországi Vantaa városában a junior-kontinensbajnokság, és úgy gondoljuk, jelenleg ez a legfontosabb, erre kell koncentrálnom, mivel még csak első éves vagyok. Persze, nem mondtam volna nemet az indulásra, ha mondjuk a nyár közepén van a felnőtt-vb, dehát rosszul jött ki" − magyarázza kétszeres ifjúsági Európa-bajnokunk, Sipőcz Richárd, miért nem indult a Tokióban jelenleg is zajló felnőtt-világbajnokságon.

Július közepén kihirdette keretét a férfi cselgáncsozók szövetségi kapitánya, Pánczél Gábor és a nők szakvezetője, Toncs Péter a Tokióban jelenleg is zajló felnőtt-világbajnokságra. A hírt először a judoinfo.hu közölte, és rögvest megjegyezte, hogy a szövetség szerette volna, ha a budapesti felnőtt Grand Prix-versenyen bronzérmet szerző, kétszeres ifjúsági Európa-bajnok Sipőcz Richárd (+100 kg) is részt vesz a megméretésen. Erre ugyanakkor nem kerülhetett sor, hiszen Richárd edzőjével, Gyimes Nikolettel úgy döntött, korai lenne még a legjobbakkal szembeszállni:

Sipőcz Richárd így örült a bronzmeccsen aratott győzelmének Fotó: Tumbász Hédi
Sipőcz Richárd így örült a bronzmeccsen aratott győzelmének Fotó: Tumbász Hédi
„Két hét múlva kezdődik a finnországi Vantaa városában a junior-kontinensbajnokság, és úgy gondoljuk, jelenleg ez a legfontosabb, erre kell koncentrálnom, mivel még újonc vagyok a juniorok között. Persze, nem mondtam volna nemet az indulásra, ha mondjuk a nyár közepén van a felnőtt-vb, ám rosszul jött ki. Mindazonáltal − korosztályos válogatott-társaimmal − elutaztunk Japánba augusztus elején, ahol kéthetes edzőtáborban vettünk részt. Ritka jó partnerállománnyal dolgozhattunk, sosem volt olyan, hogy egy edzésen kétszer ugyanazzal az emberrel kerültünk össze.” Richárd tehát Budapesten szerezte meg élete első medálját komolyabb felnőtt nemzetközi versenyről. Arról beszélt, hogy rengeteget tanult belőle: „Kiderült, melyek azok a dolgok, amelyekben a legtöbbet kell még fejlődnöm, hogy felérjek a legjobbakhoz: állóképesség, erőnlét és a technikák pontosítása. Rengeteg időre van szükségem, hogy ezeket tökéletesítsem. Ám az biztos, hogy jó úton haladok. Nem titkolt szándékom, hogy már újonc juniorként a dobogó legfelső fokára álljak Finnországban!” Ifjúsági olimpiai bajnokunk, Özbas Szofi bekerült Toncs Péter felnőtt-világbajnoki keretébe, ugyanakkor a Ceglédi VSE dzsúdósa jobbnak látta, ha egyelőre nem él a részvétel lehetőségével: „Fontosabbnak tartottam azt, hogy jól szerepeljek a korosztályom kontinensvetélkedőjén. Mérlegeltem, és úgy véltem, nem kockáztatom az Eb-t emiatt. Elvégre, csak első éves junior vagyok, bőven van még időm bizonyítani a »nagyok« mezőnyében. A realitás is afelé hajlott, hogy nincs túl sok esélyem átütő eredmény elérésére, emiatt nem vagyok ott Japánban.” További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.